Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Iluminatul adaposturilor de gaini

iluminatul-adaposturilor-de-gaini

Lumina este un element determinant pentru existenta pasarilor si desfasurarea proceselor de productie zootehnica. Adaposturile trebuie sa aiba posibilitati de iluminare naturala, artificiala sau mixta.


Iluminare naturala


Iluminatul natural presupune folosirea radiatiilor luminoase solare. Este larg raspandit in cresterea pasarilor, datorita faptului ca reprezinta o sursa ieftina si naturala. Radiatiile luminoase solare patrund in adaposturi prin elementele de inchidere transparente (ferestre, luminatoare, sheduri).
 
Durata iluminarii naturale in tara noastra are o medie anuala de 12,2 ore, o minima de 8,8 ore in decembrie si o maxima de 15,6 ore in iunie. Aceasta variatie mare a duratei zilei-lumina nu se suprapune peste valorile necesare pasarilor crescute si exploatate in sistem intensiv. Din acest motiv, s-a completat iluminatul natural cu cel artificial.
 
 

Indice de iluminare

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

 

Indicele de iluminare reprezinta raportul dintre suprafetele transparente si suprafata pardoselii adaposturilor. Marimea indicelui de iluminare normata pentru pasari este precizata mai jos.
 
Iluminare artificiala (W/mp): 
 
- gaini ouatoare pe asternut - 3,5
 
- tineret de reproductive - 3,0 - 3,5
 
- pui de carne - 2,5 - 1,0
 
- iluminat de noapte pentru control - 0,5
 
In adaposturile de pasari, iluminatul poate fi natural, atunci cand se folosesc geamuri sau alte orificii care lasa sa patrunda lumina naturala, electric, cand lumina este artificiala si provine de la becuri electrice, recomandandu-se becuri de 25-60 W, si mixt cand se foloseste iluminatul natural si, in completare, cel artificial.
 
In cazul iluminatului natural este bine sa se asigure 1 m² fereastra/10 m² suprafata incapere. Iluminarea efectiva a adaposturilor depinde de o serie de factori: orientarea adaposturilor, inaltimea parapetului ferestrelor, calitatea materialului transparent, culoarea suprafetelor interioare si amenajarile interioare.
 
Amenajarile interioare se vor realiza astfel incat sa permita difuzarea luminii. Pentru iluminare artificiala se utilizeaza lampi incandescente si lampi flourescente. 
 
Factorul de eficacitate reprezinta cantitatea de energie electrica transformata in radiatii luminoase si are o valoare de 2,5% pentru lampile incandescente si de 7,5% pentru cele flourescente.
 
Amplasarea lampilor trebuie sa fie cat mai apropiata de ochiul pasarilor. Se recomanda mentinerea lampilor intr-o buna stare de curatenie. 
 
Durata iluminarii artificiale este conditionata de programul de lumina specific fiecarei specii, rase si categorii de varsta.
 
Declansarea si intreruperea iluminarii artificiale se poate face manual sau automat. Uniformitatea iluminarii artificiale se asigura prin folosirea de lampi de putere mica, amplasate judicios. Se evita astfel zonele prea intens luminate sau zonele cu lumina insuficienta.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.88 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016