Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cat de profitabila este cultivarea plantelor aromatice? Exemplu de calcul de profitabilitate in cultura cimbrului
Cultivarea cimbrului, cultivarea plantelor aromatice, AFACERI CULTURA CIMBRU si alte plante aromatice, calcul tehnologic cimbru, costuri in cultivarea cimbrului, PROFITURI AGRICOLE cimbru
Saptamana trecuta, un crescator de pasari a intrebat, pe forumul ClubAgicultura, cat de profitabila este cultivarea plantelor aromatice.
Am luat drept exemplu cultivarea cimbrului, unde, dupa un calcul sumar, mie mi-a iesit un venit minim de 8000 de lei pe hectar. Cum am ajuns la aceasta cifra?
Potrivit fisei tehnologice, recoltarea cimbrului de cultura se face inainte de inflorire, in momentul cind plantele au ajuns la maturitate tehnica. Daca se intarzie recoltatul, apar florile, tulpinile se lemnifica si frunzele imbatrinesc. In anul I de cultura nu se obtine decat o singura recolta, care se strange spre sfarsitul lunii septembrie. Incepand din anul II se pot obtine doua chiar si trei recolte. Timp de 3-4 ani, incepand cu anul II de cultura, se obtin recolte mari si constante (1,8-2,5 t/ha).
Uscarea cimbrului recoltat se face la soare sau la umbra, in poduri bine uscate, curate, aerisite sau in alte incaperi unde cimbrul se asaza in straturi subtiri pe rame, prelate, hartie. In cazul uscarii artificiale, temperatura de uscare este de 33-35°C. Randamentul la uscare este cca. 4/1, dintr-o tona de produs masa verde se obtin 250 kg planta uscata.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
Rezulta, asadar, pentru o productie medie de 2 tone masa verde, 500 de kg cimbru uscat.
In magazine gasim cimbru uscat si maruntit cu 1-3 lei plicul de 20g. Mergand pe varianta minima (1 leu plicul), rezulta 50 de lei kilogramul produs finit. Scadem costurile de ambalare, marja distribuitorului, presupunem ca aceste costuri reprezinta peste jumatate din valoare si noi vindem cimbrul uscat cu 20 de lei kilogramul, nu cu 50.
In aceste conditii, venitul minim obtinut de pe un hectar cultivat cu cimbru este de 20 x 400 = 8000 lei.
Conditiile tehnice pentru cimbrul uscat: produsul trebuie sa fie format din tulpini si ramuri foliate, recoltate inainte de inflorire, admitindu-se ca impuritati max. 2% tulpini lignificate si frunze brunificate si max. 1 % tulpini lipsite de frunze corpuri straine organice si minerale - max. 1% pentru fiecare, umiditate - max. 13%.
Cerinte in cultivarea cimbrului
Este tolerant la seceta, are pretentii moderate fata de apa doar in primele etape de vegetatie.
Prefera cernoziumurile usoare, solurile argilo-nisipoase. Nu sunt indicate solurile grele, compacte, reci.
Evitati terenurile predispuse la baltiri!
Conform zonelor de favorabilitate, cele mai indicate judete pentru cultivaea cimbrulu sunt: Olt, Dolj, Ilfov, Ialomita, Braila, sudul Buzaului, Bacau.
Plante premergatoare: borceagul, leguminoasele pentru boabe, cerealele paioase, cartoful. Poate reveni pe aceeasi sola dupa 7 ani.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 4.06 din 18 voturiUltima ora
- » Ingrijirea culturii de lavanda. Sfaturi utile pentru fermieri
- » Recoltarea plantelor medicinale si aromatice. Recoltarea organelor subterane
- » Uleiuri volatile. Beneficiile uleiurilor esentiale
- » Sofran. Descrierea si caracteristicile biologice ale plantei
- » Cultura de schinduf. Utilizarile plantei