Agricultura ecologica: mijloace si avantaje
Agricultura ecologica este diferita de cea conventionala in doua din domeniile esentiale, si anume: in conceptia despre nutritia si fertilizarea plantelor, precum si in natura mijloacelor folosite pentru protectia plantelor fata de atacul bolilor si daunatorilor.
In conceptia agriculturii ecologice, nutritia plantelor trebuie sa fie asigura intr-o maniera continua, prin intermediul organismelor vii din sol, fapt ce implica evitarea tuturor surselor de perturbare a vietii organice si microbiene a solului.
Sunt incurajate toate tehnicile de intretinere a materiei organice din sol, de realizare a unui mediu favorabil in ceea ce priveste aeratia, economia de apa sau de mentinere a pH-ului solului in limite convenabile.
Spre deosebire de „agricultorul conventional“, care este obisnuit cu anumite tehnologii sau „pachete“ de tehnologii bazate pe excese de chimizare, mecanizare, programare si implicit de investitii financiare necesare asigurarii acestora, „taranul agro-biolog“ are libertatea de a-si alege tehnicile de cultura in functie de conditiile locale, de traditia personala si a comunitatii din care face parte, de observatiile proprii, principala investitie fiind munca proprie si stiinta de a realiza produse agricole respectand viata si implicit natura.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Sunt considerate produse rezultate din agricultura ecologica acele produse agricole a caror producere, conservare sau eventual transformare (industrializare) se realizeaza fara a utiliza substante chimice de sinteza si nicio alta substanta in afara de:
- substante minerale provenind din zacaminte naturale, care nu au suferit dupa extractie decat tratamente mecanice de decantare, spalare, dizolvare in apa sau de maruntire (macinare);
- substante organice provenind de la animale, plante din flora spontana sau din cultura, realizate conform unui caiet de sarcini omologat si acceptat de agricultura ecologica;
- anumite substante obtinute prin procedee industriale care sunt mentionate in caietul de sarcini IFOAM sau in Reglementarea 2092/91 a CEE sau care sunt agreate de reglementarile nationale si admise de organele de certificare ii control.
Toate tehnicile din agricultura ecologica respecta si protejeaza natura, toate interventiile efectuate de om fiind favorabile mentinerii ecosistemelor si a echilibrelor acestora.
In ansamblul de practici adoptate de agricultura ecologica, asolamentul multianual constituie veriga de baza, o rotatie la 5 - 6 ani (sau mai multi) fiind benefica, atat pentru sol, cat si pentru evitarea unor contaminari cu boli, daunatori sau buruieni.
Nu se poate concepe agricultura ecologica in afara unui asolament rational, multianual, cu sola stationara de leguminoase perene sau de pasune artificiala.

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.