Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Noi reguli pentru comerciantii din piete. De ce documente au nevoie pentru a vinde
O noua lege schimba in totalitate sistemul prin care producatorii agricoli persoane fizice isi vand produsele in pietele agroalimentare. Certificatele de producator vor fi inlocuite cu atestatul de producator si carnetul de comercializare a produselor. Iar spatiile minime din piete alocate producatorilor individuali cresc de la 20 la 40%.
Potrivit Legii nr. 145/2014 agricultorii persoane fizice care vand produse agricole in piete trebuie sa detina un atestat de producator si un carnet de comercializare.
Atestatul de producator reprezinta documentul care confirma persoanei fizice care desfasoara o activitate economica in sectorul agricol calitatea de producator agricol.
Carnetul de comercializare a produselor reprezinta documentul utilizat de persoana fizica care detine atestat de producator, precum si de sotul/sotia, rude/afini de gradul I, dupa caz, pentru vanzarea produselor agricole obtinute in ferma/gospodaria proprie.
Regimul de utilizare a filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol este urmatorul:
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
a) primul exemplar se inmaneaza cumparatorului;
b) al doilea exemplar se pastreaza de vanzator;
c) al treilea exemplar se pastreaza la carnet.
Carnetele utilizate, continand al treilea exemplar al filelor, se restituie la primariile care au emis carnetul, in termen de 15 zile lucratoare de la data utilizarii ultimei file ale acestora.
Ambele documente se emit de catre primarii, la solicitarea producatorilor agricoli persoane fizice care doresc sa-si valorifice produsele obtinute in ferma /gospodaria proprie.
Acestea se va elibera in termen de 5 zile de la data solicitarii.
"Consumatorii au certitudinea ca produsele pe care le cumpara din piete provin direct de la producatori si sunt certificate, adica se cunoaste trasabilitatea lor. Aceasta lege este asteptata de mult timp de adevaratii producatori agricoli, care doresc sa isi valorifice productia in pietele agroalimentare din Romania", a afirmat Botanoiu.
Atestatul de producator se emite cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultura, dupa caz, constituite potrivit legii si organizate la nivel local si judetean, care se inregistreaza la primariile comunelor, oraselor, municipiilor sau ale sectoarelor municipiului Bucuresti.
Carnetul de comercializare indeplineste un dublu rol, de document emis de vanzator care insoteste marfa comercializata si de document care insoteste marfa pe perioada transportului de la locul de pastrare la locul de comercializare.
"Carnetul de comercializare inlocuieste borderourile de achizitie, a caror utilizare reprezinta in prezent un canal semnificativ de evaziune fiscala, in special in comertul cu produse agricole materie prima. In acest fel, se creeaza premise pentru ca productia realizata de micii producatori sa fie valorificata in conditii civilizate, sa asigure atat venituri corecte pentru producatori, cat si informatii complete asupra provenientei marfurilor si preturi corecte la consumatorul final", se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
Valabilitatea atestatului de producator este de un an calendaristic de la data emiterii si se vizeaza semestrial, prin aplicarea stampilei si semnaturii primarului comunei, orasului, municipiului, sectorului municipiului Bucuresti, dupa caz.
Contraventii si sanctiuni
Constituie contraventii urmatoarele fapte si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
- utilizarea carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol fara respectarea regimului de utilizare al filelor - amenda de la 200 lei la 1.000 lei
- transportul produselor achizitionate de la producatori agricoli, fara a detina fila din carnet care sa justifice provenienta marfii: amenda de la 200 lei la 1.000 lei
- transportul de produse agricole efectuat de catre producatorii agricoli persoane fizice de la locul de detinere la locul de comercializare, dar fara a detine o fila completata corespunzator cantitatilor si structurii sortimentelor transportate: amenda de la 3.000 lei la 4.000 lei;
- neafisarea etichetei de produs: amenda de la 100 lei la 300 lei;
- desfasurarea activitatilor de valorificare a produselor agricole proprii si de exercitare a comertului cu aceste produse de catre persoanele fizice care nu detin un atestat de producator valabil, respectiv un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol valabil, si care nu sunt produse in ferma proprie: amenda de la 15.000 lei la 22.500 lei;
- vanzarea unor produse agricole, altele decat cele din productie proprie, in baza carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol eliberat potrivit prevederilor prezentei legi: amenda de la 7.500 lei la 15.000 lei.
Sursa foto: etsy.com
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
- » compost tipuri proces utilizare beneficii
- » CE interzice erbicidul daunator sanatatii umane si albinelor
- » Seful AFM: Se mareste bugetul programului Casa Verde Fotovoltaice
- » Valoarea productiei agricole a ajuns la 110 miliarde de lei
- » MADR lanseaza cursuri pentru utilizarea produselor de protectie a plantelor