Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Buletin agrometeorologic pentru perioada 14-18 decembrie
Vremea mai calda de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de racire treptata, devenind normala sub aspect termic, in cea mai mare parte a ţarii.
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -1...8° C in primele zile spre sfarsitul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C valori si -3...4° C,apropiate de mediile multianuale, in majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 1...12°C, in toata tara. Temperatura minima a aerului va oscila intre -7...4°C, pe intreg teritoriul agricol al tarii, cele mai scazute valori fiind posibile in zonele depresionare, unde vor fi conditii de producere a brumei si a inghetului la suprafata solului.
Sub aspect pluviometric, se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), neinsemnate din punct de vedere agricol, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, la nivelul intregii tari.
Caracteristici agrometeorologice
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
valabila 48h
In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa accesibila plantelor pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezanta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime in aproape toata tara, cu exceptia unor suprafete agricole din nordul Moldovei si sud-vestul Transilvaniei, unde local se vor inregistra deficite moderate de umiditate in sol (seceta pedologica moderata).
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ca urmare, ritmurile vegetative ale culturilor de toamna vor evolua pe ansamblu normal, in majoritatea regiunilor agricole. Starea de vegetatie a cerealierelor de toamna se va prezenta in general bunǎ si medie in semanaturile efectuate in epoca optima.
Sub aspect fenologic, cerealierele de toamna (orz si grau) vor parcurge aparitia frunzei a treia (50-100%) si infratirea (10-100%), in cea mai mare parte a zonelor de cultura. In functie de data semanatului, la cultura de rapita va predomina faza de infrunzire (6-15 frunze).
Speciile pomicole si viticole se vor afla in starea de repaus biologic, la nivelul intregii tari. In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole in camp vor fi sistate temporar.
Recomandari de specialitate
- Definitivarea araturilor adanci de toamna;
- Administrarea ingrasamintelor minerale pe baza de fosfor si potasiu la culturile de toamnǎ semanate in epoca optima si incorporarea gunoiului de grajd in camp;
- Lucrǎri de intretinere in podgorii si livezi.
Sursa: ANM
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
- » Prognoza agrometeorologica 17 - 23 decembrie 2024. La speciile pomi-viticole se va mentine stadiul de repaus vegetativ
- » Prognoza agrometeorologica 10 - 16 decembrie 2024. Se vor mentine conditii de producere a cetii
- » Prognoza agrometeorologica 3 - 9 decembrie. In zonele joase si de lunca se va produce ceata, izolat asociata cu burnita
- » Prognoza agrometeorologica 26 noiembrie - 2 decembrie 2024. Se recomanda lucrari agrotehnice de intretinere in vii si livezi
- » Prognoza agrometeorologica 19 - 25 noiembrie 2024. Sunt prognozate precipitatii predominant sub forma de ploi locale