Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Recomandari de sezon pentru crescatorii de gaini
O mare problema a fermierilor care cresc gaini in aer liber este scaderea productiei de oua pe perioada lunilor de iarna, insa, urmand sfaturile crescatorilor mai experimentati, nivelul productiei poate fi mentinut la un nivel multumitor.
Daca este iarna, fermierii care cresc gaini in sistem free-range trebuie sa ia in calcul amenajarea unui spatiu adecvat pentru pasari, in afara clasicului adapost. Gainile au nevoie sa se poata misca, astfel ca recomandarea fermierului este optarea pentru un solar spatios care sa fie dedicat pasarilor pe timpul iernii. Este cea mai ieftina si mai la indemana solutie pentru a proteja ouatoarele de gerul iernii, mentinand totodata si sistemul de crestere in aer liber.
Fara a face excese, crescatorii trebuie sa aiba in vedere ca pentru a combate frigul, gainile au nevoie de mai multa hrana si ca ea sa fie mai consistenta. Astfel, arderile sunt cele care pun ”in functiune” motorul organismului, asa ca acum este momentul ca nutretul pasarilor sa fie completat cu componente care necesita mai multa energie la digestie, asa cum este porumbul.
Oricat ar incerca gainile sa isi asigure o temperatura constanta a corpului, orice rafala de vant le va face munca in zadar. Asa ca se recomanda ca ele sa fie pastrate iarna intr-un mediu din care sa lipseasca circulatia rece a aerului.
Procesul de productie a oualor este influentat de ciclul de lumina care poate sa induca pasarilor ideea unei zile cu acelasi nivel de raze solare ca primavara, vara sau toamna, asa ca multi crescatori instaleaza lumini in adapost, lumini programate iarna sa se aprinda singure la ora 4 dupa-amiaza si sa stea aprinse pana in jurul orei 9 seara, mentinand gainile active timp de 14-15 ore pe zi, determinandu-le sa aiba un ciclu aproape normal de ouat.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
valabila 48h
Referitor la aceasta regula, se recomanda ca dupa luna decembrie, orele de iluminat artificial sa se reduca la 4 in ianuarie si 3 in februarie pentru a compensa lipsa luminii naturale cu costuri minime.
Consumul de apa al gainilor ouatoare nu trebuie neglijat pe perioada iernii. Ele au nevoie de lichid mai ales pentru a digera noul regim alimentar, pentru a metaboliza hrana, proces care, asa cum am mai precizat, presupune arderi in organism si induce o caldura la nivelul corpului.
Aveti grija mereu ca spatiul in care tineti gainile sa fie pastrat uscat, punand eventual fan pe jos pe care apoi sa il indepartati usor. Evitati astfel imbolnavirea pasarilor, sensibile la afectiunile pulmonare, favorizate de umiditate ridicata si de frig. Pentru primenirea aerului se recomanda instalatii de ventilatie, avand insa grija ca acestea sa nu aduca in adapost gerul iernii.
Incercati sa mentineti o temperatura constanta in adapostul de iarna a pasarilor. Temperatura optima pentru ouat este de 13 grade Celsius, asa ca aveti grija ca nivelul sa nu coboare sub 10-8 grade, prag sub care productia de oua scade dramatic.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 4.33 din 3 voturiUltima ora
Idei de afaceri in agricultura