Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 15-21 mai

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-15-21-mai

Pe ansamblu, intervalul 15-21 mai 2019 se va caracteriza printr-un regim termic al aerului normal, in cea mai mare parte a tarii.


Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 10...21°C, valori apropiate de mediile climatologice, pe aproape intreg teritoriul agricol. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 14...27°C, in toate zonele de cultura. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 5...17°C, in majoritatea regiunilor.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va prezenta valori cuprinse intre 12...22°C, optime pentru parcurgerea fazelor de germinare, rasarire si infrunzire la culturile de primavara. Instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin ploi sub forma de aversa, fiind insotite de descarcari electrice, intensificari temporare ale vantului, izolat cu aspect de vijelie.
 
Totodata, cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar local vor fi conditii de producere a grindinei.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm in cultura graului de toamna se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime in cea mai mare parte a tarii.
 
Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra pe suprafete agricole extinse din Dobrogea si Oltenia, local in nordul, estul si sud-vestul Munteniei, centrul si sudul Transilvaniei, estul, sudul si izolat in vestul Moldovei, nord-vestul Banatului.
 
In cultura de porumb aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm, se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole.
 
In cea mai mare parte a Dobrogei, Olteniei, local in estul, sud-estul, sud-vestul si vestul Munteniei, izolat in sud-estul Moldovei, se va semnala seceta pedologica cu diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si izolat extrema.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ca urmare, procesele de crestere si dezvoltare la speciile de camp si pomi-viticole vor avea o evolutie in general normala, pe majoritatea suprafetelor agricole.
 
De asemenea, starea de vegetatie a culturilor semanate in perioada optima se va prezenta buna si medie, iar la cele tardive, uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi medie spre slaba.
 
La culturile de orz si grau de toamna va fi posibila definitivarea fazei de aparitie a frunzei a treia (90-100%), continuandu-se totodata infratirea si alungirea paiului (10-100%), precum si aparitia fazelor de „burduf” - inspicare (10-40%).
 
Sub aspect fenologic, rapita se va afla la aparitia inflorescentelor si inflorire (70-100%), iar local aparitia silicvelor (10-25%). La floarea-soarelui se va finaliza faza de germinare, plantele aflandu-se la rasarire si dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) pe aproape intreg teritoriul, precum si infrunzirea (4-10 frunze) in zonele de campie.
 
In functie de data semanatului la porumb se vor continua germinarea si rasarirea, formarea frunzei a 3-a (10-100%) si dezvoltarea aparatului foliar in majoritatea zonelor de cultura ale tarii. Sfecla de zahar va inregistra predominant rasarirea (10-100%) si dezvoltarea aparatului foliar, in cea mai mare parte a zonelor agricole.
 
In principalele bazine de cultura, la cartof se vor semnala fazele de incoltire si rasarire (10-100%), iar local la soiurile timpurii de consum formarea/cresterea lastarilor. Speciile de samburoase vor parcurge cresterea fructelor/frunzelor/lastarilor, iar la semintoase, va fi posibila definitivarea infloririi, continuandu-se legarea si cresterea rodului.
 
La vita de vie se vor semnala cresterea frunzelor/lastarilor si formarea inflorescentelor indeosebi la soiurile timpurii de masa, in majoritatea podgoriilor. In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole in camp (pregatirea patului germinativ, semanatul/plantatul, tratamente in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc.) se vor desfasura in general normal.
 
Recomandari de specialitate
-Urgentarea definitivarii semanatului/plantatului culturilor de primavara (floarea-soarelui, porumb, cartof);
-Combaterea buruienilor (erbicidari, prasile manuale si mecanice), bolilor si daunatorilor (substante fitosanitare) la culturile de camp;
-Efectuarea lucrarilor de intretinere in plantatiile pomi-viticole (tratamente fito-sanitare);
-Fertilizarea faziala a culturilor de toamna.
 
Sursa: INMH


Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 2.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016