Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Buletin agrometeoorologic pentru perioada 8 - 14 iulie
In prima parte a intervalului va predomina o vreme calduroasa, chiar caniculara, dupa care se va produce o racire in evolutia vremii, aceasta devenind normala sub aspect termic, in aproape toata tara.
Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi cu caracter de aversa, dar si torentiale, insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, local cu aspect de vijelie. Izolat, vor fi conditii de producere a grindinei. Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi cu caracter de aversa, dar si torentiale, in primele zile ale perioadei, indeosebi in jumatatea de nord a teritoriului.
Precipitatiile vor fi insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, local cu aspect de vijelie. Izolat, vor fi conditii de producere a grindinei.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
valabila 48h
Caracteristici agrometeorologice
Continutul de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura de porumb, va prezenta valori scazute şi deosebit de scazute, seceta pedologica avand diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si extrema, in Banat, Crisana, Moldova, cea mai mare parte a Dobrogei, sud-vestul Transilvaniei, nord-vestul si izolat in nordul Olteniei, local in sudul si nord-estul Munteniei.
In Maramures, pe suprafete agricole extinse din Transilvania, Oltenia si Muntenia, local in centrul Dobrogei, aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Regimul termic din aer si sol mai ridicat decat in mod obisnuit va determina o intensificare a proceselor vegetative la culturile de camp, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. De asemenea, temperaturile maxime ridicate din aer situate peste limitele biologice critice de rezistenta ale plantelor (30...32°C), asociate cu deficite de apa din sol din arealele afectate de seceta pedologica vor determina aparitia fenomenului de ofilire temporara si rasucire a aparatului foliar in orele de amiaza, ingalbenirea frunzelor bazale, precum si fortari stadiale la culturile prasitoare.
Orzul si graul de toamnǎ vor inregistra fazele de maturitate in lapte, cearǎ si deplinǎ (10-100%), precum si recoltarea, in cea mai mare partea a zonelor de cultura. Cultura de rapita isi va definitiva faza de coacere a boabelor in silicve (80-100%), plantele aflandu-se predominant la maturitate deplina (10-100%) si recoltare.
In functie de data semanatului, floarea-soarelui va parcurge infrunzirea (12-25 frunze), formarea calatidiului (10-100%) si inflorirea (10-50%). Porumbul isi va finaliza formarea frunzei a treia (100%), continuandu-se totodata infrunzirea (10-20 frunze), apariţia paniculului (10-100%), inflorirea si matasirea (10-50%).
In aproape toate zonele de culturǎ, la sfecla de zahǎr se vor semnala fazele de dezvoltare a aparatului foliar (20-27 frunze), alungire si ingrosare a axei hipocotile (50-100%).
Cartoful din principalele bazine specializate va inregistra cresterea lastarilor laterali (40-100%), formarea/cresterea tuberculilor (30-100%), imbobocirea si inflorirea (10-100%). In cea mai mare parte a plantatiilor, pomii fructiferi se vor afla la cresterea lastarilor, frunzelor si a rodului (mar, par), precum si recoltarea la speciile ajunse la maturitatea deplina (cires, visin, cais, piersic).
La vita de vie se vor semnala fazele de infrunzire, inflorire, iar soiurile timpurii de masa vor parcurge formarea si cresterea boabelor. In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole de sezon vor fi sistate temporar.
Recomandari de specialitate
- Efectuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare a fructelor de sezon si a culturilor de toamna;
- Combaterea buruienilor (erbicidari, prasile manuale si mecanice) la culturile de primavara;
- Aplicarea irigatiilor pe suprafetele agricole unde se mentin deficite de apa in sol;
- Combaterea bolilor şi a daunatorilor prin aplicarea de tratamente fito-sanitare la speciile pomi-viticole;
- Eliberarea terenurilor de resturile vegetale.
Sursa: ANM
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
- » Prognoza agrometeorologica 21 - 27 ianuarie 2024. Se recomanda efectuarea lucrarilor de intretinere in plantatiile pomi-viticole
- » Prognoza agrometeorologica 14 - 20 ianuarie 2024. Se vor mentine conditii de producere a cetii, asociata cu depunere de chiciura
- » Prognoza agrometeorologica 24 - 30 decembrie 2024. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine
- » Prognoza agrometeorologica 17 - 23 decembrie 2024. La speciile pomi-viticole se va mentine stadiul de repaus vegetativ
- » Prognoza agrometeorologica 10 - 16 decembrie 2024. Se vor mentine conditii de producere a cetii