Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ferma de raci. Care sunt conditiile optime pentru reproducere?

ferma-de-raci-care-sunt-conditiile-optime-pentru-reproducere

In primul rand apa trebuie sa fie clara si sa nu prezinte impuritati. La sfarsitul lunii octombrie apa din lac a acumulat o temperatura de 17 - 20 grade C in toata masa, pana la o adancime de 1,6 m, o temperatura ce este optimul termic al reproducerii. Racii s-au alimentat toata vara din abundenta si au reusit sa -si dezvolte organele anatomice si dimensiunile fiziologice astfel incat sa transmita prin gene tot ce este calitativ mai bun.


Natalitatea

 
Este un subiect ce trebuie abordat cu mai multa atentie deoarece aici sunt implicate elemente climatologice, hrana, calitatile apei, care pot determina o natalitate mare sau una mica. In mediul salbatic, femelele au in ponta un numar de 60 - 160 de oua si-si petrece toata iarna si primavara protejand ouale si aerisindu-le prin miscarea cozii, aparandu-le de paraziti si de elemente chimice din apa.
 
In aceasta perioada temperatura apei ajunge la suprafata la 10 -18 grade C si ingheata, producand racilor, care s-au ascuns deja in gauri, o stare de nesiguranta si disconfort. Racii intra in faza de semihibernare.

Femelele gestante cu ouale fecundate se chinuiesc si mai mult pentru protejarea lor, ramanand in vizuina o perioada lunga de timp in care nu mananca si slabesc foarte tare. O sursa importanta de existenta pentru femela este cantitatea de calciu ce este continuta in crusta carapacei si care ajuta la reacti ile din organism. In aceste conditii natalitatea este de 45 - 50 %.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Dar mai apare o problema, vegetatia din lac in primavara nu a aparut inca, iar microorganisme, spori, ciuperci etc. se gasesc foarte rar, astfel incat pentru masculii raci puietul este o sursa bogata de hrana, chiar daca femelele stau langa puiet si il protejeaza. Pagubele sunt mari, ajungand la maturitate doar 12 - 20 % din ei.
 
In toamna, in lunile noiembrie si decembrie se face ultimul pescuit de raci din sezon, si atunci este momentul sa alegem femelele mai viguroase si sa le separam, sa le transferam in gradinitele-bazin din incinta, unde in mediul de cultura controlat, cu temperatura controlata a apei putem sa facem o hranire optima a femelelor si sa le protejam pe toata perioada de gestare, pana la ocluzarea oualor.

Sunt situatii in care fermierii aduna ouale in tavi cu capacitate mica si creeaza un regim de viata aproximativ asemanator cu cel exercitat de femelele rac, asteptand ocluzarea lor. Astfel, puietul de rac are pierderi minime, de 2-3%, iar dupa o perioada de 2-3 luni pot fi introdusi in lac.
 
Daca ne referim la o specie de raci importati din SUA, ( Procambarus Clarkii) cantitatea de oua din ponta este, cum s-a aratat mai sus, de 10 ori mai mare, si rata natalitatii in conditii externe de ferma este de 56 -90 %. Un alt factor decisiv in alegerea speciei de rac ce va face parte din cultura dumneavoastra este ca acest rac din SUA ajunge la greutatea si dimensiunile de comercializare in 12 luni, fata de racu l autohton care are nevoie de 3-7 ani.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.8 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016