Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeoorologic pentru perioada 13-17 iulie

buletin-agrometeoorologic-pentru-perioada-13-17-iulie

Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general normal, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.


Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 14...27°C, valori apropiate de mediile multianuale, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 19...34°C, in cea mai mare parte a tarii.
 
Temperatura minima a aerului se va situa intre 9...20°C, posibil mai scazuta in depresiunile din estul Transilvaniei. Sub aspect pluviometric, se intrevǎd ploi cu caracter de aversǎ, insotite de descǎrcǎri electrice si intensificari temporare ale vantului, in cea mai mare parte a tarii. Izolat cantitatile de apa pot fi mai insemnate iar local vor fi conditii de producere a grindinei.
 
Caracteristici agrometeorologice
In cultura de porumb, pe profilul de sol 0-100 cm, se va semnala fenomenul de seceta pedologica avand diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si extrema, in Banat, Crisana, Moldova, Dobrogea, in sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, vestul Maramuresului, estul si sud-vestul Munteniei.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Pe suprafete agricole extinse din Maramures, Transilvania, Oltenia si Muntenia, continutul de umiditate se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele biologice la speciile de camp si pomi-viticole se vor desfasura in general normal, in special pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
 
Totodata, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, situate peste pragurile critice (30...32°C) de rezistenta ale plantelor, se va inregistra ofilirea temporara si rasucirea frunzelor in orele de amiaza, la culturile prasitoare, indeosebi in zonele afectate de seceta pedologica.
 
Sub aspect fenologic, graul de toamna se va afla in fazele de maturitate in lapte, ceara si deplina (10-100%), iar in zonele de campie se va continua recoltarea. Cultura de rapita isi va continua faza de maturitate deplina (10-100%) si lucrarile de recoltare.
 
Floarea-soarelui va inregistra dezvoltarea aparatului foliar (13-30 frunze), formarea/creşterea calatidiului (10-100%) si inflorirea (10-60%). In functie de data semanatului si agrotehnica aplicata, porumbul va parcurge infrunzirea (11-21 frunze), formarea paniculului (10-100%) si matasirea (10-50%).
 
La sfecla de zahar vor predomina fazele de infrunzire (21-30 frunze), precum si alungirea/ingrosarea axei hipocotile (70-100%), iar la cartof cresterea tuberculilor, inflorirea si vestejirea vrejilor (10-100%), in principalele bazine de cultura.
 
La speciile de semintoase (mar, par) predominante vor fi cresterea fructelor si acumularea zaharului, iar la samburoase (cires, visin, cais si piersic), maturarea fructelor şi recoltarea acestora. Vita de vie se va afla la infrunzire, cresterea lastarilor, precum si formarea si cresterea boabelor in ciorchine, la soiurile de masa.
 
Condiţiile meteorologice vor fi favorabile desfasurarii lucrarilor agricole specifice (recoltare, transport, depozitare, erbicidari, prasile manuale, tratamente fito-sanitare, precum si eliberarea terenurilor de resturile vegetale).
 
 Recomandari de specialitate
- Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la graul de toamna si fructele de sezon;
- Efectuarea lucrarilor de intreţinere la speciile prasitoare, pomii fructiferi si vita de vie (combaterea bolilor si daunatorilor, erbicidari, prasile manuale);
- Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
- Aplicarea irigatiilor pe terenurile agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica.
 
Sursa: ANM

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016