Recoltarea culturii de morcov si conditiile optime pentru depozitare
Pentru o buna rezistenta pe durata iernii si pentru o valoare de piata mare, morcovul trebuie recoltat si depozitat cu respectarea parametrilor de lucru agrotehnici, astfel prevenindu-se deteriorarea timpurie si pierderile asociate acesteia.

Recoltarea culturilor timpurii

Culturile timpurii se recolteaza in iunie, la aproximativ 50-60 zile de la rasarire. Nu exista o regula standard. Momentul precis ramane la latitudinea fermierului si depinde de perioada de germinare, soi, rata de crestere, conditiile mai mult sau mai putin favorabile dezvoltarii.

Cum se alege momentul potrivit pentru recoltare?

Indicatorul care demonstreaza momentul potrivit pentru recoltare este diametrul radacinii, care trebuie sa fie de 1,5-2 cm la colet.

Un alt indicator util este raportul zaharoza/monozaharide; o valoare mai mare de 1 indica predominanta zaharozei si atunci se recomanda recoltarea. 

Amanarea recoltarii are ca rezultat lignificarea radacinii, care are ca principala consecinta craparea acesteia, depreciere calitativa importanta, care scade pretul de vanzare si influenteaza negativ depozitarea morcovilor. 

Cum se recolteaza culturile timpurii?

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Avand in vedere fragezimea radacinilor si valoarea superioara a acestora, se recomanda recoltarea manuala, esalonata, prin smulgere. La momentul desfiintarii culturii, recoltarea se poate face si mecanizat. 

Dupa terminarea procesului de sortare, morcovul obtinut se poate valorifica imediat, in special in cazul culturii timpurii. Productia poate varia intre 15 si 25 t/ha, in functie de soi si de marimea radacinilor. 


Recoltarea culturilor tarzii

Cultura tarzie este destinata depozitarii morcovului peste iarna si obtinerii de samanta. Ea se practica dupa o cultura cu perioada scurta de vegetatie (ridiche, ceapa verde), iar productia rezultata se recolteaza incepand cu sfarsitul lunii septembrie, pana la jumatate lunii octombrie. 


Trebuie sa stim ca, in cazul unei presiuni ridicate pentru instalarea bolilor (de ex. umiditate excesiva), este important sa aplicati tratamente cu fungicide. Alegeti produse de generație nouă care au bun profil ecotoxicologic,  respectand timpul de pauza pana la recoltare. Printre bolile frecvente la cultura de morcov se numara alternarioza și putregaiul alb. Este bine de stiut ca, odata ce aceste boli apar in cultura, in perioada de vegetatie, ele se vor agrava si in perioada de depozitare, extinzandu-se si la celelalte radacinoase. De aceea, este recomandat sa depozitati doar recolta care se afla intr-o stare buna fitosanitara. In acest fel, evitati posibilele pierderi.

Alternarioza morcovului

Alternarioza este o micoza care ataca frunzele, tulpina si radacina. Daca boala este provocata de Alternaria radicina, ea afecteaza cu precadere morcovii din depozite, determinand aparitia de pete negre, care se extind si depreciaza calitatea radacinilor. 

Putregaiul alb

Este produs de specia Sclerotinia sclerotiorum, care apreciaza umiditatea crescuta si temperaturile ridicate. La inceput, pe radacini apar pete umede, acoperite parca de un puf alb; acestea se extind si duc la putrezirea completa a radacinilor. 


Cum se recolteaza culturile tarzii?

Cultura tarzie se recolteaza integral, prin dislocare manuala sau mecanizata, cu ajutorul cazmalei, furcii, plugului monobrazdar fara comarna sau al dislocatorului de radacini. Metoda se alege in functie de dimensiunile suprafetei cultivate si de caracteristicile solului. 

Radacinile se curata de pamant, se sorteaza cu eliminarea morcovilor taiati sau bolnavi si se curata de frunze pana la colet sau la aproximativ 2 cm de zona coletului, in functie de utilizare si mod de depozitare.

Productia variaza intre 30-35 t/ha la soiurile semitarzii si 35-45 t/ha la soiurile tarzii. 


Depozitarea optima a recoltei de morcovi

In stare proaspata, recolta de morcovi se depoziteaza in santuri si silozuri, pivnite sau depozite frigorifice.

Depozitarea in santuri si silozuri

Pentru crearea unui siloz de calitate, terenul trebuie sa fie neinundabil, cu panza freatica la o adancime de cel putin doi metri. Santurile se orienteaza paralel cu directia vanturilor dominante si se grupeaza perechi.

Morcovii pot fi depozitati stratificati sau nu, procesul de stratificare impunand utilizarea de nisip sau pamant. Acoperirea santurilor si silozurilor se face cu straturi de paie si pamant, ultimul strat fiind, obligatoriu, de pamant, iar grosimea totala variaza intre 25 si 40 cm in functie de conditiile termice din zona. 

Pentru protejarea radacinilor se recomanda ca stratul acoperitor sa se aplice abia cand se ajunge la temperatura de pastrare (0-1 grad Celsius), iar coama straturilor de protectie sa fie cu 30-40% mai subtire decat baza.

Depozitarea in depozite frigorifice

Pentru pastrarea in conditii bune, pe o durata de 5-6 luni, radacinile se asaza in lazi de tip P de 25 kg sau in lazi paleta din lemn, de 300 kg, si se mentin la 0-1 grad Celsius, la intuneric, intr-un mediu cu umiditate relativa de 90-95%.


Cum se combat bolile de depozit?

Principala preocupare trebuie sa se orienteze catre respectarea conditiilor optime de mediu in depozit si a protocoalelor de lucru. Efectuarea tratamentelor adecvate cu fungicide eficiente inca din timpul perioadei de vegetatie minimizeaza semnificativ pierderile care pot aparea in cazul contaminarii recoltei. 



Sursa foto: Shutterstock

 
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...
Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Fara o pregatire corecta, culturile pot suferi din cauza unei nutritii inadecvate, alungirii...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton