Prima cooperativa agricola care a obtinut mentiunea de "produs montan"
Publicat la data de 17 Sep. 2019 in:
Zootehnie Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a anuntat prima cooperativa agricola care a obtinut mentiunea de calitate facultativa "produs montan".
Conform MADR, Cooperativa Agricola de Gradul I Grupul de Producatori Singeorza Bai din Bistrita Nasaud este prima organizatie care obtine mentiunea de calitate facultative "produs montan". Aceasta a fost acordata pentru sase produse: cascaval, telemea, smantana, urda, cas din lapte de vaca si branza framantata de Singeorz Bai.
Acestea sunt inscrise in Registrul national al produselor montane la nr. 204-209, in urma Deciziei nr. 59/09.09.2019 eliberata in baza Ordinului 52/2017, cu modificarile ulterioare, informeaza Ministerul Agriculturii.
Unitatea si-a inceput activitatea de productie in data de 1 aprilie 2019, iar pe cea de vanzare, in data de 1 mai 2019. Activitatea cooperativei se bazeaza pe prelucrarea laptelui crud de vaca, pasteurizare, obtinere smantana, cas si branzeturi cu pasta oparita. Materia prima provine de la gospodariile din localitate, capacitatea maxima fiind de 3.000 l lapte/zi.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
”Produsele ce ies de pe rafturile fabricii si sunt comercializate in magazinul propriu au prins gustul cel dintai al pajistilor din Muntii Rodnei, inspirate de aromele aerului proaspat, cu retete de obtinere a branzeturilor pastrate inca din cele mai vechi timpuri si care reprezinta pilonul principal in a obtine produse din lapte cu acelasi gust ca acum sute de ani”, precizeaza Ministerul Agriculturii.
Denumirea de "produs montan" este stabilita ca mentiune de calitate facultativa si este atribuita produselor destinate consumului uman, in cazul carora: materiile prime, dar si furajele pentru animalele de ferma provin in principal din zone montane; in cazul produselor prelucrate, prelucrarea are loc, de asemenea, in zone montane.
Produsele ce pot obtine dreptul de utilizare a mentiunii de calitate facultativa ”produs montan” sunt produsele obtinute de la animale din zone montane si care sunt prelucrate in aceste zone, produsele obtinute din animale crescute cel putin in ultimele doua treimi ale vietii lor in zone montane, daca produsele sunt prelucrate in aceste zone, precum si produsele obtinute din animale transhumante, crescute cel putin o patrime din viata in transhumanta si care au pascut pe pasuni din zone montane.
De asemenea, alte produse sunt cele apicole, daca albinele au colectat nectarul si polenul doar in zone montane, dr si cele de origine vegetala, doar daca plantele sunt cultivate in zone montane, potrivit ministerului.
Sacrificarea animalelor, transarea si dezosarea carcaselor pot avea loc in afara zonelor montane, cu conditia ca distanta fata de zona montana in cauza sa nu depaseasca 30 km, potrivit MADR.
In prezent sunt inregistrate 234 de produse montane, ce provin de la 55 de producatori, transmite News.ro.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.