Zece produse traditionale romanesti asteapta sa primeasca protectie europeana
Pana in prezent, singurul produs certificat la nivel european prin indicatia geografica protejata este Magiunul de Topoloveni.
Potrivit directorului general din cadrul MADR, Viorel Morarescu, la acest moment, zece produse traditionale sunt inscrise pe lista pentru a obtine protectie europeana, fiind in pregatire pentru a fi analizate de autoritatile europene competente in vederea obtinerii certificarii la nivel european prin indicatia geografica protejata.
 
Pe lista celor zece produse se afla Carnatii de Plescoi, Salamul de Sibiu, Virsli, Branza de Giulianca Braila, Gemul de Rabarbar, Scrumbia de Dunare eviscerata afumata, Telemeaua de la Marginimea Sibiului, Branza de Covurlui, Salamul de Nadlac si Pita de Pecica, acestea avand sansa de a se alatura in viitorul apropiat Magiunului de Topoloveni, singurul produs romanesc ce se bucura la aceasta ora de o astfel de certificare. De asemeni, lista ar putea fi completata de Telemeaua de Ibanesti si Peste Novac afumat de Tara Barsei, produse pentru care se asteapta obtinerea denumirii de origine protejata.
 
Legat de acest aspect, Viorel Morarescu a declarat ca „din 2007 si pana in prezent, Romania a reusit sa obtina indicatia geografica protejata pentru un singur produs, respectiv pentru Magiunul de prune Topoloveni, iar pentru alte doua produse, Telemeaua de Ibanesti si Peste Novac afumat de Tara Barsei, se asteapta obtinerea denumirii de origine protejata. Aceste produse se afla inca in perioada de opozitie la Uniunea Europeana timp de sase luni. Ei au venit cu cateva observatii de forma si nu de fond, pe care le-am reglat”.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
La nivel european Italia si Franta detin suprematia la numarul de produse traditionale cu astfel de certificare cu 296, respectiv 243 de astfel de produse protejate. La acest capitol Romania a fost depasita si de bulgaria, tara impreuna cu care a aderat la UE si care in prezent are trei produse cu denumire de origine protejata si 11 cu ndicatia geografica protejata.
 
Explicatia pentru aceasta discrepanta este data tot de directorul din MADR, Viorel Morarescu, care a mai precizat ca „pe de o parte, am intrat mai tarziu in Uniunea Europeana, iar celelalte tari nu au stat sa ne astepte pe noi, iar dupa ce am intrat a trebuit sa facem legislatia pentru ceea ce inseamna organisme private de inspectie si certificare. Din acele peste 4.400 de produse traditionale care erau inregistrate la nivel national cred ca unele trebuiau duse catre obtinerea acestei protectii, dar nu putem arde niste etape. De exemplu, acum derulam un proiect cu Elvetia pentru recunoasterea europeana a catorva produse, respectiv Telemeaua de la Marginimea Sibiului, Branza de Covurlui, Pita de Pecica, Gem de Rabarbar, Scrumbie de Dunare eviscerata si afumata, dar si pentru alte produse precum Salamul de Nadlac, Branza de Giulianca Braila, Branza de Burduf in scoarta de brad de la Bran, Carnatii de Plescoi si Virsli care se afla in diferite stadii de elaborarea a documentatiei. Targetul pentru noi este ca in jur de 25-30 de produse traditionale sa poata obtine DOP, IGP sau STG”.
 

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Ultima ora

Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Fara o pregatire corecta, culturile pot suferi din cauza unei nutritii inadecvate, alungirii...
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Plantare si ingrijire   Glicina este o planta cataratoare spectaculoasa, apreciata...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton