Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Catina. Cerinte fata de mediu si mod de cultivare

catina-cerinte-fata-de-mediu-si-mod-de-cultivare

Terenul destinat plantarii se va cultiva obligatoriu cu cel putin un an inainte de plantarea catinei, cu o cultura bine intretinuta, cum ar fi graul. Scopul este eliminarea buruienilor perene si a vegetatiei nedorite, mai greu de combatut in cultura de catina.


Pregatirea terenului


Pregatirea terenului pentru plantare consta in:
 
- afanare profunda (scarificare) la 60-70 cm, cu 90-100 cm intre gheare, daca e posibil in cruce;
 
- aratura adanca de toamna, la 35-40 cm. Se recomanda maruntirea araturii inca din toamna, chiar daca imperfect. Aceasta face posibila intrarea la plantat in primavara foarte devreme, fara a mai astepta „coacerea“ araturii, de multe ori intarziata de ploile din martie-aprilie. 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Plantarea este lucrarea cea mai tehnica. Se poate face mecanic, cu masini specializate, dirijate prin GPS ori laser, sau manual, dupa metoda traditionala. Randurile se orienteaza preferabil pe directia N-S, dar primeaza cerinta de a avea randurile cat mai lungi, perpendiculare pe directia vantului dominant din perioada 20 martie - 10 aprilie.
 

Cerinte fata de sol, temperatura, umiditate si lumina

 
Catina se poate cultiva de la nivelul marii pana la 900-1.000 m altitudine. Sunt preferabile terenurile plane, orizontale sau inclinate cu expozitie sudica, cu soluri aerisite, usoare si fertile, dar se poate planta in orice tip de sol, cu doua exceptii: solurile prea acide, cu pH-ul sub 5,5 si solurile cu exces de umiditate, mlastinoase, impermeabile, cu apa freatica la suprafata.
 
Catina adora luncile raurilor, cu soluri aluvionare, usoare, nisipoase, chiar daca sunt mai putin fertile, permeabile, cu apa freatica la peste 1,5 m adancime. Inundatiile de 7-10 zile nu sunt o problema. 
 
Necesita lumina maxima, nu accepta niciun fel de umbrire. Rezista fara daune la temperaturi de  -40 grade C sau + 40 grade C. Din anul 2-3 de la plantare rezista la cele mai cumplite secete, dar irigarea culturii este o cheltuiala absolut justificata, de peste 20 de ori mai rentabila decat la cultura porumbului.
 
Avand in vedere ca este o planta dioica, pentru realizarea polenizarii se planteaza masculi, in raport de 1/8 pana la 1/12, fie intercalat, in chinconz, fiecare a sasea planta pe randurile cu numar impar, fie in randuri separate, 1 rand + 8 randuri, in special acolo unde se va recolta mecanic. In acest caz, randurile de masculi vor fi flancate de intervale mai late cu 0,5-1 m.
 
Plantarea se poate face fie toamna, fie primavara devreme. Lucrarile de intretinere in anul I sunt simple si putine. Prima recolta se obtine in anul III. Recoltarea se face la maturitatea de recoltare, de la jumatatea lunii august pana la sfarsitul lunii septembrie.
 
Sfatul cel mai important: sa se foloseasca numai si numai material de plantat certificat, produs in pepiniere autorizate, din soiurile nominalizate in Catalog si sa se apeleze pentru consiliere de specialitate numai la persoane cu experienta in domeniu.

Un demers prealabil la fel de important trebuie sa fie investitia in cunoastere. Cu toata capacitatea uriasa de informare a internetului, acesta ramane inca o resursa plina de capcane, lipsita de certitudine si fara raspundere fata de cele publicate. 
 
Ca urmare, pe fondul lipsei unei literaturi de specialitate cu valoare practica, sfatul avizat, primit direct de la specialisti, valoreaza mult atunci cand se pun in joc sume importante de bani, timp, pasiune si asteptari.

E foarte util ca cel care decide sa infiinteze o exploatatie de catina sa fie complet informat si sa plece la acest drum lung ca un bun cunoscator al fenomenului. De aceea, consideram ca o vizita intr-o exploatatie reusita si condusa de un specialist experimentat ramane un pas de start de mare importanta. 
 

Investitie si profit

 
O plantatie cu sistem de irigare prin picurare costa aproximativ 6.000 de euro/ha, din care in jur de 2.800 de euro sunt pentru materialul de plantat. Pentru cine dispune de fonduri, se recomanda un sistem de protectie antigrindina, pentru a elimina acel risc apreciabil. 
 
Suprafata minima de cultura este de un hectar ce trebuie inregistrata la Registrul Agricol. Butasii trebuie sa aiba Certificat de origine conform legii.
 
La plantatiile mature, in conditii optime de cultura, potentialul maxim de productie depaseste 22-24 t/ha, in anul recoltei.  Catina poate aduce un profit remarcabil, greu de atins cu alte culturi agricole. In plus, in tara noastra sunt inca foarte putini cei care cultiva catina in sistem ecologic. 
 
In concluzie, catina este cultura din care se poate obtine un profit de 10.000 de euro la hectar, dar numai in conditiile unei investitii corecte in soiuri si tehnologie. 
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016