Industria laptelui poate fi afectata de separarea fermierilor de furnizorii globali de genetica
Publicat la data de 14 Iun. 2013 in:
Zootehnie Dezvoltarea efectivelor de bovine din tara nostra, ar putea fi afectata de ruperea legaturii directe dintre furnizorii globali de genetica bovina si fermele comerciale de lapte, in opinia USDA.
Luna trecuta, Guvernul a elaborat o lege, inca neintrata in vigoare, prin care toate activitatile de marketing si de tranzactionare a materialului reproductiv, care implica fermele comerciale de animale, se vor realiza prin asociatii locale zootehnice. Aceasta lege ar fi de partea furnizorilor locali, deoarece ar crea preturi mai avantajoase.
Cu toate ca reglementarea mai stricta a achizitiei de material reproductiv are avantajele ei, aceasta prezinta si dezavantaje pe termen lung, odata cu limitarea importurilor de genetica de calitate din tarile cu o industrie a laptelui dezvoltata, este de parere Michael Henney, membru in Consiliul Agricol din Polonia. Prin aceasta oprire a legaturii dintre companiile exportatoare de genetica din Europa, industria laptelui va avea de suferit.
Henney mai relateaza ca prin aceasta decizie contraproductiva, mai ales in conditiile in care va fi eliminata cota de lapte de dupa anul 2015, se va limita expansiunea industriei laptelui din Romania, iar tarile cu productie ridicata de late vor produce si mai mult.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
„Dupa eliminarea sistemului de cote de productie a laptelui, Romania ar putea deveni necompetitiva cu natiunile cu operatiuni mai eficiente de productie a laptelui, ca cele din Germania, Danemarca sau Franta, daca nu imbunatatesc genetica efectivelor”, sustine Henney.
Prin aceasta reglementare este posibil sa fie afectat si importul de material seminal din SUA si Canada, dar si alte tari care exporta material seminal in Romania.
Sursa foto: www.sxc.hu