Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 16-22 martie

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-16-22-martie

La inceputul perioadei va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, dupa care, spre sfarsitul intervalului se va produce o racire accentuata a vremii, in aproape toata tara.


Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -2...15°C in primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1...9°C si -6...6°C in restul perioadei, valori mai scazute cu 1...6°C comparativ cu mediile climatologice.
 
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre -4...22°C, pe intreg teritoriul agricol al tarii. Temperatura minima a aerului se va situa intre -8...9°C, in majoritatea zonelor de cultura, fiind conditii de producere a inghetului la sol.
 
Se intrevad precipitatii sub forma de ploaie in cea mai mare parte a regiunilor agricole, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

De asemenea, izolat cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
 
Caracteristici agrometeorologice
In cultura graului de toamna rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in aproape toata tara. Deficite moderate de apa in sol se vor mentine izolat in nordul, nord-estul si centrul Moldovei.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Pe ansamblu, mentinerea regimului termic mediu diurn al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit din prima parte a intervalului va determina o evolutie lenta a proceselor de crestere si dezvoltare la culturile de toamna, indeosebi in zonele de campie, iar in restul perioadei se va inregistra stadiul de repaus vegetativ, in aproape toata tara.
 
Sub aspect fenologic, culturile de orz si grau de toamna semanate in epoca optima vor inregistra formarea frunzei a treia si infratire (60-100%), cu o stare de vegetatie in general buna si medie.
 
In semanaturile tardive vor predomina fazele de rasarire si apariĊ£ia frunzei a treia (25-100%), plantele prezentand o uniformitate si vigurozitate pe ansamblu medie si slaba. Cultura de rapita infiintata in perioada optima isi va continua dezvoltarea aparatului foliar, in aproape toate zonele de cultura.
 
La pomii fructiferi se va mentine starea de repaus biologic in aproape toate plantatiile, iar in jumatatea de sud a tarii, la soiurile timpurii de samburoase se va inregistra faza de umflare a mugurilor de rod.
 
Vita de vie va parcurge predominant stadiul de repaus vegetativ, la nivelul intregii tari. In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole specifice campaniei de primavara (araturi, pregatirea patului germinativ, lucrari de intretinere) vor fi sistate temporar.
 
Recomandari de specialitate
- Controlul semanaturilor pentru verificarea vigurozitatii plantelor la speciile de toamna (orz, grau si rapita);
- Controlul evolutiei mugurilor de rod la pomii fructiferi si a coardelor la vita de vie;
- Fertilizarea cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale (azotat de amoniu, complexe – NPK);
- Lucrari de intretinere (fertilizari cu ingrasaminte organice, taieri de rodire si tratamente fito-sanitare) in plantatiile pomi-viticole;
- Efectuarea araturilor in vederea insamantarilor de primavara.

Sursa: INMH

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016