Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 5-11 octombrie

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-5-11-octombrie

Vremea normala sub aspect termic de la inceputul intervalului va intra treptat intr-un proces de incalzire, in cea mai mare parte a tarii.


Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 8...16°C in prima parte a perioadei, limite apropiate de mediile multianuale si 9...20°C in restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1...4°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 15...25°C, in aproape toata tara.
 
Temperatura minima a aerului se va incadra intre 0...14°C, la nivelul intregii tari, valori mai scazute (-4...-1°C) fiind posibile in zonele depresionare, unde izolat pot fi conditii de producere a brumei.
 
Temperatura medie a solului la adancimea de 5 cm va oscila intre 9...19°C, optima parcurgerii proceselor vegetative ale culturilor de toamna semanate pana la aceasta data. Sunt posibile ploi locale, reduse cantitativ, fiind insotite de intensificari temporare ale vantului, pe aproape intreg teritoriul agricol.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Caracteristici agrometeorologice
Continutul de apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in majoritatea regiunilor agricole. Rezerva de umiditate din sol se va situa in limite satisfacatoare, local in centrul si sud-estul Transilvaniei, izolat in nordul si sud-vestul Olteniei, vestul Crisanei.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ritmurile biologice la culturile de rapita, orz si grau de toamna vor evolua in general normal, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului. De asemenea, in zonele depresionare, procesele vegetative ale plantelor se vor desfasura usor mai lent.
 
Uniformitatea si vigurozitatea culturilor infiintate in perioada optima va fi pe ansamblu buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive, precum si pe terenurile agricole cu deficite de umiditate in sol.
 
Cultura de porumb din jumatatea nordica a tarii isi va definitiva maturitatea deplina (90-100%), extinzandu-se si chiar finalizandu-se lucrarile de recoltare. Sfecla de zahar va parcurge predominant acumularea zaharului in radacina, maturitatea tehnologica si recoltarea, iar cartoful se va recolta in toate bazinele specializate.
 
Pomii fructiferi se vor afla in fazele de maturare a lemnului, ingalbenire si cadere a frunzelor, continuandu-se de asemenea recoltarea la soiurile tardive. La vita de vie se vor semnala maturarea coardelor, ingalbenirea si caderea frunzelor, in cea mai mare parte a podgoriilor.
 
Cultura de rapita semanata in epoca optima se va afla in fazele de germinare-rasarire (10-80%) si formarea primelor frunze (10-50%), in special pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Orzul si graul de toamna vor inregistra germinarea si rasarirea (10-40%), continuandu-se lucrarile de semanat, pe majoritatea suprafetelor agricole.
 
Lucrarile agricole specifice (recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat) se vor realiza pe ansamblu in conditii bune, exceptand zonele afectate de fenomenul de seceta pedologica.
 
Recomandari de specialitate
-Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
-Efectuarea araturilor de toamna pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului in stratul 0-20 cm;
-Continuarea pregatirii patului germinativ si a semanatului la culturile de toamna in epoca optima;
-Finalizarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare a produselor de sezon.

Sursa: INMH

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016