Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 13-17 mai

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-13-17-mai

Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului normal, în cea mai mare parte a ţării.


Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 9...21°C, valori apropiate de mediile climatologice, pe aproape întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 15...26°C, în toate zonele de cultură. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 2...15°C, în majoritatea regiunilor.
 
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va prezenta valori cuprinse între 10...22°C, optime pentru parcurgerea fazelor de germinare, răsărire şi înfrunzire la culturile de primăvară.
 
Se prognozează ploi cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi local, căderi de grindină. Izolat, cantităţile de apă pot fi semnificative din punct de vedere agricol.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă a solului pe profilul 0-100 cm va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă) în sud-estul și local în estul, sudul, centrul și izolat vestul țării.
 
Rezerva de umiditate a solului se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în nordul, vestul și local centrul, estul și sudul teritoriului agricol. Gradul de aprovizionare cu apă în stratul de sol 0-20 cm, în cultura de porumb, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor.
 
Pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, local în estul, centrul și sudul Olteniei, estul, sud-estul și vestul Munteniei, izolat în sud-estul Moldovei, se vor înregistra deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă).
 
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, procesele de creștere și dezvoltare la speciile de câmp şi pomi-viticole vor avea o evoluţie în general normală, pe majoritatea suprafeţelor agricole. De asemenea, starea de vegetaţie a culturilor semănate în perioada optimă se va prezenta bună şi medie, iar la cele tardive, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie spre slabă.
 
La culturile de orz şi grâu de toamnă va fi posibilă definitivarea fazei de apariție a frunzei a treia (90-100%), continuându-se totodată înfrățirea și alungirea paiului (10-100%), precum și apariția fazelor de burduf-înspicare (10-40%).
 
Sub aspect fenologic, rapița se va afla la apariţia inflorescenţelor și înflorire (70-100%), iar local apariția silicvelor (10-25%). La floarea-soarelui se va finaliza faza de germinare, plantele aflându-se la răsărire şi dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) pe aproape întreg teritoriul, precum şi înfrunzirea (4-10 frunze) în zonele de câmpie.
 
In funcție de data semănatului la porumb se vor continua germinarea și răsărirea, formarea frunzei a 3-a (10-100%) și dezvoltarea aparatului foliar în majoritatea zonelor de cultură ale țării. Sfecla de zahăr va înregistra predominant răsărirea (10-100%) şi dezvoltarea aparatului foliar, în cea mai mare parte a zonelor agricole.
 
În principalele bazine de cultură, la cartof se vor semnala fazele de încolţire şi răsărire (10-100%), iar local la soiurile timpurii de consum formarea/creşterea lăstarilor. Speciile de sâmburoase vor parcurge creşterea fructelor/frunzelor/lăstarilor, iar la seminţoase, va fi posibilă definitivarea înfloririi, continuându-se legarea şi creșterea rodului.
 
La viţa de vie se vor semnala creşterea frunzelor/lăstarilor și formarea inflorescenţelor îndeosebi la soiurile timpurii de masă, în majoritatea podgoriilor. În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole în câmp (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul, tratamente în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.) se vor desfăşura în general normal.
 
Recomandari de specialitate
-Urgentarea definitivării semănatului/plantatului culturilor de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof);
-Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile manuale şi mecanice), bolilor şi dăunătorilor (substanţe fitosanitare) la culturile de câmp;
-Efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole (tratamente fito-sanitare);
-Fertilizarea fazială a culturilor de toamnă.

Sursa: INMH
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016