Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: AgroMeteo

In intervalul 31 octombrie - 6 noiembrie 2018 va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal la nivelul intregii tari, chiar deosebit de ridicat in zonele de campie.
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 10...21°C pe intreg teritoriul agricol, abaterile termice pozitive fiind de 1...10°C. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 14...27°C, in toate zonele de cultura.
Temperatura minima a aerului se va situa intre 5...15°C, in cea mai mare parte a tarii, valorile cele mai scazute fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va fi cuprinsa intre 9...16°C, favorabila parcurgerii ritmurilor de crestere si dezvoltare ale culturilor de toamna semanate pana la aceasta data.
Se prognozeaza ploi locale, izolat cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in majoritatea regiunilor agricole.
Caracteristici agrometeorologice
Continutul de umiditate in cultura graului de toamna, pe profilul de sol 0-20 cm, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in cea mai mare parte a tarii.
Rezerva de apa din sol se va incadra in limite satisfacatoare, local in centrul, nordul si izolat sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
In general, conditiile agrometeorologice vor permite desfasurarea normala a proceselor biologice la culturile de toamna semanate pana in prezent, indeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului.
Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta in general buna si medie, respectiv medie si slaba indeosebi pe terenurile unde rasarirea plantelor este neuniforma.
In functie de data semanatului si agrotehnica aplicata, culturile de orz si grau de toamna vor parcurge germinarea (60-100%), rasarirea (30-100%) si aparitia frunzei a treia (10-50%) indeosebi la cele semanate in epoca optima.
Sub aspect fenologic, rapita isi va definitiva germinarea (90-100%), continuandu-se totodata rasarirea (10-100%), cele mai avansate in vegetatie fiind culturile din jumatatea de sud a tarii aflate la infrunzire (3-6 frunze).
In toate bazinele specializate, la sfecla de zahar va fi posibila finalizarea lucrarilor de recoltare. Pomii fructiferi si vita-de-vie se vor afla la maturarea lemnului/coardelor, precum si caderea fiziologica a frunzelor.
Totodata, la varietatile tarzii se va putea definitiva recoltarea. Lucrarile agricole de toamna (recoltare, transport si depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, preg?tirea patului germinativ, sem?nat, etc) se vor efectua in general normal in aproape toata tara.
Recomandari de specialitate
-Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale si efectuarea araturilor adanci de toamna;
-Continuarea si chiar finalizarea semanatului la cerealierele de toamna;
-Finalizarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la produsele agricole de sezon.
Temperatura minima a aerului se va situa intre 5...15°C, in cea mai mare parte a tarii, valorile cele mai scazute fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va fi cuprinsa intre 9...16°C, favorabila parcurgerii ritmurilor de crestere si dezvoltare ale culturilor de toamna semanate pana la aceasta data.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Se prognozeaza ploi locale, izolat cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in majoritatea regiunilor agricole.
Caracteristici agrometeorologice
Continutul de umiditate in cultura graului de toamna, pe profilul de sol 0-20 cm, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in cea mai mare parte a tarii.
Rezerva de apa din sol se va incadra in limite satisfacatoare, local in centrul, nordul si izolat sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
In general, conditiile agrometeorologice vor permite desfasurarea normala a proceselor biologice la culturile de toamna semanate pana in prezent, indeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului.
Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta in general buna si medie, respectiv medie si slaba indeosebi pe terenurile unde rasarirea plantelor este neuniforma.
In functie de data semanatului si agrotehnica aplicata, culturile de orz si grau de toamna vor parcurge germinarea (60-100%), rasarirea (30-100%) si aparitia frunzei a treia (10-50%) indeosebi la cele semanate in epoca optima.
Sub aspect fenologic, rapita isi va definitiva germinarea (90-100%), continuandu-se totodata rasarirea (10-100%), cele mai avansate in vegetatie fiind culturile din jumatatea de sud a tarii aflate la infrunzire (3-6 frunze).
In toate bazinele specializate, la sfecla de zahar va fi posibila finalizarea lucrarilor de recoltare. Pomii fructiferi si vita-de-vie se vor afla la maturarea lemnului/coardelor, precum si caderea fiziologica a frunzelor.
Totodata, la varietatile tarzii se va putea definitiva recoltarea. Lucrarile agricole de toamna (recoltare, transport si depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, preg?tirea patului germinativ, sem?nat, etc) se vor efectua in general normal in aproape toata tara.
Recomandari de specialitate
-Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale si efectuarea araturilor adanci de toamna;
-Continuarea si chiar finalizarea semanatului la cerealierele de toamna;
-Finalizarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la produsele agricole de sezon.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News