Asociatia Ateliere Fara Frontiere: Agricultura ecologica si consum de legume sanatoase
Sanatatea consumatorilor tine cont de felul in care acestia isi aleg hrana. Consumul produselor bio a inceput in Occident si mai apoi la noi, astazi reprezinta o necesitate, potrivit unui comunicat de presa remis Bursa.
In prezent, Asociatia Ateliere Fara Frontiere coordoneaza proiectul fermei sociale "bio&co", dezvoltat in satul Ciocanari, din comuna Niculesti (judetul Dambovita). Incepand cu anul 2015, aici s-au produs mai multe categorii de legume, precum tomate, castraveti, ardei, vinete, salata, spanac, dovlecei, ceapa verde. De asemenea, fermierii au muncit si pentru a produce rucola, kale si mustar. Asociatia contribuie direct, oferind locuri de munca stabile persoanelor marginalizate, fara sanse pe piata de munca.
"Legumele sunt cultivate la Ciocanari de oameni vulnerabili din sat, care, inainte de a face parte din acest proiect, traiau la limita saraciei din lipsa unui loc de munca. Am creat aceasta ferma pentru a le oferi un trai mai bun si pentru a cultiva totul asa cum se facea pe vremuri - natural. Toate sunt distribuite local, in fiecare miercuri, sub forma de abonament", spune Andreea Despa, sef echipa ferma bio&co , in prezent, la ferma fiind angajate 12 persoane.
Ferma este impartita in cinci hectare agricole certificate ecologic, dintre care 4.000 de metri patrati solarii, ceea ce ajuta la o productie de 52 de saptamani pe an. De asemenea, ferma se poate mandri cu otinerea certificarii ecologice si pentru cele 80 de soiuri de legume cultivate.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
In fiecare saptamana productia obtinuta este distribuita catre 100 de clienti din Bucuresti si Ilfov. De asemenea, ferma percepe si abonamente prin care fiecare cos are intre patru si sase varietati de legume. Pentru mentinerea consumului acestor produse, preturile variaza in functie de felul de legume pentru care se opteaza si de cantitate, de la 55 de lei pana la 85 lei pentru un cos "bio&co".
In ceea ce priveste livrarile, acestea se fac la sediile companiilor care detin un numar mai mare de angajati abonati, precum si in cele 14 puncte de livrare aflate in centru si in mai multe cartiere din Capitala.
"Ne dorim ca, in majoritatea timpului, clientii sa ridice produsele de la anumite puncte de colectare, pentru a reduce amprenta de carbon. Productia si distributia locala a alimentelor dupa principiul farm to fork scade impactul de mediu prin reducerea amprentei de carbon si asigura prospetimea legumelor, fara a fi nevoie de ambalaje de plastic si implicarea unui lant de distributie", spune Damien Thiery, directorul general al Asociatiei Ateliere Fara Frontiere.
Potrivit datelor Comisiei Europene, 3,5% din suprafata agricola a Romaniei este ecologica. In urmatorii noua ani, potentialul de cresteste este cu 62%. La nivel european, in acest interval de timp, obiectivul este atingerea unei rate de 25% din terenurile agricole.
"Unul dintre scopurile fermei bio&co este educarea si sensibilizarea consumatorului pentru a crea un echilibru intre cantitatea pe care o consuma si cea pe care o cumpara. In timp, daca se evita risipa alimentara, costul pentru alimente poate fi redus si investit in legume de calitate. Noi ne dorim foarte mult sa producem atat cat este necesar pentru a evita risipa alimentara", adauga LoritaConstantinescu, Director de Dezvoltare.
Asociatia Ateliere Fara Frontiere mai desfasora si un proiect pilot, mai exact o ferma pedagogica pe tema alimentatiei sanatoase, biodiversitatii, protectiei mediului si descoperire senzoriala pentru copii.
De asemenea, Asociatia mentine o stransa legatura cu fermierii care doresc sa dezvolte noi proiecte in agricultura ecologica. In acest sens, se doreste ca in urmatorii ani sa existe mai multe astfel de ferme certificate ecologic la nivel national, potrivit comunicatului.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>