Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania exporta 3.000 de tone de fructe si legume ecologice, de pe o suprafata aflata in crestere

romania-exporta-3000-de-tone-de-fructe-si-legume-ecologice-de-pe-o-suprafata-aflata-in-crestere

Romania exporta o cantitate de 2.715 tone de fructe si circa 400 tone de legume in tari membre ale Uniunii Europene. Pentru anul 2011, informatiile referitoare la numarul de operatorii supusi inspectiei si certificarii in sistemul de agricultura ecologica vor fi finalizate dupa 15 octombrie, data la care se va incheia perioada de depunere la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a cererilor aferente sprijinului financiar alocat perioadei de conversie, in conformitate cu HG nr.759/2010.


"Conform declaratiilor operatorilor in fisele de inregistrare, in anul 2011 nu se importa legume si fructe ecologice, in timp ce o cantitate de 2.715 de tone fructe (mere, pere si fructe de padure) si circa 400 de tone de legume sunt destinate comertului intracomunitar", sustin reprezentantii ministerului.

Din datele statistice detinute de Ministerul Agriculturii, pe piata romaneasca s-au comercializat in 2010 aproximativ 310 tone de legume certificate ecologic provenite din tari membre UE. Pentru anii 2009 si 2010 nu au fost raportate exporturi la legumele ecologice certificate.

Cererile pentru sprijinul acordat sectorului de agricultura ecologica se depune pana pe 17 octombrie

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a anuntat luni ca cererile de ajutor specific acordat pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica se pot depune pana pe 17 octombrie 2011 inclusiv.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Ajutorul specific se acorda pentru exploatatiile din productia vegetala si animaliera, care sunt inregistrate in sistemul de agricultura ecologica si care se afla in perioada de trecere de la agricultura conventionala la agricultura ecologica, numita conversie, potrivit HG nr. 759/2010 cu modificarile si completarile ulterioare.

"Beneficiarii ajutorului specific pot depune o singura cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploatatie din productia vegetala, fie numai pentru una din speciile din productia animaliera sau numai pentru o exploatatie din apicultura", se arata intr-un comunicat emis luni de APIA.

Beneficiarii ajutorului specific sunt persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale constituite conform O.U.G. nr. 44/2008 sau persoane juridice care sunt inregistrati in fiecare an pentru care solicita ajutorul specific, in sistemul de agricultura ecologica, la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) prin Directiile Agricole de Dezvoltare Rurala judetene si care detin un contract incheiat cu un organism de inspectie si certificare acreditat pe teritoriul Uniunii Europene, aprobat de catre MADR.

De asemenea, cereri pot depunde cei care detin un document justificativ)certificat de conformitate(master certificat)certificat de confirmare a conversiei, in care se mentioneaza statutul exploatatiei in conversie, cultura, suprafata, numarul de animale, numarul de familii de albine, emis de organismul de inspectie si certificare cu care a incheiat contractul.

In cazul beneficiarilor din productia vegetala, suprafata agricola in folosinta trebuie sa fie de cel putin 0,30 ha, ocupata cu culturi anuale, culturi perene sau pasuni si fanete permanente.

Totodata, in cazul in care beneficiarul exploateaza mai multe terenuri aflate pe raza mai multor judete, cererea va fi depusa la centrul judetean APIA pe raza caruia se afla suprafata mai mare pentru exploatatiile din domeniul vegetal. Pentru exploatatiile din domeniul cresterii animalelor, beneficiarul va depune cererea la centrul judetean APIA pe raza caruia se afla inregistrat sediul social sau domiciliul.

Suprafata cultivata ecologic, in crestere in tara noastra

"Suprafata cultivata cu legume in sistem ecologic a crescut cu 230,68 ha comparativ cu anul anterior, ca urmare a implementarii masurii de sprijin financiar pentru perioada de conversie la agricultura ecologica in conformitate cu HG. nr 759/2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru imbunatatirea calitatii produselor ecologice", sustin reprezentantii ministerului.

Pentru anul 2012, reprezentantii Ministerului Agriculturii estimeaza o suprafata de legume cultivata in sistem ecologic de circa 1.200 de hectare si o productie cu aproximativ 20% mai mare fata de 2011.

In 2010, suprafata totala cultivata cu pomi fructiferi a fost de aproximativ 2.200 hectare, cu o productie totala de fructe ecologice de 8.700 tone. Ministerul Agriculturii precizeaza ca anul trecut au fost inregistrati 4.322 de operatori dintre care: 4.098 de producatori, 88 de procesatori si 136 de comercianti.


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016