Iluminatul adaposturilor de gaini
Publicat la data de 10 Sep. 2024 in:
Zootehnie Lumina este un element determinant pentru existenta pasarilor si desfasurarea proceselor de productie zootehnica. Adaposturile trebuie sa aiba posibilitati de iluminare naturala, artificiala sau mixta.
Iluminare naturala
Iluminatul natural presupune folosirea radiatiilor luminoase solare. Este larg raspandit in cresterea pasarilor, datorita faptului ca reprezinta o sursa ieftina si naturala. Radiatiile luminoase solare patrund in adaposturi prin elementele de inchidere transparente (ferestre, luminatoare, sheduri).
Durata iluminarii naturale in tara noastra are o medie anuala de 12,2 ore, o minima de 8,8 ore in decembrie si o maxima de 15,6 ore in iunie. Aceasta variatie mare a duratei zilei-lumina nu se suprapune peste valorile necesare pasarilor crescute si exploatate in sistem intensiv. Din acest motiv, s-a completat iluminatul natural cu cel artificial.
Indice de iluminare
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Indicele de iluminare reprezinta raportul dintre suprafetele transparente si suprafata pardoselii adaposturilor. Marimea indicelui de iluminare normata pentru pasari este precizata mai jos.
Iluminare artificiala (W/mp):
- gaini ouatoare pe asternut - 3,5
- tineret de reproductive - 3,0 - 3,5
- pui de carne - 2,5 - 1,0
- iluminat de noapte pentru control - 0,5
In adaposturile de pasari, iluminatul poate fi natural, atunci cand se folosesc geamuri sau alte orificii care lasa sa patrunda lumina naturala, electric, cand lumina este artificiala si provine de la becuri electrice, recomandandu-se becuri de 25-60 W, si mixt cand se foloseste iluminatul natural si, in completare, cel artificial.
In cazul iluminatului natural este bine sa se asigure 1 m² fereastra/10 m² suprafata incapere. Iluminarea efectiva a adaposturilor depinde de o serie de factori: orientarea adaposturilor, inaltimea parapetului ferestrelor, calitatea materialului transparent, culoarea suprafetelor interioare si amenajarile interioare.
Amenajarile interioare se vor realiza astfel incat sa permita difuzarea luminii. Pentru iluminare artificiala se utilizeaza lampi incandescente si lampi flourescente.
Factorul de eficacitate reprezinta cantitatea de energie electrica transformata in radiatii luminoase si are o valoare de 2,5% pentru lampile incandescente si de 7,5% pentru cele flourescente.
Amplasarea lampilor trebuie sa fie cat mai apropiata de ochiul pasarilor. Se recomanda mentinerea lampilor intr-o buna stare de curatenie.
Durata iluminarii artificiale este conditionata de programul de lumina specific fiecarei specii, rase si categorii de varsta.
Declansarea si intreruperea iluminarii artificiale se poate face manual sau automat. Uniformitatea iluminarii artificiale se asigura prin folosirea de lampi de putere mica, amplasate judicios. Se evita astfel zonele prea intens luminate sau zonele cu lumina insuficienta.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>