Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 27 iunie - 3 iulie

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-27-iunie-3-iulie

In intervalul 27 iunie - 3 iulie 2018 va predomina un regim termic al aerului in general normal, pe intreg teritoriul agricol al tarii.


Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 14...26°C in cea mai mare parte a tarii, limite apropiate de mediile multianuale. Temperatura maxima a aerului va fi cuprins? intre 17...31°C, in aproape toat? ?ara. Temperatura minima a aerului va oscila intre 10...21°C, valori mai scazute inregistrandu-se in zonele depresionare.
 
Instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin ploi sub forma de aversa, dar si torentiale, fiind insotite de descarcari electrice, intensificari ale vantului si de caderi de grindina, in aproape toata tara. De asemenea, cantita?ile de apa vor putea depasi 20-30 l/mp si izolat, 40-50 l/mp.
 
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate in cultura graului de toamna pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii. In Dobrogea, local in sudul, estul si vestul Moldovei, estul si nordul Munteniei, se vor inregistra deficite de apa in sol, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
In cultura neirigata de porumb, aprovizionarea cu apa pe adancimea de sol 0-100 cm se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Crisana, Banat, Transilvania, pe suprafete extinse din Oltenia, local in nordul, estul, centrul si sudul Moldovei, vestul Munteniei.
 
Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra in Dobrogea, pe suprafete extinse din Moldova si Muntenia, izolat in sud-vestul Olteniei.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ca urmare, ritmurile de crestere si dezvoltare ale culturilor de camp vor evolua pe ansamblu normal in majoritatea regiunilor agricole, iar in zonele unde se vor mentine deficite de umiditate in sol, procesele vegetative ale plantelor se vor desfasura in continuare cu dificultate, indeosebi in semanaturile tardive.
 
In aproape toate zonele de cultura, la orzul de toamna se vor continua lucrarile de recoltare. Graul de toamna i?i va definitiva inflorirea (100%), aflandu-se in fazele de maturitate lapte, ceara si deplina (10-100%).
 
Totodata, in jumatatea de sud a tarii, izolat va fi posibila declansarea recoltarii. La cultura de rapita aflata la maturitatea deplina (30-100%) se vor continua lucrarile de recoltare pe aproape intreg teritoriul agricol, indeosebi in semanaturile efectuate in epoca optima.
 
Floarea-soarelui semanata in perioada optima va inregistra infrunzirea si formarea capitulului (20-100%), precum si inflorirea (10-40%), cu o stare de vegetatie a culturilor in general buna si medie, respectiv medie si slaba pe terenurile afectate de seceta pedologica.
 
In func?ie de data semanatului, porumbul va parcurge predominant dezvoltarea aparatului foliar (10-20 frunze) pe majoritatea suprafetelor agricole, iar la hibrizii extratimpurii ?i timpurii se va continua faza de aparitie a paniculului (10-40%).
 
Cultura de sfecla de zahar va inregistra cresterea rozetei de frunze, alungirea si ingrosarea axei hipocotile (10-100%). La cartof, in functie de data plantatului se vor semnala cresterea lastarilor laterali si tuberizarea (60-100%), precum si imbobocirea si inflorirea (30-100%) la soiurile de vara.
 
In toate plantatiile, pomii fructiferi se vor afla la cresterea rodului/lastarilor/frunzelor, iar la soiurile timpurii de cires, visin si cais se va continua coacerea fructelor si recoltarea acestora.
 
La vita de vie vor predomina infrunzirea si cresterea lastarilor, iar la soiurile timpurii, formarea si cresterea boabelor. Lucrarile agricole de sezon (erbicidari, fertilizari, prasile mecanice/manuale, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor efectua in conditii optime, exceptand zilele cu precipitatii.
 
Recomandari de specialitate
- Administrarea de tratamente fito-sanitare la speciile de camp si pomi-viticole;
- Combaterea integrata a buruienilor (erbicidari, prasile mecanice/manuale);
- Efectuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la culturile de toamna si pomii fructiferi;
- Aplicarea irigatiilor pe terenurile agricole cu deficite de apa in sol.

Sursa: INMH
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016