Ingrijirea puilor de gaina Brahma
Publicat la data de 24 Nov. 2022 in:
Zootehnie Puii se intretin pe asternut uscat si friabil (se faramiteaza) (conform 2007/43/CE) de la varsta de o zi pana ating greutatea necesara. Este recomandat ca puii de carne sa fie tinuti in constructii fara ferestre si fara acces in aer liber. In mod evident, aceste recomandari nu se aplica sistemelor de crestere cu acces liber in padoc si sistemelor ecologice.
De asemenea, este recomandat ca adaposturile sa fie incalzite si dotate cu un sistem de ventilatie, conectat la un sistem de rezerva pentru alimentarea cu energie electrica.
Este necesar ca sistemul de ventilatie sa aiba o capacitate suficient de mare pentru a evita supraincalzirea si, acolo unde este cazul, sa fie folosit in combinatie cu un sistem de incalzire pentru a elimina excesul de umiditate. In plus, in perioadele cu temperaturi ridicate este indicat sa se utilize un sistem de racire.
Este important ca instalatiile sa asigure un microclimat propice in adapost - schimb de aer, temperatura, iluminat si nivel de zgomot, corespunzator cu nevoile fiziologice si etologice (comportamentale) ale pasarilor.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Puii de o zi sunt livrati de la statia de incubatie in cutii de carton sau plastic, transportati in camioane cu sisteme de ventilatie si descarcati intr-un adapost de pui de carne deja pregatit, decontaminat s incalzit. De-a lungul ciclului de productie, pasarilor trebuie sa li se asigure conditii de acces la hrana si apa corespunzatoare.
Durata ciclului de productie depinde de greutatea de livrare, stabilita de comun acord cu beneficiarul (abatorul, fabrica de procesare). In functie de acest parametru, pasarile sunt livrate in unul sau doua loturi (la intervale de cateva zile).
Livrarea in doua loturi se numeste „depopulare partiala“. Aceasta metoda permite cresterea productiei de carne pe m2, fara a se depasi limita densitatii de populare in faza finala de ingrasare.
Termenul „pui de carne ecologici“ poate fi utilizat doar in cazul in care densitatea pe m2 in adapost nu depaseste 10 pasari (si nu mai mult de 21 kg greutate vie). Cu toate acestea, in cazul adaposturilor mobile a caror suprafata de pardoseala nu depaseste 150 m2 si care raman deschise in timpul noptii, densitatea poate fi crescuta la 16 pasari, dar nu mai mult de 30 kg greutate in viu pe m2.
Suprafata utilizabila totala a adaposturilor pentru pasari dintr-o unitate de productie nu trebuie sa depaseasca 1.600 m2 si fiecare hala /adapost nu poate avea o capacitate mai mare de 4.800 de pui.
Adapostul pentru pasari trebuie sa fie prevazut cu trape de intrare/iesire cu o lungime combinata de cel putin 4 m la 100 m2 suprafata de adapost.
Spatiile exterioare destinate pasarilor trebuie sa fie in cea mai mare parte acoperite cu vegetatie, sa fie ingradite si sa asigure un acces facil al pasarilor la un numar adecvat de adapatori si hranitori.
Izolatia, incalzirea si ventilatia adapostului trebuie sa asigure mentinerea in limite care nu sunt daunatoare pentru pasari a urmatorilor parametri: circulatia aerului, nivelul de praf, temperatura, umiditatea relativa si concentratiile gazelor.
De asemenea, constructia adapostului trebuie sa permita ventilarea si iluminarea din abundenta, pe cale naturala. Lumina naturala poate fi suplimentata prin mijloace artificiale pentru a asigura maximum 16 ore lumina pe zi, existand o perioada de odihna neintrerupta, fara lumina artificiala, de cel putin 8 ore. Pasarile trebuie sa beneficieze de stinghii de odihna, in numar si de dimensiuni proportionale cu marimea efectivului.
Pentru a evita folosirea metodelor de crestere intensiva, pasarile trebuie fie crescute pana ajung la varsta minima de sacrificare, fie sa provina din rase (suse) recunoscute pentru cresterea lenta. Acolo unde nu se utilizeaza rase (suse) care au o crestere lenta, varsta minima de sacrificare trebuie sa fie de 81 de zile. In ratia zilnica de furaje trebuie sa se adauge furaje grosiere, furaje proaspete sau uscate ori furaje insilozate.
Pe gaina/la 3.000 de capete
- Consum de furaj pe ciclu 49,14 kg/147.420 kg
- Consum de furaj mediu zilnic 141 g/404 kg
- Consum de furaj saptamanal 0,987 kg/2.828 kg
- Capacitatea silozului de furaje trebuie sa asigure necesarul pe 10 zile – 4.500 kg
- Consumul de apa zilnic 240 ml/688 l
- Productia de oua pe saptamana 5,5 oua/16.562 oua
- Productia de oua totala 287 oua/861.250 oua
Parametrii de microclimat din adapost
Temperatura - Dinamica temperaturii din halele de crestere a puicutelor de inlocuire difera in functie de hibridul ouator folosit.
Umiditatea relativa - Este destul de greu de atins o valoare optima daca in adapost nu exista instalatii speciale de climatizare. Astfel influenta mediului exterior asupra microclimatului din halele de crestere si exploatare este deosebit de mare, provocand pierderi economice insemnate.
De exemplu, in lunile de vara, cand temperatura ambientala este destul de ridicata, in halele de productie umiditatea scade foarte mult, rezultand o deshidratare accentuata a efectivelor de pasari, scaderea consumului de furaje, slabire accentuata si aparitia fenomenului de canibalism
Ventilatia - Trebuie sa asigure un aer curat in adaposturi indiferent de anotimp sau greutatea corporala a pasarilor. In tabelul 2.16 este prezentat un exemplu cu privire la rata ventilatiei pentru hibridul Albo SL-2000.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>