Noi reguli pentru comerciantii din piete. De ce documente au nevoie pentru a vinde
O noua lege schimba in totalitate sistemul prin care producatorii agricoli persoane fizice isi vand produsele in pietele agroalimentare. Certificatele de producator vor fi inlocuite cu atestatul de producator si carnetul de comercializare a produselor. Iar spatiile minime din piete alocate producatorilor individuali cresc de la 20 la 40%.
Potrivit Legii nr. 145/2014 agricultorii persoane fizice care vand produse agricole in piete trebuie sa detina un atestat de producator si un carnet de comercializare.

Atestatul de producator reprezinta documentul care confirma persoanei fizice care desfasoara o activitate economica in sectorul agricol calitatea de producator agricol.

Carnetul de comercializare a produselor reprezinta documentul utilizat de persoana fizica care detine atestat de producator, precum si de sotul/sotia, rude/afini de gradul I, dupa caz, pentru vanzarea produselor agricole obtinute in ferma/gospodaria proprie.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


Regimul de utilizare a filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol este urmatorul:

a) primul exemplar se inmaneaza cumparatorului;
b) al doilea exemplar se pastreaza de vanzator;
c) al treilea exemplar se pastreaza la carnet.

Carnetele utilizate, continand al treilea exemplar al filelor, se restituie la primariile care au emis carnetul, in termen de 15 zile lucratoare de la data utilizarii ultimei file ale acestora.

Ambele documente se emit de catre primarii, la solicitarea producatorilor agricoli persoane fizice care doresc sa-si valorifice produsele obtinute in ferma /gospodaria proprie.

Acestea se va elibera in termen de 5 zile de la data solicitarii.


"Consumatorii au certitudinea ca produsele pe care le cumpara din piete provin direct de la producatori si sunt certificate, adica se cunoaste trasabilitatea lor. Aceasta lege este asteptata de mult timp de adevaratii producatori agricoli, care doresc sa isi valorifice productia in pietele agroalimentare din Romania", a afirmat Botanoiu.

Atestatul de producator se emite cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultura, dupa caz, constituite potrivit legii si organizate la nivel local si judetean, care se inregistreaza la primariile comunelor, oraselor, municipiilor sau ale sectoarelor municipiului Bucuresti.

Carnetul de comercializare indeplineste un dublu rol, de document emis de vanzator care insoteste marfa comercializata si de document care insoteste marfa pe perioada transportului de la locul de pastrare la locul de comercializare.

"Carnetul de comercializare inlocuieste borderourile de achizitie, a caror utilizare reprezinta in prezent un canal semnificativ de evaziune fiscala, in special in comertul cu produse agricole materie prima. In acest fel, se creeaza premise pentru ca productia realizata de micii producatori sa fie valorificata in conditii civilizate, sa asigure atat venituri corecte pentru producatori, cat si informatii complete asupra provenientei marfurilor si preturi corecte la consumatorul final", se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Valabilitatea atestatului de producator este de un an calendaristic de la data emiterii si se vizeaza semestrial, prin aplicarea stampilei si semnaturii primarului comunei, orasului, municipiului, sectorului municipiului Bucuresti, dupa caz.

Contraventii si sanctiuni

Constituie contraventii urmatoarele fapte si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:

- utilizarea carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol fara respectarea regimului de utilizare al filelor -  amenda de la 200 lei la 1.000 lei

- transportul produselor achizitionate de la producatori agricoli, fara a detina fila din carnet care sa justifice provenienta marfii: amenda de la 200 lei la 1.000 lei

- transportul de produse agricole efectuat de catre producatorii agricoli persoane fizice de la locul de detinere la locul de comercializare, dar fara a detine o fila completata corespunzator cantitatilor si structurii sortimentelor transportate: amenda de la 3.000 lei la 4.000 lei;

- neafisarea etichetei de produs: amenda de la 100 lei la 300 lei;

- desfasurarea activitatilor de valorificare a produselor agricole proprii si de exercitare a comertului cu aceste produse de catre persoanele fizice care nu detin un atestat de producator valabil, respectiv un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol valabil, si care nu sunt produse in ferma proprie: amenda de la 15.000 lei la 22.500 lei;

- vanzarea unor produse agricole, altele decat cele din productie proprie, in baza carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol eliberat potrivit prevederilor prezentei legi: amenda de la 7.500 lei la 15.000 lei.



Sursa foto: etsy.com

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Comerciantii de peste, amendati de ANSVSA
Comerciantii de peste, amendati de ANSVSA
"Pe fondul crescut al consumului de peste si produse din pescuit, urmare a sarbatoririi...
Isarescu, BNR: Importam prea multe produse agricole
Isarescu, BNR: Importam prea multe produse agricole
Guvernatorul Mugur Isarescu a transmis un mesaj printr-un reprezentant cu privire la potentialul...
Comerciantii continua sa vanda fructe si legume din import, ca produse romanesti
Comerciantii continua sa vanda fructe si legume din import, ca produse romanesti
Inspectorii MADR iau toate masurile care se impun in aceasta perioada pentru ca loturile de...
Masuri obligatorii impuse comerciantilor de produse agroalimentare in perioada premergatoare Pastelui
Masuri obligatorii impuse comerciantilor de produse agroalimentare in perioada premergatoare Pastelui
In perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si...

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton