Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

AFR: Cultura de soia din Romania are capacitatea de a deveni lider european

afr-cultura-de-soia-din-romania-are-capacitatea-de-a-deveni-lider-european

Romania are capacitatea de a deveni lider european in cultura de soia, insa demersurile nu au fost realizate. Daca anual erau alocate 700.000 de hectare, aproximativ de cinci ori mai mult decat in prezent, Romania se bucura de o suprafata cultivata cu soia remarcata la nivel european, potrivit Asociatiei Fermierilor din Romania.

In 2021 s-a inregistrat o suprafata de aproximativ 140.000 de hectare, comparativ cu anul 2020 unde suprafata era mai mare cu 29%, adica 169.000 hectare. "Este vorba de circa 700.000 de hectare care ar putea fi alocate acestei culturi. Valorificarea a numai jumatate din productie ar duce Romania in pozitia de lider european a suprafetei cultivate si a 3-a la nivel european, dupa Rusia si Ucraina. Stim ca exista acum o incercare si o tendinta de a orienta obiceiurile alimentare europene spre produse alternative la consumul de carne, soia reprezentand cultura cheie. In 2020, peste 40% din importurile europene de soia au provenit din America Latina, cu o valoare de peste 2,7 miliarde de dolari. Daca vrem sa fim jucatori puternici in domeniu, ceva trebuie sa se schimbe. Iar asta inseamna, intre altele, asocierea in cooperative si infiintarea unei Asociatii a Producatorilor de Soia din Romania. Dar si investitii in solutii de irigatii si accesarea de fonduri comunitare, utilizarea culturii de soia pentru fixarea azotului in sol si lansarea de parteneriate intre fermierii din sectorul vegetal si cel zootehnic", arata reprezentantii AFR intr-o analiza transmisa AGERPRES.
 

Interzicerea subventiilor APIA

Aceasta schimbare ar deveni benefica la nivelul Uniunii Europene, avand in vedere initiativa inregistrata oficial la Comisia Europeana si anume interzicerea subventiilor APIA pentru animale. "Vrem sa va supunem atentiei o initiativa a Uniunii Europene, care ar putea aduce mai probleme in domeniul nostru de activitate. Este vorba despre interzicerea subventiilor APIA pentru animale, o initiativa inregistrata oficial la Comisia Europeana. Este adevarat ca este nevoie de strangerea unui milion de semnaturi pentru a fi luata in discutie, dar nefericite exemple anterioare ne fac pe noi, cei din Asociatia Fermierilor din Romania, sa constatam ca inca o data, ni se pun tot mai multe piedici in activitatea de producere a hranei. Rezultatul concret ar fi o majorare a costurilor atat de mare incat cresterea animalelor ar deveni un lux in Uniunea Europeana. Iar asta ar deschide larg portile pentru noi si noi importuri de carne si produse din carne, mai ales din Statele Unite, Canada si America de Sud", atrag atentia reprezentantii AFR.
 

Initiativa europeana "End The Slaughter"

Initiativa cetateneasca europeana "End The Slaughter" (Sa iesim din era sacrificarii animalelor n.r.) a fost inregistrata in cadrul Comisiei Europene. Prin aceasta, organizatorii invita Comisia sa excluda cresterea animalelor din activitatile eligibile pentru subventii agricole, inlocuind-o cu alternative etnice si ecologice, precum agricultura celulara si proteinele vegetale. Se solicita si introducerea unor stimulente pentru productia si vanzarea de produse agricole pe baza de plante si de produse provenite din agricultura celulara. 
 

Anunturi AFR

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
Apropierea unei noi scumpiri de carburant este avertizata de AFR, pretul motorinei devenind deja restrictiv pentru agricultura. "Iar asta se va intampla cu certitudine odata cu renuntarea in Uniunea Europeana la importurile de petrol din Rusia. Intelegem foarte bine justificarea acestei decizii a Bruxelles-ului, parte a sanctiunilor impuse Moscovei dupa invadarea Ucrainei. Problema pe care o semnalam insa este aceea ca fermierii vor fi din nou loviti, asa cum s-a intamplat in cazul ingrasamintelor de sinteza. Ingrijorarea noastra pleaca de la informatia care arata ca Uniunea Europeana va propune eliminarea treptata a petrolului rusesc pana la sfarsitul anului. Aceasta interdictie (pe care, subliniem, o intelegem si o aprobam) trebuie insa insotita de masuri de sprijin financiar pentru agricultura, poate de o crestere a ajutorului in cazul achizitiei de motorina", conform AFR.
 
AFR atrage atentia guvernantilor, dar si a parlamentarilor asupra noilor santiuni ce ar putea fi luate de saptamana viitoare "acum este momentul pentru a gandi masuri de sprijin financiar". De asemenea, ingrijorarea vine pe fondul importurilor de petrol din Rusia. "Si spunem asta pentru ca Uniunea Europeana este inca puternic dependenta de importurile de petrol din Rusia. Amintim ca in 2019, aproape doua treimi din importurile de titei ale spatiului comunitar au venit din Rusia", transmite AFR.
 
Azomures a repornit unele instalatii si a decis sa reia productia de ingrasaminte. Acest fapt se intampla la 4 luni de la oprirea acestuia, fiind vizibile lipsa unor unitati in piata si cresterea continua a preturilor la importuri. "Si in timp ce in Romania nu s-a facut mare lucru pentru ajutorarea fermierilor, sa amintim ca alte state europene nu au stat degeaba. Astfel, Polonia a pus la dispozitie 836 de milioane de euro, iar Germania nu mai putin de 20 de miliarde de euro. Este vorba de pachete de sprijin cu prevederi speciale pentru producatorii de ingrasaminte. Deocamdata, Guvernul Romaniei nu a stabilit nimic concret. Vestea repornirii combinatului Azomures ne bucura, dar este doar pe jumatate una buna, pentru ca suntem convinsi ca noile preturi nu vor fi pentru toata lumea. Si spunem asta pentru ca gazul metan este scump, chiar foarte scump, si chiar si asa nu prea mai este oferta. Nici nu mai este nevoie sa explicam ce inseamna lipsa ingrasamintelor in ciclul de productie - recolte mici, preturi mari, si, posibila criza alimentara", subliniaza ARF.
 
Azomures a anuntat ca va lucra cu o capacitate redusa pana cand guvernul va stabili exact ce subventii se aloca in domeniu, Comisia Europeana neopunandu-se acordarii lor. Productia de azotat de amoniu, nitrocalcar si uree vor fi unele limitate, urmand ca mai tarziu sa apara si productia de ingrasaminte de tip NPK. "Un alt exemplu de grija pentru fermieri, dar si de solutii pentru problemele lor, vine din Bulgaria vecina. Guvernul de la Sofia este dispus sa cheltuiasca 560 de milioane de euro pentru a asigura securitatea alimentara. Desi este o suma record pentru Bulgaria, chiar ministrul agriculturii recunoaste ca nu este de ajuns si spune ca ar putea urma si alte masuri financiare. Ministrul a explicat si cum vor fi impartiti banii. Pentru crescatorii de animale si coloniile de albine vor fi alocate 40 de milioane de euro, iar pentru sectoarele fructe si legume, orez si trandafiri, alte 33 de milioane de euro. Si pentru ca banii sa ajunga rapid la fermieri, oficialul de la Sofia a anuntat ca procedurile vor fi simplificate si accelerate. O buna parte din bani vor merge direct catre fermierii producatori de cereale si plante tehnice. Astfel, guvernul de la Sofia vrea sa cumpere grau si seminte de floarea-soarelui, la preturi de la 285 de euro pe tona (fara TVA) pentru grau si 710 euro pe tona pentru seminte de floarea-soarelui", spune AFR.
 

Ajutor european

Producatorii de lapte din Spania vor primi 169 de milioane de euro, sprijin mentionat in schema deja aprobata de Comisia Europeana. Ajutorul oferit va lua forma unor granturi directe pentru furnizorii spanioli de lapte. Producatorii de lapte de vaca, oaie si capra din Spania sunt cei vizati in aceasta schema, dat fiind contextul cresterii pretului la energie electrica, furajelor pentru animale si combustibilului. 
 
Producatorii de lapte eligibili vor primi 210 euro/vaca pentru primele 40 de animale; 140 euro pentru orice vaca peste 40 de animale, in limita a 180 de capete; 100 euro/vaca peste 180 de animale; 15 euro/oaie si 10 euro/capra. Pana la data de 31 decembrie 2022, ajutorul va fi acordat si va avea o limita de 35.000 euro/beneficiar.
 
Actul normativ privind acordarea de microgranturi si granturi pentru capital de lucru este in consultare publica pe site-ul Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene. AFR este de parere ca acesta reprezinta o veste buna pentru Romania "o veste buna pentru agricultura din Romania". 
 
Programul are o valoare totala de 300 de milioane de euro, iar banii vor fi folositi pentru sustinerea afacerilor din domeniul agricultrurii si industriei alimentare. 
 
Schema de ajutor se adreseaza urmatoarelor:
 
- intreprinderi mici si mijlocii
- persoanelor fizice autorizate
- intreprinderilor individuale
- intreprinderilor familiale 
 
De asemenea, cele patru categorii trebuie sa desfasoare activitati economice in sectoarele de:
 
- agricultura
- piscicultura si acvacultura
- industrie alimentara
 
Cele mentionate vor putea accesa microgranturi din fonduri externe nerambursabile cu o valoare de 5.000 euro. De asemenea, IMM-urile vor avea acces la granturi pentru capital de lucru ce se vor acorda sub forma de suma forfetara si in procent din cifra de afaceri. In cazul acestora, valoarea grantului poate fi de pana la 15% din cifra de afaceri, nedepasind suma de 120.000 euro daca cifra de afaceri aferenta anului 2019 este mai mare de 13.501 euro. 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016