Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: AgroMeteo

Vremea mai calda decat in mod obisnuit de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de racire treptata, devenind normala sub aspect termic, in cea mai mare parte a regiunii.
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 11...21°C in prima parte a perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1...4°C si 7...18°C in restul zilelor, limite apropiate de mediile multianuale, in majoritatea zonelor agricole.
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 10...26°C, pe intreg teritoriul agricol.
Temperatura minima a aerului se va incadra intre 3...16°C, in aproape toata tara, valori mai scazute, 0...2°C, inregistrandu-se in zonele depresionare.
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va oscila intre 12...23°C, optima desfasurarii fazelor de crestere si dezvoltare la culturile semanate pana la aceasta data, precum si continuarii insamantarilor de toamna.
Se intrevad ploi locale, reduse cantitativ, fiind insoţite de intensificari de scurta durata ale vantului, in majoritatea zonelor de cultura.
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Oltenia, Banat, Maramures, cea mai mare parte a Crisanei, Transilvaniei, vestul Munteniei, izolat in sud-estul Dobrogei.
In Moldova, pe suprafete agricole extinse din Dobrogea si Muntenia, local in centrul si sud-vestul Transilvaniei, izolat in nord-vestul Crisanei, se vor inregistra deficite de umiditate in sol, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ca urmare, procesele fiziologice ale culturilor de camp si pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal, in cea mai mare parte a tarii. Totodata, in zonele depresionare, pe fondul temperaturilor minime scazute din aer si sol, procesele de crestere si dezvoltare la speciile de toamna se vor putea desfasura usor mai lent.
La cultura de floarea-soarelui se vor finaliza lucrarile de recoltare, la nivelul intregii tari.
Porumbul va parcurge predominant maturitatea deplina (60-100%) si recoltarea, pe majoritatea suprafetelor agricole.
Sfecla de zahar va parcurge acumularea zaharului in radacina si maturitatea tehnologica, iar cartoful, uscarea vrejilor si recoltarea.
Speciile pomicole si viticole isi vor continua fazele de coacere a rodului, maturarea lemnului, recoltarea fructelor/boabelor, precum si ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor.
La culturile de toamna (rapita, orz) insamantate in epoca optima se vor inregistra germinarea-rasarirea (20-100%) si aparitia primelor frunze, continuandu-se totodata lucrarile de semanat.
In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole de sezon, respectiv recoltarea, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ si semanat se vor desfasura in condiţii bune.
Recomandari de specialitate:
•Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale;
•Efectuarea araturilor adanci de toamna in stratul de sol 0-20 cm/ogor;
•Pregatirea terenurilor si semanatul culturilor de toamna (rapita, orz si grau) in epoca optima, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
•Recoltarea, transportul si depozitarea produselor agricole de sezon.
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 10...26°C, pe intreg teritoriul agricol.
Temperatura minima a aerului se va incadra intre 3...16°C, in aproape toata tara, valori mai scazute, 0...2°C, inregistrandu-se in zonele depresionare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va oscila intre 12...23°C, optima desfasurarii fazelor de crestere si dezvoltare la culturile semanate pana la aceasta data, precum si continuarii insamantarilor de toamna.
Se intrevad ploi locale, reduse cantitativ, fiind insoţite de intensificari de scurta durata ale vantului, in majoritatea zonelor de cultura.
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Oltenia, Banat, Maramures, cea mai mare parte a Crisanei, Transilvaniei, vestul Munteniei, izolat in sud-estul Dobrogei.
In Moldova, pe suprafete agricole extinse din Dobrogea si Muntenia, local in centrul si sud-vestul Transilvaniei, izolat in nord-vestul Crisanei, se vor inregistra deficite de umiditate in sol, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ca urmare, procesele fiziologice ale culturilor de camp si pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal, in cea mai mare parte a tarii. Totodata, in zonele depresionare, pe fondul temperaturilor minime scazute din aer si sol, procesele de crestere si dezvoltare la speciile de toamna se vor putea desfasura usor mai lent.
La cultura de floarea-soarelui se vor finaliza lucrarile de recoltare, la nivelul intregii tari.
Porumbul va parcurge predominant maturitatea deplina (60-100%) si recoltarea, pe majoritatea suprafetelor agricole.
Sfecla de zahar va parcurge acumularea zaharului in radacina si maturitatea tehnologica, iar cartoful, uscarea vrejilor si recoltarea.
Speciile pomicole si viticole isi vor continua fazele de coacere a rodului, maturarea lemnului, recoltarea fructelor/boabelor, precum si ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor.
La culturile de toamna (rapita, orz) insamantate in epoca optima se vor inregistra germinarea-rasarirea (20-100%) si aparitia primelor frunze, continuandu-se totodata lucrarile de semanat.
In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole de sezon, respectiv recoltarea, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ si semanat se vor desfasura in condiţii bune.
Recomandari de specialitate:
•Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale;
•Efectuarea araturilor adanci de toamna in stratul de sol 0-20 cm/ogor;
•Pregatirea terenurilor si semanatul culturilor de toamna (rapita, orz si grau) in epoca optima, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
•Recoltarea, transportul si depozitarea produselor agricole de sezon.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News