Conversia. De la agricultura clasica la cea ecologica
Iata ce trebuie sa retinem despre conversia de la agricultura clasica la cea ecologica! Sunt informatii utile de care va puteti folosi!
Conversia inseamna trecerea de la agricultura conventionala la agricultura ecologica intr-o perioada determinata de timp, pe parcursul careia se aplica dispozitiile privind productia ecologica.
Conversia unui teren agricol incepe odata cu inregistrarea operatorului la DAJ/EM (data aprobarii fisei de inregistrare) si data la care practicile devin conforme cu regulile de productie ecologica.
Furaje in conversie – inseamna hrana pentru animale obtinuta in perioada de conversie la productia ecologica, cu exceptia celor recoltate in termen de 12 luni de la inceputul perioadei de conversie (primul an de conversie). Conversia unui animal incepe cu data la care operatorul isi inregistreaza activitatea de crestere a animalelor la DAJ/EM (data aprobarii fisei de inregistrare) si data la care respecta conditiile de crestere in sistem ecologic (in ceea ce priveste adapostul, alimentatia, profilaxia).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
Trecerea de la agricultura conventionala la agricultura ecologica se realizeaza dupa o perioada de conversie stabilita in conformitate cu normele Uniunii Europene.
Conversia la agricultura ecologica. 5 lucruri de retinut
Principiile generale pentru perioada de conversie sunt, dupa cum urmeaza:
-
perioada de conversie trebuie sa fie suficient de indelungata pentru a creste semnificativ fertilitatea solului si pentru a restabili echilibrul ecosistemului;
-
durata perioadei de conversie trebuie sa fie adaptata la:
-
utilizarea anterioara a terenului;
-
contextul ecologic si implicatiile acestuia;
-
experienta operatorului.
Pasii pentru inregistrare
Inregistrarea activitatilor de productie, procesare, import, export, depozitare, distribuire, comercializare in agricultura ecologica este reglementata prin Ordinul MADR nr. 1253/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:
-
Pasul I: incheierea contractului cu Organismul de control (OC) aprobat pe teritoriul Romaniei. Lista organismelor de control, aprobate pe teritoriul Romaniei, este postata pe site-ul www.madr.ro, la sectiunea Agricultura, subsectiunea Agricultura ecologica.
-
Pasul II: depunerea Fisei de inregistrare la DAJ (anexele nr. 1-7), insotita de Contractul incheiat intre operator si organismul de control si Declaratia pe propria raspundere pentru detinerea documentelor necesare inscrierii in agricultura ecologica (anexa nr. 9). Operatorii care au puncte de lucru pe raza mai multor judete depun fisa de inregistrare la DAJ/EM, pe raza judetului in care au sediul social/domiciliul, iar in fisa de inregistrare se mentioneaza toate punctele de lucru, din toate judetele.
-
Pasul III: Fisa de inregistrare aprobata/vizata de DAJ este inapoiata, in original, operatorului in cauza, iar o copie se pastreaza la DAJ.
-
Pasul IV: DAJ/EM transmite o copie a fisei de inregistrare, in format electronic, organismului de control cu care operatorul are incheiat contract.
Reguli privind inregistrarea operatorilor
In fiecare an, pana la data de 16 mai (inclusiv), operatorii au obligatia de a-si inregistra activitatea la MADR prin entitatile mandatate (DAJ, asociatii legal constituite), prin completarea fisei de inregistrare.
Operatorii care desfasoara activitati in domeniile de procesare, comert intern/intracomunitar, import, export, flora spontana si acvacultura isi pot inregistra activitatea pana la data de 15 noiembrie.
De asemenea, isi pot inregistra activitatea pana la data de 15 noiembrie a fiecarui an operatorii care intra pentru prima data in sistem si nu solicita sprijin financiar acordat prin Masura 11 - agricultura ecologica, aplicabila pe terenurile agricole, finantata prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.
Comerciantii cu amanuntul, care vand produse ecologice ambalate si etichetate direct consumatorului/ utilizatorului final, sunt exonerati de la obligatia privind inregistrarea, cu conditia sa-si declare activitatea la DAJ/EM.
Operatorii se pot inregistra la DAJ personal sau prin asociatii profesionale.

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Fabrica de Zahar Bod reia productia
Compania Best Achizitii S.R.L are in plan sa-si reia productia de zahar din sfecla de zahar in 2023. Incepand cu 1 noiembrie 2022, compania va demara procedura de negociere si achizitie de sfecla de zahar de la producatorii si asociatiile de producatori interesate.... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>
Planificarea afacerii cu lavanda
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de calitatea semintelor. Diferenta in ceea ce priveste investitia intr-o cultura de lavanda o face si detinerea unui teren agricol.... citeste mai mult>>
Tot ce trebuie sa stii despre un buldoexcavator
Atunci cand o echipa de constructori trebuie sa execute lucrari terasiere complexe - sapaturi, incarcare cu pamant, mutare de materiale - folosesc un buldoexcavator sau, de ce nu, o flota intreaga de buldoexcavatoare. Aceste utilaje versatile reprezinta un adevarat avantaj pe orice santier.... citeste mai mult>>