Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cresterea puilor pentru carne

cresterea-puilor-pentru-carne

Fie ca ati inceput o crestere semiintensiva sau una intensiva, este necesar ca puiul pentru carne sa aiba un potential genetic bun.


Avicultura mondiala, inclusiv cea din tara noastra, a repurtat in ultimii ani succese remarcabile in domeniul cresterii puilor pentru carne. Majoritatea puilor de carne, exploatati in avicultura mondiala la ora actuala, sunt hibrizi bi, tri sau tetraliniari proveniti din incrucisarea a doua sau mai multe linii sau rase.
 
Pe linie paterna, cea mai mare raspandire in lume o are rasa Cornish, varietatea alba. Pe linie materna se foloseste femela din rasa Plymouth-Rock, varietatea alba, atat cea standard cat si varietatea „mini“ cunoscuta sub denumirea de „Mini-Rock“, datorita greutatii corporale mai mici cu aproape 1 kg fata de Rock-ul normal.
 
O alta rasa folosita intens pe linie materna este rasa New Hampshire, mai ales atunci cand se urmareste obtinerea de pui de carne cu penaj colorat.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h
Dintre hibrizii de carne crescuti si exploatati la ora actuala se pot aminti hibrizii: Ross 308, Cobb 500, Hybro (Avicola) etc.
 
Fluxul tehnologic in cresterea puilor pentru carne respecta intocmai principiul de baza in cresterea pasarilor, depopularea si popularea totala a sectoarelor si fermelor industriale sau gospodaresti si numai in situatii neprevazute se practica acest principiu pe adaposturi separate.
 
Ciclul de productie la aceasta categorie este de 10-11 saptamani, repartizate astfel: – 7-8 saptamani crestere; – 1 saptamana livrare; - 2 saptamani dezinfectie si pregatire pentru populare. Aceasta inseamna ca in cursul unui an se pot creste 4,8- 5,8 serii de pui intr-o ferma sau intr-un sector. In permanenta, intr-o ferma cu 10 hale cu pui de carne, 7 hale sunt ocupate cu pui in varsta de la o saptamana pana la 7 saptamani, o hala este in depopulare, iar doua in dezinfectie si pregatire pentru populare.
 
Gruparea halelor este astfel facuta incat evita vecinatatea apropiata a pasarilor de varste diferite si permite depopularea si popularea totala pe grupe de hale. In privinta temperaturii si utilajului se vor respecta aceleasi principii ca la puicutele de inlocuire pentru perioada de start.
 
Deoarece greutatea la care se vand puii este foarte diferita si evolueaza intr-un ritm rapid, este tot mai putin recomandabil de a se da o norma de densitate pe metru patrat.

Aceasta densitate la populare trebuie stabilita atat in functie de greutatea medie a puilor prevazuta la livrare, cat si de conditiile favorabile sau mai putin favorabile care pot fi asigurate pasarilor, in special pe ultima perioada de crestere.
 
Coeficientul de ventilatie este de 5-7 m3 aer/kg greutate vie si ora. Consumul de furaje este de 2,1-2,5 kg pentru 1 kg spor de crestere. Pentru furaje se folosesc retete de nutreturi combinate specifice categoriei de varsta: continand elementele nutritive necesare pentru a ajuta organismul sa se dezvolte normal si sa realizeze un spor mediu zilnic de crestere de 35-40 g.
 
Unele cercetari au facut cunoscut ca masculii broiler au o viteza de crestere mai mare decat femelele de aceeasi provenienta genetica si intretinute in conditii similare de mediu.

Literatura de specialitate arata ca este posibil si recomandabil sa se elaboreze formule de retete pe sexe, deoarece femelele au, fata de mascul, cerinte mai mici in principii nutritive, mai ales referitor la proteina.
 
Puii pentru carne masculi pot realiza in aceeasi perioada de timp, in conditiile cresterii separate pe sexe, o greutate la livrare cu circa 300-350 g mai mare ca a femelelor.

In aceasta situatie, se poate reduce corespunzator cantitatea de proteina din alimentatia femelelor pana la nivelul obtinerii unei greutati normale in raport cu varsta, aceasta proteina putand fi folosita pentru realizarea plusului de greutate la mascul.
 
Programul de lumina este, de regula, de 23 de ore zi lumina. Regim de lumina continuu inseamna, de fapt, asigurarea continua a tuturor conditiilor de crestere.
 

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016