Catina. Cerinte fata de mediu si mod de cultivare
Terenul destinat plantarii se va cultiva obligatoriu cu cel putin un an inainte de plantarea catinei, cu o cultura bine intretinuta, cum ar fi graul. Scopul este eliminarea buruienilor perene si a vegetatiei nedorite, mai greu de combatut in cultura de catina.
Pregatirea terenului
Pregatirea terenului pentru plantare consta in:
- afanare profunda (scarificare) la 60-70 cm, cu 90-100 cm intre gheare, daca e posibil in cruce;
- aratura adanca de toamna, la 35-40 cm. Se recomanda maruntirea araturii inca din toamna, chiar daca imperfect. Aceasta face posibila intrarea la plantat in primavara foarte devreme, fara a mai astepta „coacerea“ araturii, de multe ori intarziata de ploile din martie-aprilie.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Plantarea este lucrarea cea mai tehnica. Se poate face mecanic, cu masini specializate, dirijate prin GPS ori laser, sau manual, dupa metoda traditionala. Randurile se orienteaza preferabil pe directia N-S, dar primeaza cerinta de a avea randurile cat mai lungi, perpendiculare pe directia vantului dominant din perioada 20 martie - 10 aprilie.
Cerinte fata de sol, temperatura, umiditate si lumina
Catina se poate cultiva de la nivelul marii pana la 900-1.000 m altitudine. Sunt preferabile terenurile plane, orizontale sau inclinate cu expozitie sudica, cu soluri aerisite, usoare si fertile, dar se poate planta in orice tip de sol, cu doua exceptii: solurile prea acide, cu pH-ul sub 5,5 si solurile cu exces de umiditate, mlastinoase, impermeabile, cu apa freatica la suprafata.
Catina adora luncile raurilor, cu soluri aluvionare, usoare, nisipoase, chiar daca sunt mai putin fertile, permeabile, cu apa freatica la peste 1,5 m adancime. Inundatiile de 7-10 zile nu sunt o problema.
Necesita lumina maxima, nu accepta niciun fel de umbrire. Rezista fara daune la temperaturi de -40 grade C sau + 40 grade C. Din anul 2-3 de la plantare rezista la cele mai cumplite secete, dar irigarea culturii este o cheltuiala absolut justificata, de peste 20 de ori mai rentabila decat la cultura porumbului.
Avand in vedere ca este o planta dioica, pentru realizarea polenizarii se planteaza masculi, in raport de 1/8 pana la 1/12, fie intercalat, in chinconz, fiecare a sasea planta pe randurile cu numar impar, fie in randuri separate, 1 rand + 8 randuri, in special acolo unde se va recolta mecanic. In acest caz, randurile de masculi vor fi flancate de intervale mai late cu 0,5-1 m.
Plantarea se poate face fie toamna, fie primavara devreme. Lucrarile de intretinere in anul I sunt simple si putine. Prima recolta se obtine in anul III. Recoltarea se face la maturitatea de recoltare, de la jumatatea lunii august pana la sfarsitul lunii septembrie.
Sfatul cel mai important: sa se foloseasca numai si numai material de plantat certificat, produs in pepiniere autorizate, din soiurile nominalizate in Catalog si sa se apeleze pentru consiliere de specialitate numai la persoane cu experienta in domeniu.
Un demers prealabil la fel de important trebuie sa fie investitia in cunoastere. Cu toata capacitatea uriasa de informare a internetului, acesta ramane inca o resursa plina de capcane, lipsita de certitudine si fara raspundere fata de cele publicate.
Ca urmare, pe fondul lipsei unei literaturi de specialitate cu valoare practica, sfatul avizat, primit direct de la specialisti, valoreaza mult atunci cand se pun in joc sume importante de bani, timp, pasiune si asteptari.
E foarte util ca cel care decide sa infiinteze o exploatatie de catina sa fie complet informat si sa plece la acest drum lung ca un bun cunoscator al fenomenului. De aceea, consideram ca o vizita intr-o exploatatie reusita si condusa de un specialist experimentat ramane un pas de start de mare importanta.
Investitie si profit
O plantatie cu sistem de irigare prin picurare costa aproximativ 6.000 de euro/ha, din care in jur de 2.800 de euro sunt pentru materialul de plantat. Pentru cine dispune de fonduri, se recomanda un sistem de protectie antigrindina, pentru a elimina acel risc apreciabil.
Suprafata minima de cultura este de un hectar ce trebuie inregistrata la Registrul Agricol. Butasii trebuie sa aiba Certificat de origine conform legii.
La plantatiile mature, in conditii optime de cultura, potentialul maxim de productie depaseste 22-24 t/ha, in anul recoltei. Catina poate aduce un profit remarcabil, greu de atins cu alte culturi agricole. In plus, in tara noastra sunt inca foarte putini cei care cultiva catina in sistem ecologic.
In concluzie, catina este cultura din care se poate obtine un profit de 10.000 de euro la hectar, dar numai in conditiile unei investitii corecte in soiuri si tehnologie.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>