Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Marin Dumbrava, fermier eco: Am vandut morcovi cu 6 lei/kg
In cadrul seminarului dedicat agriculturii ecologice, desfasurat vineri in comuna Matca, judetul Galati, Marin Dumbrava, patronul fermei ecologice BioDumbrava, a prezentat beneficiile dar si problemele cu care se confrunta un fermier care produce in acest sistem.
Suprafata cultivata la ferma BioDumbrava este un hectar, insa preturile cu care desfacem productia sunt cu 50% sau chiar duble fata de preturile de pe piata produselor standard, sustine Marin Dumbrava.
Principala problema in sistemul organic, biologic, este aceeasi cu a fermierilor care produc in sistem clasic: bolile si daunatorii.
In timp ce agricultura clasica poate sa apeleze la diferite programe de tratament, in agricultura ecologica fiecare produs trebuie agreat cu organismul de certificare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
"Eu urmaresc foarte mult natura, asta trebuie sa faca orice fermier care doreste sa porneasca pe acest drum. Natura trebuie privita ca sprijin, nu doar ca piedica. De exemplu, la mine in culturi veti observa si buruieni, multe din acestea au rolul lor. Multe tratamente le facem la BioDumbrava cu macerat din plante, deci complet naturale, care au rol atat de repelent cat si de ingrasamant foliar", a precizat patronul BioDumbrava.
Agricultura organica, sistemul de productie ecologic se confrunta, dincolo de factorii naturali, cu reticenta producatorilor pe de o parte fata de eficienta productiei, iar pe de alta parte fata de profit.
Prima intrebare care a sosit din sala a fost fireasca: cu cat dai dumneata kilogramul de varza sau de rosii?
De exemplu, anul trecut am vandut morcovi cu 6 lei kilogramul, a replicat Dumbrava.
Fermierii din sala s-au aratat circumspecti in privinta acestor cifre, principala problema fiind cea a increderii in lantul de distributie.
Cine le garanteaza fermierilor un pret de desfacere care sa acopere costurile de productie, superioare celor din agricultura clasica?
Fermierul Marin Dumbrava a reusit sa devina cunoscut prin forte proprii. "Daca anul trecut alergam prin piete sa dau un kilogram de rosii cu 4-5 lei kilogramul, cand rosiile turcesti sau romanesti obtinute in sistem clasic erau la jumatate din pret, anul acesta am reusit sa ii fac pe consumatori sa vina la mine, inclusiv distribuitori", a precizat acesta in cadrul seminarului.
Nu este usor, trebuie sa te informezi si sa citesti foarte mult, a continuat el. Literatura de specialitate este putina si se gaseste greu, accesul la informatie este dificil, a punctat acesta.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Ultima ora
- » compost tipuri proces utilizare beneficii
- » CE interzice erbicidul daunator sanatatii umane si albinelor
- » Seful AFM: Se mareste bugetul programului Casa Verde Fotovoltaice
- » Valoarea productiei agricole a ajuns la 110 miliarde de lei
- » MADR lanseaza cursuri pentru utilizarea produselor de protectie a plantelor