Asociatia Ateliere Fara Frontiere: Agricultura ecologica si consum de legume sanatoase
Sanatatea consumatorilor tine cont de felul in care acestia isi aleg hrana. Consumul produselor bio a inceput in Occident si mai apoi la noi, astazi reprezinta o necesitate, potrivit unui comunicat de presa remis Bursa.
In prezent, Asociatia Ateliere Fara Frontiere coordoneaza proiectul fermei sociale "bio&co", dezvoltat in satul Ciocanari, din comuna Niculesti (judetul Dambovita). Incepand cu anul 2015, aici s-au produs mai multe categorii de legume, precum tomate, castraveti, ardei, vinete, salata, spanac, dovlecei, ceapa verde. De asemenea, fermierii au muncit si pentru a produce rucola, kale si mustar. Asociatia contribuie direct, oferind locuri de munca stabile persoanelor marginalizate, fara sanse pe piata de munca.
 
"Legumele sunt cultivate la Ciocanari de oameni vulnerabili din sat, care, inainte de a face parte din acest proiect, traiau la limita saraciei din lipsa unui loc de munca. Am creat aceasta ferma pentru a le oferi un trai mai bun si pentru a cultiva totul asa cum se facea pe vremuri - natural. Toate sunt distribuite local, in fiecare miercuri, sub forma de abonament", spune Andreea Despa, sef echipa ferma bio&co , in prezent, la ferma fiind angajate 12 persoane.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h
Ferma este impartita in cinci hectare agricole certificate ecologic, dintre care 4.000 de metri patrati solarii, ceea ce ajuta la o productie de 52 de saptamani pe an. De asemenea, ferma se poate mandri cu otinerea certificarii ecologice si pentru cele 80 de soiuri de legume cultivate.
 
In fiecare saptamana productia obtinuta este distribuita catre 100 de clienti din Bucuresti si Ilfov. De asemenea, ferma percepe si abonamente prin care fiecare cos are intre patru si sase varietati de legume. Pentru mentinerea consumului acestor produse, preturile variaza in functie de felul de legume pentru care se opteaza si de cantitate, de la 55 de lei pana la 85 lei pentru un cos "bio&co".
 
In ceea ce priveste livrarile, acestea se fac la sediile companiilor care detin un numar mai mare de angajati abonati, precum si in cele 14 puncte de livrare aflate in centru si in mai multe cartiere din Capitala.
 
"Ne dorim ca, in majoritatea timpului, clientii sa ridice produsele de la anumite puncte de colectare, pentru a reduce amprenta de carbon. Productia si distributia locala a alimentelor dupa principiul farm to fork scade impactul de mediu prin reducerea amprentei de carbon si asigura prospetimea legumelor, fara a fi nevoie de ambalaje de plastic si implicarea unui lant de distributie", spune Damien Thiery, directorul general al Asociatiei Ateliere Fara Frontiere.
 
Potrivit datelor Comisiei Europene, 3,5% din suprafata agricola a Romaniei este ecologica. In urmatorii noua ani, potentialul de cresteste este cu 62%. La nivel european, in acest interval de timp, obiectivul este atingerea unei rate de 25% din terenurile agricole.
 
"Unul dintre scopurile fermei bio&co este educarea si sensibilizarea consumatorului pentru a crea un echilibru intre cantitatea pe care o consuma si cea pe care o cumpara. In timp, daca se evita risipa alimentara, costul pentru alimente poate fi redus si investit in legume de calitate. Noi ne dorim foarte mult sa producem atat cat este necesar pentru a evita risipa alimentara", adauga LoritaConstantinescu, Director de Dezvoltare.
 
Asociatia Ateliere Fara Frontiere mai desfasora si un proiect pilot, mai exact o ferma pedagogica pe tema alimentatiei sanatoase, biodiversitatii, protectiei mediului si descoperire senzoriala pentru copii.
 
De asemenea, Asociatia mentine o stransa legatura cu fermierii care doresc sa dezvolte noi proiecte in agricultura ecologica. In acest sens, se doreste ca in urmatorii ani sa existe mai multe astfel de ferme certificate ecologic la nivel national, potrivit comunicatului.
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Bihor: Controale ale DAJ la operatorii din agricultura ecologica
Bihor: Controale ale DAJ la operatorii din agricultura ecologica
Inspectorii DAJ au urmarit respectarea de catre organismele de inspectie si certificare aprobate...
Constantin: ‚In acest an avem cam acelasi numar de operatori in agricultura ecologica ca si anul trecut’
Constantin: ‚In acest an avem cam acelasi numar de operatori in agricultura ecologica ca si anul trecut’
„La solicitarea Bio Romania am prelungit, pana la 31 august, termenul de inregistrare a...
Reprezentantii fermierilor din agricultura ecologica cer zero TVA la produsele alimentare de baza certificate
Reprezentantii fermierilor din agricultura ecologica cer zero TVA la produsele alimentare de baza certificate
"Daca acest prim proiect se va dovedi de succes, inseamna ca anul viitor sau cand avem...
Reprezentantii Bio Romania cer uniformitatea controalelor din agricultura ecologica
Reprezentantii Bio Romania cer uniformitatea controalelor din agricultura ecologica
„Dezamagirea operatorilor din agricultura ecologica, membrii ai asociatiei noastre, este ca...

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016