Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 13-17 octombrie

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-13-17-octombrie

In perioada 13-17 octombrie 2014 temperatura minima a aerului se va situa intre 2...16°C, in aproape toate regiunile, cele mai scazute valori inregistrandu-se in zonele depresionare.


 
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 10...22°C, la nivelul intregului teritoriu, abaterile termice pozitive fiind de 1...10°C. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 17...27°C, la scara intregii tari.
 
Temperatura minima a aerului se va situa intre 2...16°C, in aproape toate regiunile, cele mai scazute valori inregistrandu-se in zonele depresionare. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va oscila intre 12...24°C, limite favorabile desfasurarii fazelor de vegetatie la speciile de toamna deja infiintate si continuarii lucrarilor de semanat la graul de toamna.
 
Sunt posibile ploi locale, nesemnificative din punct de vedere agricol, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in aproape toata tara.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cum sa faci bani din vanzarile pe Amazon


Ce iti promite Amazon Spatii de depozitare Recomandari de gestionare a stocurilor  Piata larga  Lista nelimitata de clienti  DAR Cum inveti sa investesti   Cum inveti sa alegi distribuitorul   Ce sunt strategiile de marketing Cum alegi una potrivita pentru tine   Pentru aceste intrebari si multe altele am...

Oferta Speciala
valabila 48h

Caracteristici agrometeorologice
In stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apa se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in Oltenia, Banat, Maramures, cea mai mare parte a Crisanei, nordul, vestul si local in centrul Transilvaniei, vestul si nord-vestul Munteniei, izolat in nord-vestul Moldovei si sud-estul Dobrogei.
 
Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra pe suprafete agricole extinse din Dobrogea, Moldova, Muntenia, Transilvania, izolat in nord-vestul Crisanei.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Regimul hidro-termic din aer si sol favorabil va imprima ritmuri normale de vegetatie la speciile de toamna (rapita, orz si grau), indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Totodata, pe suprafetele agricole cu deficite ridicate de apa in sol, procesele biologice ale plantelor se vor desfasura mai lent.
 
Rapita infiintata in perioada optima va inregistra germinarea (80-100%) si rasarirea (10-100%), mai avansate fiind culturile din jumatatea de sud a tarii unde se va continua infrunzirea (3-6 frunze).

Functie de data semanatului si conditiile pedo-climatice, orzul ?i graul de toamna se vor afla in fazele de germinare-rasarire (10-100%) si aparitia primelor frunze (10-20%). De asemenea se vor continua lucrarile de insamantare in perioada optima (15 septembrie-20 octombrie), pentru ca plantele sa poata beneficia de resurse termice necesare parcurgerii proceselor de calire si vernalizare.

Cultura de porumb isi va definitiva maturitatea deplina (90-100%), extinzandu-se si chiar finalizandu-se lucrarile de recoltare, in majoritatea regiunilor agricole.

La sfecla de zahar din principalele bazine de cultura vor predomina maturitatea tehnologica si recoltarea, iar la cultura de cartof din centrul tarii se vor definitiva lucrarile de recoltare.
Speciile pomi-viticole vor parcurge maturarea rodului/lemnului, ingalbenirea si caderea frunzelor, precum si recoltarea la soiurile tardive.

Conditiile agrometeorologice prognozate vor fi optime desfasurarii lucrarilor agricole in camp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arat, pregatirea patului germinativ, semanat, recoltare).
 
Recomandari de specialitate
-Continuarea si chiar finalizarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare ale produselor agricole de sezon;
-Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale si efectuarea araturilor adanci de toamna;
-Urgentarea pregatirii patului germinativ si semanatul culturilor de toamna in epoca optima;
-Lucrari de intretinere in planta?iile pomi-viticole.
 
Sursa: ANM
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton