Lucrarile solului in agricultura ecologica
Este esential ca lucrarile de baza ale solului sa se realizeze toamna, pentru ca umezeala si ingheturile de iarna sa refaca structura naturala a solului. O buna lucrare a solului este un element fundamental in reusita agriculturii ecologice. Pentru interventiile asupra solului, trebuie evitate momentele cu exces de umiditate sau cu seceta excesiva.
Este necesar sa se respecte urmatoarele principii:
- materia organica proaspata (compost, ingrasamant verde sau reziduuri de cultura) nu se incorporeaza in sol. Aceasta ramane la suprafata sau se incorporeaza superficial, realizandu-se o „compostare de suprafata“ care favorizeaza descompunerea aeroba si care, in functie de perioada si de natura produselor in cauza, poate dura 3-4 saptamani
- aratura, mai cu seama cea adanca si cu rasturnarea brazdei, este defavorabila vietii microbiene din sol, ducand in profunzime stratul superficial al solului care este, de fapt, mediul cel mai activ pentru microorganismele aerobe
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
- lucrarea de baza a solului se efectueaza toamna, dupa compostarea la suprafata a resturilor vegetale si a ingrasamintelor organice. Afanarea solului se realizeaza cu rotosapa la 18-20 cm, fara rasturnarea completa a brazdei sau cu un plug fara cormana, care permite o buna aerisire a stratului arabil de sol, fara a modifica stratificatia naturala
- la intervale de 5-7 ani este bine sa se faca si un subsolaj, mai ales in terenurile agricole argiloase, care au fost supuse unor excese de umiditate sau tasarii
- lucrarile solului permit si o eficienta combatere a buruienilor din culturi. Lucrarile de afanare (prasile) din timpul perioadei de vegetatie, executate manual sau mecanic (cu cultivatoare sau freze), duc la distrugerea buruienilor atunci cand momentele de executie au fost bine alese
- nu trebuie exagerat cu lucrarile „mecanice“, deoarece trecerile repetate cu utilaje grele aduc tasari nedorite. Cele mai bune unelte pentru mobilizarea solului sunt radacinile plantelor, ramele si microorganismele, acestea actionand fara intrerupere, zi si noapte, pentru mentinerea solului intr-o stare convenabila vietii
- pentru intretinerea solului, nu trebuie neglijat prasitul manual, lucrare mai putin brutala, care se asociaza aproape normal factorilor naturali
- pe suprafete mici, acolo unde este eficient, se pot utiliza pentru lucrari de intretinere a solului, motocultoare dotate cu freze sau cultivatoare, care intervin mai putin brutal decat utilajele mari.
Pentru mentinerea solului intr-o stare optima, importanta este prezenta in asolament a solelor cu leguminoase anuale si perene, cu cereale sau pasuni artificiale, specii al caror sistem radicular contribuie in mod eficace la imbunatatirea calitatilor fizice si microbiologice ale acestuia.
Fertilizarea
Agricultura ecologica utilizeaza ca materii fertilizante compusi organici sau minerali care contin elemente nutritive, sub forme relativ indepartate de formele direct asimilabile de catre plante.
Fertilizarea nu se realizeaza direct pentru planta, ci prin mobilizarea complexului microecologic din sol.
In ceea ce priveste fertilizarea cu fosfor, se poate aprecia ca din reziduurile de recolta, precum si prin utilizarea unor forme minerale insolubile (ex.: fosfatii naturali), se poate asigura un nivel de fosfor potential, suficient pentru realizarea unor recolte normale.
Fertilizarea cu potasiu se asigura prin utilizarea gunoiului de grajd ca amendament organic sau a unor minerale naturale continand potasiu (ex.: sulfatul de potasiu natural, sarea potasica naturala etc.). Se poate concluziona ca fertilizarea in agricultura ecologica, ca factor de mentinere a solului intr-o stare de nutritie optima, se bazeaza pe urmatoarele amendamente si fertilizanti:
Amendamente organice produse in ferma:
– gunoi de grajd compostat la suprafata sau in platforma
– resturi vegetale ale culturilor
– ingrasaminte verzi
– paie utilizate ca mulci
– must de grajd si urina – aerisit si diluat
– compost obtinut din reziduuri organice nepoluate, produse in ferma sau din exterior
Amendamente si fertilizanti provenind din exteriorul fermei:
– deseuri de abator
– gunoi de grajd si composturi provenind din alte ferme
– turba
– paie
– alge si extracte din alge
– subproduse organice din industria alimentara si textila
– composturi forestiere
– produse ecologice realizate de firme specializate si certificate de organisme abilitate
Amendamente minerale:
– pudra de roca
– amendamente calcaroase si magneziene
– alge calcifiate
– fosfati naturali
– zgura
– sulfat de potasiu natural
– saruri cu microelemente
Toate produsele mentionate anterior pot fi utilizate numai daca provin din procese de productie in care nu s-au utilizat substante chimice de sinteza sau alte produse organice sau minerale poluante. Toate produsele utilizate in fermele ecologice trebuie avizate la inspectorii autorizati care certifica activitatea fermei.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.