Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: AgroMeteo

In perioada 13-17 octombrie 2014 temperatura minima a aerului se va situa intre 2...16°C, in aproape toate regiunile, cele mai scazute valori inregistrandu-se in zonele depresionare.
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 10...22°C, la nivelul intregului teritoriu, abaterile termice pozitive fiind de 1...10°C. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 17...27°C, la scara intregii tari.
Temperatura minima a aerului se va situa intre 2...16°C, in aproape toate regiunile, cele mai scazute valori inregistrandu-se in zonele depresionare. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va oscila intre 12...24°C, limite favorabile desfasurarii fazelor de vegetatie la speciile de toamna deja infiintate si continuarii lucrarilor de semanat la graul de toamna.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Sunt posibile ploi locale, nesemnificative din punct de vedere agricol, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in aproape toata tara.
Caracteristici agrometeorologice
In stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apa se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in Oltenia, Banat, Maramures, cea mai mare parte a Crisanei, nordul, vestul si local in centrul Transilvaniei, vestul si nord-vestul Munteniei, izolat in nord-vestul Moldovei si sud-estul Dobrogei.
Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra pe suprafete agricole extinse din Dobrogea, Moldova, Muntenia, Transilvania, izolat in nord-vestul Crisanei.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Regimul hidro-termic din aer si sol favorabil va imprima ritmuri normale de vegetatie la speciile de toamna (rapita, orz si grau), indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Totodata, pe suprafetele agricole cu deficite ridicate de apa in sol, procesele biologice ale plantelor se vor desfasura mai lent.
Rapita infiintata in perioada optima va inregistra germinarea (80-100%) si rasarirea (10-100%), mai avansate fiind culturile din jumatatea de sud a tarii unde se va continua infrunzirea (3-6 frunze).
Functie de data semanatului si conditiile pedo-climatice, orzul ?i graul de toamna se vor afla in fazele de germinare-rasarire (10-100%) si aparitia primelor frunze (10-20%). De asemenea se vor continua lucrarile de insamantare in perioada optima (15 septembrie-20 octombrie), pentru ca plantele sa poata beneficia de resurse termice necesare parcurgerii proceselor de calire si vernalizare.
Cultura de porumb isi va definitiva maturitatea deplina (90-100%), extinzandu-se si chiar finalizandu-se lucrarile de recoltare, in majoritatea regiunilor agricole.
La sfecla de zahar din principalele bazine de cultura vor predomina maturitatea tehnologica si recoltarea, iar la cultura de cartof din centrul tarii se vor definitiva lucrarile de recoltare.
Speciile pomi-viticole vor parcurge maturarea rodului/lemnului, ingalbenirea si caderea frunzelor, precum si recoltarea la soiurile tardive.
Conditiile agrometeorologice prognozate vor fi optime desfasurarii lucrarilor agricole in camp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arat, pregatirea patului germinativ, semanat, recoltare).
Recomandari de specialitate
-Continuarea si chiar finalizarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare ale produselor agricole de sezon;
-Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale si efectuarea araturilor adanci de toamna;
-Urgentarea pregatirii patului germinativ si semanatul culturilor de toamna in epoca optima;
-Lucrari de intretinere in planta?iile pomi-viticole.
Sursa: ANM
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News