Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeoorologic pentru perioada 15-20 mai

buletin-agrometeoorologic-pentru-perioada-15-20-mai

In acest interval va predomina un regim termic al aerului in general normal, pe aproape intreg teritoriul agricol


Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 12...21°C la nivelul intregii tari, limite apropiate de mediile climatologice. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 17...28°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.
 
Temperatura minima a aerului se va situa intre 4...16°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurna a solului la adancimile de 5 si 10 cm va oscila intre 13...22°C, valori favorabile parcurgerii fazelor de germinare, rasarire, aparitia primelor frunze la culturile prasitoare infiintate in epoca optima.
 
Sunt posibile ploi locale sub forma de aversa, fiind insotite de descarcari electrice si de intensificari temporare ale vantului, in majoritatea zonelor de cultura. La inceputul perioadei, ploile vor avea caracter torential, iar cantitatile de apa vor depasi local 10-15 l/mp si izolat 20-30 l/mp, indeosebi in Maramures si Transilvania. Pe areale restranse, vor fi conditii de producere a grindinei.  
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate accesibila plantelor de grau de toamna pe adancimea de sol 0-100 cm, se va situa in limite satisfacatoare in Maramures, Oltenia si Muntenia, pe suprafete extinse din Dobrogea, nord-vestul şi local in centrul şi sudul Transilvaniei, izolat in sud-estul Moldovei.
 
Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor mentine in Banat, Crisana, cea mai mare parte a Transilvaniei si Moldovei, local in sudul Dobrogei.
 
In cultura de porumb, rezerva de apa in stratul de sol 0-20 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in majoritatea zonelor de cultura. In Banat, Crisana, cea mai mare parte a Moldovei, vestul si sud-estul Transilvaniei, nordul si local in sudul Dobrogei, sudul Olteniei, izolat in sud-vestul Munteniei, se va semnala fenomenul de seceta pedologica moderata, puternica şi izolat extrema.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ca urmare, procesele vegetative ale culturilor agricole se vor desfasura pe ansamblu normal, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Starea de vegetatie a plantelor se va mentine in general buna si medie, respectiv medie si slaba la culturile infiintate tardiv si pe suprafetele agricole cu deficite de umiditate in sol.
 
Cerealierele de toamna (orz si grau) isi vor definitiva infratirea (100%), aflandu-se predominant la alungirea paiului (10-100%), precum si „burduf” si inspicare (10-50%). Rapita va inregistra inflorirea (20-100%) si inceputul formarii silicvelor si a boabelor in silicve (10-70%).
 
Sub aspect fenologic, floarea-soarelui si porumbul isi vor continua germinarea (80-100%), rasarirea (30-100%) si formarea primei perechi de frunze (10-70%). Sfecla de zahar va parcurge germinarea (70-100%), rasarirea (10-100%), precum si dezvoltarea primei perechi de frunze (10-80%) iar la cartof predominante vor fi fazele de incoltire si rasarire (10-100%) si local, formarea primelor frunze adevarate (10-40%).
 
In majoritatea plantatiilor, pomii fructiferi se vor afla la infrunzire si cresterea lastarilor/rodului. La vita de vie se va semnala dezmugurirea şi infrunzirea, cresterea lastarilor, precum si inflorirea. In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole de sezon (semanat, plantat, tratamente fito-sanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, prasile mecanice/manuale, etc) se vor desfaşura in condiţii bune.  

Recomandari de specialitate
- Aplicarea de ingrasaminte minerale complexe (azotat de amoniu, NPK) la culturile de toamna;  
- Lucrari de combatere a buruienilor, bolilor şi daunatorilor la culturile de camp;  - Administrarea tratamentelor fito-sanitare in plantatiile pomi-viticole.

Sursa: ANM

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016