BNR a infiintat Biroul de Sustenabilitate si Economie Verde
Banca Nationala a Romaniei a infiintat o structura interna, Biroul de Sustenabilitate si Economie Verde, in vederea explorarii in continuare a implicatiilor schimbarilor climatice in sectorul bancar romanesc.
"In data de 16 septembrie 2020, Banca Nationala a Romaniei a devenit membru al Retelei bancilor centrale si autoritatilor de supraveghere pentru ecologizarea sistemului financiar (Network for Greening the Financial System, NGFS). Banca Nationala a Romaniei a intreprins pasi pentru a identifica, dezvolta si utiliza anumite instrumente specifice de analiza a riscurilor generate de schimbarile climatice in cadrul procesului de implementare a politicii de stabilitate financiara, analiza de cercetare care este evidentiata in cele mai recente editii ale Raportului asupra Stabilitatii Financiare, precum este editia publicata in luna decembrie a anului 2019", se spune in declaratia de angajament a BNR.
De asemenea, Banca Nationala a Romaniei mentioneaza ca a facilitat dezbateri intre reprezentanti ai bancilor centrale, institutiilor nationale si internationale, institutelor si asociatiilor de cercetare economica, precum si ai mediului academic, privind modul de abordare al provocarilor la adresa sistemului financiar, generate de schimbarile climatice, inclusiv in cadrul Seminarului International pe teme de stabilitate financiara, organizat anual in cooperare cu Fondul Monetar International (spre exemplu, in luna septembrie a anului 2019 seminarul a inclus o sesiune dedicata expertilor in domeniul schimbarilor climatice).
"Cea mai recenta si cuprinzatoare implicare pe care Banca Nationala a Romaniei a intreprins-o in vederea extinderii finantarii verzi in Romania, in cadrul asigurarii presedintiei Comitetului National pentru Supraveghere Macroprudentiala, a fost infiintarea si coordonarea, in perioada noiembrie 2020 - iunie 2021, a unui grup de lucru care sa exploreze situatia curenta, provocarile si oportunitatile privind finantarea verde in Romania. Avand in vedere aspectele complexe ale schimbarilor climatice si, prin urmare, rolul important detinut de mai multe institutii la nivel national, grupul a reunit in jur de 90 de membri dintr-un cadru larg de parti interesate: autoritati publice, institutii de credit, reprezentanti ai institutiilor financiare internationale, sectorului privat si asociatiilor relevante", se spune in comunicat.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
Conform BNR, Raportul a avut in vedere identificarea solutiilor adecvate cu privire la impactul schimbarilor climatice in Romania si au fost emise 16 propuneri de recomandari, care acopera trei categorii de masuri: cresterea sustenabila a finantarii proiectelor legate de agenda schimbarilor climatice; sprijinirea schimbarilor structurale in economie pentru a genera o valoare adaugata mai mare si sporirea transparentei si sensibilizarea cu privire la impactul schimbarilor climatice asupra economiei si sistemului financiar. Raportul a fost publicat in luna iunie 2021.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.