Asociatia Ateliere Fara Frontiere: Agricultura ecologica si consum de legume sanatoase
Sanatatea consumatorilor tine cont de felul in care acestia isi aleg hrana. Consumul produselor bio a inceput in Occident si mai apoi la noi, astazi reprezinta o necesitate, potrivit unui comunicat de presa remis Bursa.
In prezent, Asociatia Ateliere Fara Frontiere coordoneaza proiectul fermei sociale "bio&co", dezvoltat in satul Ciocanari, din comuna Niculesti (judetul Dambovita). Incepand cu anul 2015, aici s-au produs mai multe categorii de legume, precum tomate, castraveti, ardei, vinete, salata, spanac, dovlecei, ceapa verde. De asemenea, fermierii au muncit si pentru a produce rucola, kale si mustar. Asociatia contribuie direct, oferind locuri de munca stabile persoanelor marginalizate, fara sanse pe piata de munca.
 
"Legumele sunt cultivate la Ciocanari de oameni vulnerabili din sat, care, inainte de a face parte din acest proiect, traiau la limita saraciei din lipsa unui loc de munca. Am creat aceasta ferma pentru a le oferi un trai mai bun si pentru a cultiva totul asa cum se facea pe vremuri - natural. Toate sunt distribuite local, in fiecare miercuri, sub forma de abonament", spune Andreea Despa, sef echipa ferma bio&co , in prezent, la ferma fiind angajate 12 persoane.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
Ferma este impartita in cinci hectare agricole certificate ecologic, dintre care 4.000 de metri patrati solarii, ceea ce ajuta la o productie de 52 de saptamani pe an. De asemenea, ferma se poate mandri cu otinerea certificarii ecologice si pentru cele 80 de soiuri de legume cultivate.
 
In fiecare saptamana productia obtinuta este distribuita catre 100 de clienti din Bucuresti si Ilfov. De asemenea, ferma percepe si abonamente prin care fiecare cos are intre patru si sase varietati de legume. Pentru mentinerea consumului acestor produse, preturile variaza in functie de felul de legume pentru care se opteaza si de cantitate, de la 55 de lei pana la 85 lei pentru un cos "bio&co".
 
In ceea ce priveste livrarile, acestea se fac la sediile companiilor care detin un numar mai mare de angajati abonati, precum si in cele 14 puncte de livrare aflate in centru si in mai multe cartiere din Capitala.
 
"Ne dorim ca, in majoritatea timpului, clientii sa ridice produsele de la anumite puncte de colectare, pentru a reduce amprenta de carbon. Productia si distributia locala a alimentelor dupa principiul farm to fork scade impactul de mediu prin reducerea amprentei de carbon si asigura prospetimea legumelor, fara a fi nevoie de ambalaje de plastic si implicarea unui lant de distributie", spune Damien Thiery, directorul general al Asociatiei Ateliere Fara Frontiere.
 
Potrivit datelor Comisiei Europene, 3,5% din suprafata agricola a Romaniei este ecologica. In urmatorii noua ani, potentialul de cresteste este cu 62%. La nivel european, in acest interval de timp, obiectivul este atingerea unei rate de 25% din terenurile agricole.
 
"Unul dintre scopurile fermei bio&co este educarea si sensibilizarea consumatorului pentru a crea un echilibru intre cantitatea pe care o consuma si cea pe care o cumpara. In timp, daca se evita risipa alimentara, costul pentru alimente poate fi redus si investit in legume de calitate. Noi ne dorim foarte mult sa producem atat cat este necesar pentru a evita risipa alimentara", adauga LoritaConstantinescu, Director de Dezvoltare.
 
Asociatia Ateliere Fara Frontiere mai desfasora si un proiect pilot, mai exact o ferma pedagogica pe tema alimentatiei sanatoase, biodiversitatii, protectiei mediului si descoperire senzoriala pentru copii.
 
De asemenea, Asociatia mentine o stransa legatura cu fermierii care doresc sa dezvolte noi proiecte in agricultura ecologica. In acest sens, se doreste ca in urmatorii ani sa existe mai multe astfel de ferme certificate ecologic la nivel national, potrivit comunicatului.
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Bihor: Controale ale DAJ la operatorii din agricultura ecologica
Bihor: Controale ale DAJ la operatorii din agricultura ecologica
Inspectorii DAJ au urmarit respectarea de catre organismele de inspectie si certificare aprobate...
Constantin: ‚In acest an avem cam acelasi numar de operatori in agricultura ecologica ca si anul trecut’
Constantin: ‚In acest an avem cam acelasi numar de operatori in agricultura ecologica ca si anul trecut’
„La solicitarea Bio Romania am prelungit, pana la 31 august, termenul de inregistrare a...
Reprezentantii fermierilor din agricultura ecologica cer zero TVA la produsele alimentare de baza certificate
Reprezentantii fermierilor din agricultura ecologica cer zero TVA la produsele alimentare de baza certificate
"Daca acest prim proiect se va dovedi de succes, inseamna ca anul viitor sau cand avem...
Reprezentantii Bio Romania cer uniformitatea controalelor din agricultura ecologica
Reprezentantii Bio Romania cer uniformitatea controalelor din agricultura ecologica
„Dezamagirea operatorilor din agricultura ecologica, membrii ai asociatiei noastre, este ca...

Ultima ora

Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Fara o pregatire corecta, culturile pot suferi din cauza unei nutritii inadecvate, alungirii...
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Plantare si ingrijire   Glicina este o planta cataratoare spectaculoasa, apreciata...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016