Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Buletin agrometeorologic pentru perioada 11-15 august
Zonele de cultura din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania, Crisana si Oltenia raman in aceasta saptamana sub efectul fenomenului de seceta pedologica si doar in cultura neirigata de porumb, aprovizionarea cu apa se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim in aproape toate zonele agricole.
Perioada 11-15 august 2014 se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obişnuit, in cea mai mare parte a zonelor de cultura, instabilitatea atmosferica si caderi de grindina.
Caracteristici meteorologice
Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 19…30° C, mai ridicata cu 1…7° C in raport cu normalul perioadei, in aproape toata tara. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 26…36° C, pe intreg teritoriul agricol. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 10…24° C, la scara intregii ţari.
In primele zile ale intervalului, instabilitatea atmosferica va fi accentuata cu precadere in zonele nord-vestice si centrale, unde se vor semnala ploi sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. De asemenea, precipitatiile vor fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
valabila 48h
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura neirigata de porumb, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toate zonele de cultura. In Dobrogea, sudul si sud-estul Munteniei, sudul, estul si local nordul Moldovei, nordul Crisanei, sud-vestul Transilvaniei si sudul Olteniei se va semnala fenomenul de seceta pedologica moderata, puternica şi extrema.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele de crestere si dezvoltare la speciile de camp si pomi-viticole vor evolua in general normal pe majoritatea suprafetelor agricole si mai intens pe arealele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
Regimul termic al aerului si solului mai ridicat decat in mod obisnuit si persistenţa insolatiei in orele de amiaza vor putea determina ofilirea, rasucirea si uscarea partiala a aparatului foliar la culturile prasitoare, indeosebi pe terenurile unde se mentine fenomenul de seceta pedologica.
La cultura de grau de toamna semanata tardiv se vor continua fazele de maturitate deplina (70-100%) si recoltarea.
Floarea-soarelui va inregistra inflorirea (80-100%), maturitatea in ceara (40-100%) si maturitatea deplina (10-60%), pe aproape intreg teritoriul agricol.
Din punct de vedere fenologic, porumbul va parcurge fazele de inflorire (80-100%), matasire (50-100%) si maturitate in lapte (30-100%), cele mai avansate in vegetatie fiind culturile semanate in epoca optima, unde se va continua maturitatea in ceara (10-60%).
La sfecla de zahar vor predomina alungirea/ingrosarea axei hipocotile, concomitent cu acumularea zaharului in radacina, in toate bazinele de cultura.
Cultura de cartof va inregistra cresterea tuberculilor, precum si uscarea/vestejirea vrejilor la soiurile pentru consum, izolat fiind posibila declansarea recoltarii.
La speciile pomicole se vor semnala cresterea/coacerea rodului, acumularea zaharurilor si recoltarea esalonata a fructelor.
In toate podgoriile, la vita de vie predominante vor fi fazele de crestere si dezvoltare a boabelor, iar local, la soiurile timpurii de masa, coacerea acestora.
Lucrarile de recoltare si intretinere la toate culturile agricole (combaterea bolilor si daunatorilor, erbicidari, eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale) se vor desfasura in conditii bune, exceptand zilele cu precipitatii.
Recomandari de specialitate:
- Finalizarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la graul de toamna;
- Eliberarea terenurilor de resturile vegetale si efectuarea araturilor in vederea insamantarilor de toamna pe arealele cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
- Aplicarea irigatiilor pe suprafetele agricole cu deficite de apa in sol;
- Lucrari de intretinere la speciile de camp, pomii fructiferi si vita de vie (combaterea bolilor si daunatorilor, erbicidari, fertilizari etc).
Sursa: ANM
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
- » Prognoza agrometeorologica 19 - 25 noiembrie 2024. Sunt prognozate precipitatii predominant sub forma de ploi locale
- » Prognoza agrometeorologica 12 - 18 noiembrie. In zonele joase si de lunca se vor mentine conditii de producere a cetii, asociata cu burnita
- » Prognoza agrometeorologica 5 - 11 noiembrie 2024. Continutul de apa din sol va prezenta valori scazute si deosebit de scazute
- » Prognoza agrometeorologica 29 octombrie - 4 noiembrie 2024. Precipitatiile prognozate vor fi reduse cantitativ
- » Prognoza agrometeorologica 22 - 28 octombrie 2024. Se recomanda urgentarea insamantarilor la orzul si graul de toamna
Idei de afaceri in agricultura