Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Cat de profitabila este cultivarea plantelor aromatice? Exemplu de calcul de profitabilitate in cultura cimbrului

cat-de-profitabila-este-cultivarea-plantelor-aromatice-exemplu-de-calcul-de-profitabilitate-in-cultura-cimbrului

Cultivarea cimbrului, cultivarea plantelor aromatice, AFACERI CULTURA CIMBRU si alte plante aromatice, calcul tehnologic cimbru, costuri in cultivarea cimbrului, PROFITURI AGRICOLE cimbru


Saptamana trecuta, un crescator de pasari a intrebat, pe forumul ClubAgicultura, cat de profitabila este cultivarea plantelor aromatice.

Am luat drept exemplu cultivarea cimbrului, unde, dupa un calcul sumar, mie mi-a iesit un venit minim de 8000 de lei pe hectar. Cum am ajuns la aceasta cifra?

Potrivit fisei tehnologice, recoltarea cimbrului de cultura se face inainte de inflorire, in momentul cind plantele au ajuns la maturitate tehnica. Daca se intarzie recoltatul, apar florile, tulpinile se lemnifica si frunzele imbatrinesc. In anul I de cultura nu se obtine decat o singura recolta, care se strange spre sfarsitul lunii septembrie. Incepand din anul II se pot obtine doua chiar si trei recolte. Timp de 3-4 ani, incepand cu anul II de cultura, se obtin recolte mari si constante (1,8-2,5 t/ha).

Uscarea cimbrului recoltat se face la soare sau la umbra, in poduri bine uscate, curate, aerisite sau in alte incaperi unde cimbrul se asaza in straturi subtiri pe rame, prelate, hartie. In cazul uscarii artificiale, temperatura de uscare este de 33-35°C. Randamentul la uscare este cca. 4/1, dintr-o tona de produs masa verde se obtin 250 kg planta uscata.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei 1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte bine...

Oferta Speciala
valabila 48h

Rezulta, asadar, pentru o productie medie de 2 tone masa verde, 500 de kg cimbru uscat.


In magazine gasim cimbru uscat si maruntit cu 1-3 lei plicul de 20g. Mergand pe varianta minima (1 leu plicul), rezulta 50 de lei kilogramul produs finit. Scadem costurile de ambalare, marja distribuitorului, presupunem ca aceste costuri reprezinta peste jumatate din valoare si noi vindem cimbrul uscat cu 20 de lei kilogramul, nu cu 50.

In aceste conditii, venitul minim obtinut de pe un hectar cultivat cu cimbru este de 20 x 400 = 8000 lei.


Conditiile tehnice pentru cimbrul uscat: produsul trebuie sa fie format din tulpini si ramuri foliate, recoltate inainte de inflorire, admitindu-se ca impuritati max. 2% tulpini lignificate si frunze brunificate si max. 1 % tulpini lipsite de frunze corpuri straine organice si minerale - max. 1% pentru fiecare, umiditate - max. 13%.

Cerinte in cultivarea cimbrului


Este tolerant la seceta, are pretentii moderate fata de apa doar in primele etape de vegetatie.

Prefera cernoziumurile usoare, solurile argilo-nisipoase. Nu sunt indicate solurile grele, compacte, reci.

Evitati terenurile predispuse la baltiri!
Conform zonelor de favorabilitate, cele mai indicate judete pentru cultivaea cimbrulu sunt: Olt, Dolj, Ilfov, Ialomita, Braila, sudul Buzaului, Bacau.

Plante premergatoare: borceagul, leguminoasele pentru boabe, cerealele paioase, cartoful. Poate reveni pe aceeasi sola dupa 7 ani.

cimbru

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cat de profitabila este cultivarea plantelor aromatice? Exemplu de calcul de profitabilitate in cultura cimbrului
Rating:
Nota: 4.23 din 13 voturi

Articole conexe:

Comentarii
Comentarii20 comentarii





eduard 2014-10-07 19:51:14

Eu daca cultiv un ha de cimbru, galbenele,busuioc sau menta cui il vand?

George 2011-08-14 08:11:30

Acum am inteles. Chiar astept cu interes continuarea articolului pe aceasta tema, cu ceva calcule economice, cu tot. Cat despre faptul daca mi se pare mult ca si cantitate recolta pe care ati prezentat-o, pot spune ca nu mi se pare mare. Aici discutia comporta mai multe aspecte: depinde si de varietatea cultivata, si de tehnologia aplicata, de zona unde este amplasata cultura, etc. Si eu am incercat sa raspund diverselor parsoane care ma intreaba ce cred eu, daca mDerge cultura de cimbru, de levantica, de galbenele, de zmeura, de menta, etc. Unele intrebari chiar reprezinta provocari si ma fac sa ma interesez mai de aproape asupra diverselor aspecte. De aceea spun, productia estimata nu mi se pare mare. Am gasit si variante cu cifre mai mari, si recolte mai mici. Cum stim cu toti, in agricultura este un cuvant magic ce te scapa din incurcatura, uneori, fara a cauta scuze. Cuvantul de care spuneam este: "depinde". Asadar, depinde cat recoltam. Depinde de multi factori. Iar venitul, iarasi, depinde. Astept cu nerabdare continuarea discutiei si pareri ale celor care au avut in cultura aceste plante. Multa bafta in ceea ce intreprindeti! Tineti-o tot asa!

Dragos Serban 2011-08-13 23:50:30

@George Aveti perfecta dreptate, poate este greseala mea ca nu am scos in evidenta mai mult faptul ca acesti 2.000 de euro pe hectar inseamna venit, nu profit. Nu am vorbit deloc de cheltuieli, pentru ca pregatesc un alt articol in care le detaliem. Dureaza un pic pentru ca nu vreau sa scriu dupa ureche, ci voi invita aici, pe bioproduct.ro, un cultivator de cimbru, care ne va impartasi din experienta sa.

Cat despre contracte, sigur ca da, eu asta le spun tuturor celor care ma intreaba "dl serban, vreau sa ma apuc de agricultura, spuneti-mi si mie ce sa cultiv". Eu le raspund "cultivati ce se cere, ce stiti ca se poate vinde". Altfel, cadeti in greseala celor care se intereseaza de afacerea cu cresterea viperelor pentru venin. Ok, am cumparat vipere, le dam soricei sa manance, invatam sa recoltam venin si mai departe ce facem? Il cumpara cineva? Nu...

Mi-a mai scris cineva pe mail, dupa ce a citit acest articol: suna frumos, sa presupunem ca sunt convins si infiintez o cultura de zece hectare: face romanul atata pastrama, cat cimbru recolez eu de acolo? Este o intrebare justa si raspunsul difera de la caz la caz...

Productia medie la hectar este citata de mai multi autori (1,8 - 2,5 t masa verde), vi se pare cam mare?

Va multumesc mult pentru opinie, va mai astept si promit sa revin si cu materialul privind cheltuielile.

George 2011-08-13 09:18:46

Prezint scuze ca intervin, dar trebuie facut un calcul "cap-coada", sa spun asa. Trebuie facut un calcul conform fisei tehnologice, urmarind absolut toti pasii si toate elementele de cheltuieli. De asemenea, consider ca ati fost mult prea optimist in legatura cu cat obtineti. Cred ca realitatea va arata ca veti obtine la sub jumatate din ceea ce ati preconizat. Iar asta, in conditiile in care lucrati strict pe contract, deoarece exista posibilitatea sa nu mai reusiti sa vindeti productia, desi calitatea este foarte buna. Sa ne aducem aminte isteria care se crease cu sofranelul la un moment dat, prin 2003-2004, cand suprafete considerabile au fost cultivate cu aceasta cultura, iar oamenii, desi aveau contracte semnate, au ramas cu productia in pod. De aceea, mare grija la incheierea contractelor! Iar dupa ce obtinem cat obtinem, trebuie sa scadem si impozitul pe venit! (Nu vreau sa fiu Toma Necredinciosul, dar asta este parerea mea!) Imi place site-ul si va urmaresc cu mare placere. Multa bafta in ceea ce faceti!

Mihai 2011-08-11 09:20:21

E corect calculul dumnevoastra, insa nu spuneti nimic despre cheltuieli? Cat costa sa infiintezi o cultura de cimbru pe 1 Ha? Care sunt costurile? Va cer asta pentrui a vedea daca este rentabil sa investesc. Multumesc

Ultima ora

Newsletter gratuit
Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri".



Forum
blaga felician spune: am avut un smochin in curte-am mancat smochine anul trecut ,din primavera au aparut smochine noi si frunze De doua luni frunzele au inceput sa se usuce si fructele si ele Ce s-a intamplat? Ce sa...
04 Sep. 2019 17:39:28
Raspunde la intrebare
Victor Gh Banța spune: În privința comasării terenurilor, cred că trebuie luată în calcul istoricitatea fenomenului : au mai fost comasate numai că-n forma CAP-urilor proprietarul terenului nu avea niciun drept de...
21 Aug. 2019 22:13:22
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

Partea exteriorara a florii. ...

Piesa la plugurile perfectionate, cu ajutorul careia se rastoarna brazdele. ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016