Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conversia. De la agricultura clasica la cea ecologica

conversia-de-la-agricultura-clasica-la-cea-ecologica

Iata ce trebuie sa retinem despre conversia de la agricultura clasica la cea ecologica! Sunt informatii utile de care va puteti folosi!


Conversia inseamna trecerea de la agricultura conventionala la agricultura ecologica intr-o perioada determinata de timp, pe parcursul careia se aplica dispozitiile privind productia ecologica. 
 
Conversia unui teren agricol incepe odata cu inregistrarea operatorului la DAJ/EM (data aprobarii fisei de inregistrare) si data la care practicile devin conforme cu regulile de productie ecologica. 
 
Furaje in conversie – inseamna hrana pentru animale obtinuta in perioada de conversie la productia ecologica, cu exceptia celor recoltate in termen de 12 luni de la inceputul perioadei de conversie (primul an de conversie). Conversia unui animal incepe cu data la care operatorul isi inregistreaza activitatea de crestere a animalelor la DAJ/EM (data aprobarii fisei de inregistrare) si data la care respecta conditiile de crestere in sistem ecologic (in ceea ce priveste adapostul, alimentatia, profilaxia).
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
Trecerea de la agricultura conventionala la agricultura ecologica se realizeaza dupa o perioada de conversie stabilita in conformitate cu normele Uniunii Europene.
 

Conversia la agricultura ecologica. 5 lucruri de retinut

 
Principiile generale pentru perioada de conversie sunt, dupa cum urmeaza:
  • perioada de conversie trebuie sa fie suficient de indelungata pentru a creste semnificativ fertilitatea solului si pentru a restabili echilibrul ecosistemului;
  • durata perioadei de conversie trebuie sa fie adaptata la:
  • utilizarea anterioara a terenului;
  • contextul ecologic si implicatiile acestuia;
  • experienta operatorului.
 

Pasii pentru inregistrare

Inregistrarea activitatilor de productie, procesare, import, export, depozitare, distribuire, comercializare in agricultura ecologica este reglementata prin Ordinul MADR nr. 1253/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel: 
  • Pasul I: incheierea contractului cu Organismul de control (OC) aprobat pe teritoriul Romaniei. Lista organismelor de control, aprobate pe teritoriul Romaniei, este postata pe site-ul www.madr.ro, la sectiunea Agricultura, subsectiunea Agricultura ecologica.
  • Pasul II: depunerea Fisei de inregistrare la DAJ (anexele nr. 1-7), insotita de Contractul incheiat intre operator si organismul de control si Declaratia pe propria raspundere pentru detinerea documentelor necesare inscrierii in agricultura ecologica (anexa nr. 9). Operatorii care au puncte de lucru pe raza mai multor judete depun fisa de inregistrare la DAJ/EM, pe raza judetului in care au sediul social/domiciliul, iar in fisa de inregistrare se mentioneaza toate punctele de lucru, din toate judetele.
  • Pasul III: Fisa de inregistrare aprobata/vizata de DAJ este inapoiata, in original, operatorului in cauza, iar o copie se pastreaza la DAJ.
  • Pasul IV: DAJ/EM transmite o copie a fisei de inregistrare, in format electronic, organismului de control cu care operatorul are incheiat contract.
 
Reguli privind inregistrarea operatorilor 
In fiecare an, pana la data de 16 mai (inclusiv), operatorii au obligatia de a-si inregistra activitatea la MADR prin entitatile mandatate (DAJ, asociatii legal constituite), prin completarea fisei de inregistrare. 
 
Operatorii care desfasoara activitati in domeniile de procesare, comert intern/intracomunitar, import, export, flora spontana si acvacultura isi pot inregistra activitatea pana la data de 15 noiembrie. 
 
De asemenea, isi pot inregistra activitatea pana la data de 15 noiembrie a fiecarui an operatorii care intra pentru prima data in sistem si nu solicita sprijin financiar acordat prin Masura 11 - agricultura ecologica, aplicabila pe terenurile agricole, finantata prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020. 
 
Comerciantii cu amanuntul, care vand produse ecologice ambalate si etichetate direct consumatorului/ utilizatorului final, sunt exonerati de la obligatia privind inregistrarea, cu conditia sa-si declare activitatea la DAJ/EM. 
 
Operatorii se pot inregistra la DAJ personal sau prin asociatii profesionale.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.31 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016