Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Agricultura ecologica

Vrei sa afli cum se cultiva plantele medicinale si aromatice in sistem ecologic si ce productii poti obtine la hectar? Gasesti aceste informatii din infograficul de mai jos!
Cultivarea plantelor medicinale si aromatice in sistem ecologic este una dintre cele mai profitabile afaceri la cheie. Acestea au fost cultivate inca din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile lor vindecatoare. Este o afacere de viitor, cu un potential mare de profit.
Tehnologia de cultivare a plantelor medicinale si aromatice presupune:
1. zonarea ecologica
Exista 24 de subzone, diferentiate dupa tipul de sol si microclimat.
2. rotatia culturilor si asolamentul
Durata rotatiei culturilor poate fi de 2-6 ani.
3. fertilizarea
Baza fertilizarii o constituie ingrasamintele organice naturale, certificate, precum si ingrasamintele minerale naturale.
4. lucrarile solului
Cuprind obligatoriu un dezmiristit, imediat dupa recoltarea plantei premergatoare si executat cu grapa cu discuri pentru maruntirea resturilor vegetale si a buruienilor.
5. samanta si semanatul sau plantatul materialului saditor
Rasadurile trebuie sa fie obtinute prin metode de productie ecologica si sa nu provina din organisme modificate genetic. Trebuie sa provina din cultura anului precedent.
6. lucrarile de ingrijire
Se refera la combaterea buruienilor, bolilor si daunatorilor si irigarea.
7. recoltarea, conditionarea si productia
Se recolteaza pe timp uscat, dimineata, dupa ce s-a ridicat roua sau dupa amiaza, pana la apusul soarelui.
Forme de sprijin pentru fermierii care cultiva plante medicinale si aromatice:
- plati pe suprafata;
- reducerea accizei la motorina;
- subventia primelor de asigurare;
- subventionarea dobanzii la creditele de productie;
- ajutor specific in sectorul de agricultura ecologica.
Productii la hectar:
Musetel
Productia medie:
* 2.000-3.000 de kg/ha inflorescente proaspete
* sau 800-1.000 kg/ha inflorescente uscate.
Cimbru
Productie de herba uscata:
* in primul an - 500 kg/ha,
* in al doilea an - 2.000-3.000 kg/ha.
Lavanda
* productia de inflorescente proaspete in primii 2-3 ani: 2-3 t/ha
* in anii urmatori: 5-6 t/ha.
Salvie
* productia de frunze uscate in primul an: 300-600 kg/ha
* in anii urmatori: 600-1200 kg/ha.
* la herba uscata se pot realiza productii de 2.000-3.000 kg/ha.
Menta
* productie medie: 10-20 t/ha herba proaspata, respectiv 2,5-3 t/ha herba uscata
* sau 1.000-1.300 kg/ha frunze uscate.
Galbenele
* productie medie: 1.500-3.000 kg flori;
* inflorescente proaspete: 4.000-9.000 kg/ha.
Herba reprezinta partea aeriana a plantei medicinale.
Foto: pixabay.com

Tehnologia de cultivare a plantelor medicinale si aromatice presupune:
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
1. zonarea ecologica
Exista 24 de subzone, diferentiate dupa tipul de sol si microclimat.
2. rotatia culturilor si asolamentul
Durata rotatiei culturilor poate fi de 2-6 ani.
3. fertilizarea
Baza fertilizarii o constituie ingrasamintele organice naturale, certificate, precum si ingrasamintele minerale naturale.
4. lucrarile solului
Cuprind obligatoriu un dezmiristit, imediat dupa recoltarea plantei premergatoare si executat cu grapa cu discuri pentru maruntirea resturilor vegetale si a buruienilor.
5. samanta si semanatul sau plantatul materialului saditor
Rasadurile trebuie sa fie obtinute prin metode de productie ecologica si sa nu provina din organisme modificate genetic. Trebuie sa provina din cultura anului precedent.
6. lucrarile de ingrijire
Se refera la combaterea buruienilor, bolilor si daunatorilor si irigarea.
7. recoltarea, conditionarea si productia
Se recolteaza pe timp uscat, dimineata, dupa ce s-a ridicat roua sau dupa amiaza, pana la apusul soarelui.
Forme de sprijin pentru fermierii care cultiva plante medicinale si aromatice:
- plati pe suprafata;
- reducerea accizei la motorina;
- subventia primelor de asigurare;
- subventionarea dobanzii la creditele de productie;
- ajutor specific in sectorul de agricultura ecologica.
Productii la hectar:
Musetel
Productia medie:
* 2.000-3.000 de kg/ha inflorescente proaspete
* sau 800-1.000 kg/ha inflorescente uscate.
Cimbru
Productie de herba uscata:
* in primul an - 500 kg/ha,
* in al doilea an - 2.000-3.000 kg/ha.
Lavanda
* productia de inflorescente proaspete in primii 2-3 ani: 2-3 t/ha
* in anii urmatori: 5-6 t/ha.
Salvie
* productia de frunze uscate in primul an: 300-600 kg/ha
* in anii urmatori: 600-1200 kg/ha.
* la herba uscata se pot realiza productii de 2.000-3.000 kg/ha.
Menta
* productie medie: 10-20 t/ha herba proaspata, respectiv 2,5-3 t/ha herba uscata
* sau 1.000-1.300 kg/ha frunze uscate.
Galbenele
* productie medie: 1.500-3.000 kg flori;
* inflorescente proaspete: 4.000-9.000 kg/ha.
Herba reprezinta partea aeriana a plantei medicinale.
Foto: pixabay.com
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 3.17 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News