Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Copilirea rosiilor: Tehnici pentru o recolta bogata

copilirea-rosiilor-tehnici-pentru-o-recolta-bogata

Rosia este o planta din familia Solanaceae, originara din America Centrala si de Sud. In Romania, aceasta a ajuns dupa secolul al XVIII-lea.


Rosia este o planta perena, foarte apropiata genetic cu vanata, ardeiul si cartoful. Aceasta creste in climate temperate si poate sa ajunga la o inaltime de 3 metri, avand in vedere ca este o planta cataratoare.
 

De ce este recomandata copilirea rosiilor

 
Lastarii laterali sunt acele cresteri care apar intre tulpina si o ramura a plantei de tomate. Daca sunt lasati sa creasca, lastarii vor deveni o alta tulpina principala cu ramuri, flori si fructe. La randul lor vor avea alti lastari laterali, lucru ce va afecta planta.
 
De asemenea, noua tulpina rezultata va concura pentru nutrienti cu planta originala. In acest fel, planta poate avea mai multe fructe, dar rosiile vor fi mai mici si vor ingreuna planta. Copilirea rosiilor are numeroase avantaje, precum:

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
  • Plantele devin mai manevrabile si mai robuste in acelasi timp
  • Fluxul aerului se imbunatateste pentru reducerea bolilor - in acest fel frunzele se vor usca mai repede dupa ploaie, ceea ce le va face mai putin susceptibile la bolile care se dezvolta in umiditate prelungita
  • Usureaza identificarea daunatorilor care sunt camuflati intr-un baldachin gros de frunze
  • Accelereaza coacerea frunzelor
 

Cum sa copilim rosiile. Pasii de urmat 

 
Pentru a asigura o plata sanatoasa si o recolta bogata, copilirea rosiilor este un proces esential. Iata pasii de urmat:
 
  • Identificarea lasarilor - la baza plantei, unde se intalnesc tulpina principala si frunzele pot aparea lastari necontrolati
  • Momentul copilirii - cel mai bun moment de a copili rosiile este ziua, cand plantele sunt uscate, astfel se pot evita bolile
  • Utilizarea instrumentelor potrivite - pentru acest proces veti avea nevoie de o foarfeca de gradina bine ascutita pentru evitarea deteriorarii plantei
  • Indepartarea lastarilor - lastarii trebuie taiati la baza acestora, asigurandu-va ca nu afectati frunzele sanatoase; daca acestia au aproximativ 5-10cm, ii puteti rupe cu degetele
  • Verificarea perioadica - repetati procesul la fiecare 1-2 saptamani, in functie de ritmul de crestere al plantei
  • Monitorizarea sanatatii plantei - fiti atenti daca planta are semne de boala sau daunatori, interveniti daca este necesar
 
De asemenea, este recomandat si sa:
 
  • taiati frunzele de langa baza plantei pentru a preveni bolile transmise de sol care se pot stropi pe frunze
  • taiati lastarii si florile inutile saptamanal in timpul sezonului de varf
  • curatati foarfecele cu un servetel cu alcool inainte de a taia diferite plante, astfel se evita raspandirea oricarei boli
  • daca planta are o tulpina puternica, taiati majoritatea lastarilor
 
Aveti grija sa nu taiati prea mult, unele frunze sunt necesare pentru protejarea fructelor de arsurile solare.
 

Tipuri de rosii care necesita copilit. Rosiile nedeterminate vs determinate

 
Copilirea rosiilor nu este obligatorie si multi gradinari nu aleg sa faca acest pas. Unele soiuri de rosii se vor descurca mai bine atunci cand sunt copilite, in timp ce conteaza mai putin pentru altele. Taierea lastarilor este un factor important pentru clasificarea rosiilor ca nedeterminate sau determinate, in functie de obiceiul lor de crestere.

rosii
 
Plantele de tomate nedeterminate sunt mai asemanatoare vitei de vie, precum ar fi rosiile cherry si rosiile de mostenire.
 
Plantele de rosii nedeterminate pot deveni extrem de mari si vor continua sa produca rosii tot sezonul. Taierea acestora permite mai mult spatiu pentru plantele suplimentare in gradina. In conditiile in care sunt lasati lastarii sa creasca, plantele vor deveni grele si vor scapa de sub control. Daca eliminati tot lastarii, planta va fi mai compacta si va da mai putine rosii pe tot parcursul sezonului, dar de obicei vor fi fructe mai mari.
 
Strategia unora de taiere depinde de modul in care sustin plantele si de tipul de fructe (mari sau mici). In acest sens, iata cateva exemple de cand si cum sa taiati rosiile nedeterminate:
 
  • Rosie nedeterminata lasata sa se intinda pe pamant - Acestea formeaza o movila de frunzis care nu incurajeaza o buna circulatie a aerului si favorizeaza raspandirea bolilor
  • Rosie nedeterminata crescuta pe un singur tarus - La momentul plantarii se introduce un tarus inalt. Astfel, fructele mari vor fi sustinute, se lasa cativa lastari pentru a creste productia. In cazul rosiilor cherry se lasa 3 metri intre tarusi si se lasa lastarii sa se dezvolte. Platele pot face fata acestei greutati, producand sute de rosii delicioase.
  • Rosie nedeterminata crescuta pe doi tarusi - In cazul in care vreti sa cresteti mai mult de o tulpina principala per planta, acestea vor avea nevoie de un sprijin puternic. Lastarii nu sunt lasati sa se dezvolte la baza plantei, insa se lasa doi pentru a creste de-a lungul tulpinii centrale. In acest fel, planta va avea doua pana la trei tulpini. Aceasta metoda functioneaza pentru rosiile mari si mici.

tarusi

  • Rosie nedeterminata crescuta pe custi inalte de sarma - Aceasta metoda ajuta plantele cu fructe mari. Aici se lasa dezvoltarea a cel putin trei pana la patru lastari. Indepartarea restului ajuta la reducerea supraaglomerarii frunzelor in mijlocul plantei. In cazul rosiilor cherry se lasa lastarii sa se dezvolte pentru maximizarea recoltei.
  • Rosie nedeterminata crescuta cu sfoara de iuta - Dupa plantarea rasadurilor se leaga lejer sfoara de baza plantei. Pe masura ce creste, tulpina principala este infasurata in jurul sforii. Pentru fiecare planta mare se lasa trei pana la patru lastari spre dezvoltare, restul sunt indepartate. In cazul rosiilor cherry, jumatate din lastari se indeparteaza pentru a controla cresterea.
 
In conditiile in care rosiile sunt crescute pe verticala, trebuie sa legati plantele de suporturi la fiecare sapte pana la zece zile cu benzi de panza, sfoara sau alt material moale.
 
Plantele de tomate determinate au o crestere stufoasa cu lastrii laterali si includ rosii Roma si Celebrity.
 
Soiurile determinate nu necesita nicio taiere. Plantele sunt in mod natural mai compacte, fiind programate genetic sa atinga o anumita inaltime si sa se opreasca din crestere. 

rosii determinate
 
Adesea, nu produc fructe pana cand ramurile nu sunt complet dezvoltate, iar apoi isi produc fructele intr-o perioada scurta. Avand in vedere ca nu se vor dezvolta fructe noi dupa taiere, nu se castiga nimic prin taierea lastarilor la aceste tipuri de plante.
 

Cand sa copilim rosiile - Timpul optim pentru copilit in sezonul de crestere

 
Copilirea rosiilor se face atunci cand plantele au ajuns la o intalnime de aproximativ 20-30 cm. In general, aceasta etapa se intampla la mijlocul sezonului de crestere, atunci cand plantele sunt bine dezvoltate si au inceput sa formeze lastari laterali.
 
Un moment bun pentru copilirea rosiilor este dimineata, cand plantele sunt inca umede de roua, pentru a reduce stresul asupra acestora. Plantele trebuie verificate periodic, avand in vedere ca lastarii pot creste rapid. In functie de soi si conditiile de crestere, poti sa repeti procesul la fiecare 1-2 saptamani.

tomate
 
La momentul plantarii, indepartati frunzele inferioare si ingropati adanc tulpina. Radacinile vor creste de-a lungul tulpinii, contribuind la stabilirea plantei. Pe masura ce planta creste pe parcursul sezonului, indepartati lastarii cu frunze de sub primul ciorchine de fructe, astfel incat acestia sa nu incetineasca dezvoltarea fructelor.
 
Cu aproximativ patru saptamani inainte de primul inghet asteptat in zona voastra, indepartati varful in crestere al fiecarei tulpini principale. Copilirea face ca plantele sa nu mai infloreasca si directioneaza toate zaharurile catre fructe pentru accelerarea coacerii.
 

Experienta si invatarea prin incercare si eroare

 
Agricultorii au nevoie de practica pentru ca aceasta tehnica sa dea roade. Fiecare lastar taiat marcheaza o experienta de invatare.

Cand incepeti sa taieti pentru prima data, indepartati mai putin decat mai mult. Daca veti cultiva acelasi soi ani la rand, va veti da seama cum reactioneaza la taiere.
 

Evitarea excesului de copilit

 
Evitarea excesului de copilit la rosii reprezinta un pas important pentru a nu afecta negativ productia si sanatatea plantelor. In acest sens, monitorizarea plantei este esentiala pentru a observa cum se dezvolta. Daca are o crestere sanatoasa si echilibrata, nu este nevoie de copilire.
 
Lastarii laterali care se dezvolta in partea de sus a plantei pot contribui la productia de fructe. Fii selectiv si pastreaza doar acei lastari care par promitatori. 
 
Majoritatea soiurilor de rosii se dezvolta bine cu 1-2 tulpini principale. Concentreaza-te pe mentinerea acestora si elimina doar lastarii care cresc in axila frunzelor, lasand cativa pentru a sprijini productia.

soiuri de rosii
 
In conditiile in care plantele sunt afectate de daunatori, boli sau conditii meteorologice extreme, este mai bine sa amani copilirea pentru a nu le stresa suplimentar.
 
De asemenea, unele soiuri de rosii, precum cele cu crestere determinata, nu necesita copilire la fel de mult ca cele cu crestere neterminata. Fiecare soi are anumite specificatii de crestere.
 

Ce sa faci cu resturile vegetale obtinute din copilit

 
Resturile vegetale obtinute din copilirea rosiilor pot fi gestionate in mai multe moduri, precum:
 
  • Compostare - In conditiile in care resturile sunt sanatoase, acestea pot fi adaugate in compost. Resturile vegetale vor ajuta a crearea unui ingrasamant natural pentru gradina ta.
  • Mulcire - Taierile sanatoase pot fi folosite ca mulci in jurul plantelor. Aceasta tehnica ajuta la mentinerea umiditatii solului si la reducerea cresterii buruienilor.
  • Ingropare - Poti ingropa resturile vegetale in sol, contribuind la imbogatirea acestuia pe masura ce se descompun.
  • Fertilizare - In cazul in care plantele au fost afectate de boli, resturile vegetale trebuie aruncate pentru prevenirea raspandirii bolilor.
  • Ingrijorarea plantelor - Daca ai un loc in gradina, poti folosi resturile pentru a crea un adapost temporar pentru plantele mai mici sau pentru a ajuta la mentinerea umiditatii in sol.
lastari laterali

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016