Instalatia de climatizare in adaposturile gainilor
Publicat la data de 27 Mar. 2024 in:
Zootehnie Practic, cu o hala avand o buna inertie termica, nu este necesara incalzirea halelor de ouatoare, oarecare dificultati cu mentinerea temperaturii optime in adapost existand doar in scurtele perioade din iarna cand temperatura exterioara scade sub -10°C si, exceptional, sub -20°C.
Exista acum instalatii foarte precise de mentinere a temperaturii si a umiditatii tehnologice in hala, aparaturile respective permitand comanda pentru un regim termic si hidric impus de crescator. Este recomandabil ca aceste instalatii sa fie incluse in proiect, altfel periclitandu-se o buna parte din productie (si sanatatea pasarilor), prin lasarea acestor parametri la aprecierea crescatorului, care este susceptibila de multe erori umane, inclusiv din cauza prezentei limitate a acestuia in interiorul halei.
Ventilatie-tunel, cu evacuarea fortata a aerului printr-unul din peretii laterali, cu orificii de admisie dispuse pe peretii longitudinali, cu suprafete diferite ale orificiilor de admisie micsorate pe masura apropierii de peretele lateral pe care sunt depuse ventilatoarele.
Se recomanda primul sistem, intrucat cel de-al doilea este contraindicat pe anotimpul friguros.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
Ventilatoarele trebuie sa aiba capacitatea de a asigura pasarilor minimum 5 mc aer pe kilocorp in timpul verii si cu posibilitatea de a scadea acest necesar pana la 0,7 mc in timpul iernii.
Diferenta de la iarna la vara poate fi facuta prin:
– 20 de ventilatoare de cate 10 mii mc pe ora in timpul verii;
– aceleasi ventilatoare, cu turatie variabila, permitand accesul a numai 14 mii metri cubi in timpul iernii; sau
– grupuri de ventilatoare, care functioneaza in totalitate, iar iarna doar atatea (3-4) care sa asigure minimumul de aer necesar.
Desigur, intre aceste dimensiuni minime si maxime exista situatii intermediare si numai o instalatie complexa poate comanda regimul optim de ventilatie.
Pe timpul verii, pot fi solicitate de la furnizorul de echipamente instalatii de umidificare a aerului, intrucat aerul exterior foarte uscat este introdus in hala la o umiditate foarte scazuta, inconfortabila pentru pasari.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.