MADR: Romania NU va opri exportul de ovine
Publicat la data de 16 Iul. 2019 in:
Zootehnie Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta prin vocea ministrului Daea ca Romania nu va opri exportul de ovine, intrucat "regulile de export privind bunastarea animalelor vor fi respectate intocmai".
Romania nu va opri exportul de ovine sub nicio forma, dar regulile de export privind bunastarea animalelor vor fi respectate in totalitate, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.
Precizarea ministrului Agriculturii vine dupa ce comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentelor, Vytenis Andriukaitis, i-a transmis o scrisoare in care ii cere sa opreasca livrarea a 70.000 de oi din Romania catre Golful Persic, deoarece conditiile adecvate pentru bunastarea animalelor nu pot fi garantate
"Nu am vazut inca adresa (transmisa de comisarul Vytenis Andriukaitis n.r.). Noi nu oprim exportul de ovine si pentru ca Romania are si drepturi si obligatii. Are dreptul de a exporta si obligatia de a respecta regulile de export si le respecta intocmai. In acest moment, ANSVSA prin prezenta specialistilor din zona dar si a presedintelui se afla in port pentru a asista la respectarea tuturor regulilor privind bunastarea animalelor. Nu este niciun motiv sa se opreasca exportul pentru ca este in interesul fermierilor si al tarii. Este pacat de munca pe care fermierii au facut-o pana acum, sa aduca animale la greutatea de livrare si acum sa nu le poata livra", a precizat seful MADR.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Ministrul a subliniat ca obligatia Romaniei este de a verifica doar la plecarea din port daca sunt respectate toate conditiile de bunastare pentru ovine, iar ulterior raspunderea revine transportatorului.
"Noi avem obligatia de a verifica la plecare, dupa aceea raspunde transportatorul, de aceea este platit si ia sume importante de bani, ca sa asigure conditiile necesare. Presedintele ANSVSA, Geronimo Branescu, verifica personal alaturi de ceilalti specialisti ca sa se asigure ca sunt respectate toate conditiile de bunastare", a mai spus Daea.
Potrivit unui mesaj publicat pe Twitter, comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentelor, Vytenis Andriukaitis, i-a trimis o scrisoare ministrului roman al Agriculturii, Petre Daea, in care ii cere sa opreasca livrarea a 70.000 de oi din Romania catre Golful Persic, deoarece conditiile adecvate pentru bunastarea animalelor nu pot fi garantate.
"Tinand cont de prognoza meteo pentru zona Golfului Persic in timpul lunii iulie, unde temperaturile vor ajunge 46 de grade Celsius, va cer, ca un gest de responsabilitate, sa opriti exportul de oi spre Golful Persic deoarece aceste temperaturi extreme fac practic imposibil respectarea cerintelor legale. Sunt sigur ca sunteti de acord cu mine ca transportul animalelor in aceste temperaturi extreme nu este acceptabil si am incredere ca veti lua toate masurile necesare pentru a evita suferinta inutila a animalelor. Va rog sa discutam bilateral acest subiect cu ocazia urmatorului consiliu Agri Fish din 15 iulie", se arata in scrisoarea trimisa in data de 10 iulie de Vytenis Andriukaitis.
Potrivit informatiilor publicate de ONG-ul Eurogroup for animals si citate de Agerpres, 70.000 de oi urmeaza sa fie incarcate pe nava Al Shuwaikh, detinuta de compania Livestock Transport & Trading (KLTT), din Kuweit, pentru a fi trimise in Kuweit, Qatar si Emiratele Arabe Unite pentru "Sarbatoarea Sacrificiului" care are loc in luna august.
Potrivit datelor centralizate de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Romania a exportat aproape 1,1 milioane bovine si ovine vii in tari din afara spatiului comunitar, pana la 1 decembrie 2018, Iordania, Libia si Liban fiind primele trei destinatii pentru animalele romanesti.
Din totalul celor 1.096.933 de animale exportate in tari terte, peste 93% sunt ovine, respectiv 1.023.750 capete, iar 73.183 bovine.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>
Planta care iti aduce 100.000 de euro la hectar
Schisandra, planta cu cinci arome, este o planta lemnoasa originara din China si Japonia. Schisandra chinensis este un medicament traditional chinezesc, care a fost inregistrat pentru prima data in cartea farmaceutica antica "Shen Nong Ben Tsao Ching" ca medicament superior si a fost folosit de mii ... citeste mai mult>>