Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum va fi luna octombrie din punct de vedere agrometeorologic

cum-va-fi-luna-octombrie-din-punct-de-vedere-agrometeorologic

Regimul termic mediu diurn al aerului in luna octombrie va prezenta valori apropiate de mediile multianuale in majoritatea regiunilor agricole, exceptand sud-estul si local zonele sudice si vestice ale tarii, unde temperaturile medii ale aerului se vor situa peste normele climatologice.


In sol, la adancimile de 5 si 10 cm, temperaturile medii diurne se vor incadra in limite favorabile parcurgerii primelor faze de vegetatie (germinare, rasarire, infrunzire) la speciile de toamna (rapita, orz si grau) insamantate in epoca optima, indeosebi pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

Precipitatiile lunare prognozate vor inregistra valori peste mediile climatologice, in cea mai mare parte a teritoriului.
Aceste informaţii nu exclud posibilitatea aparitiei unor situatii cu valori extreme de temperatura sau cantitati mai mari de precipitatii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Starea solului
La data de 31 octombrie 2014, gradul de aprovizionare cu apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole. In sud-estul, estul si local in sudul tarii se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica şi izolat extrema).

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h


Caracteristici fenologice
In conditiile agrometeorologice prognozate, pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului, procesele vegetative la culturile de toamna semanate in perioada optima se vor desfasura pe ansamblu normal in aproape toate regiunile agricole, cu exceptia zonelor depresionare din centrul si nordul tarii, unde ritmurile de crestere si dezvoltare vor fi mai lente ca urmare a temperaturilor minime mai scazute din aer si sol.
 
Totodata, pe arealele agricole unde se vor mentine deficite de apa in sol, procesele de germinare, rasarire si aparitia primelor frunze la rapita, orz si grau de toamna vor fi in stanjenite, iar lucrarile de pregatire a patului germinativ pentru continuarea insamantarilor de toamna se vor desfasura cu dificultate.

La hibrizii tardivi de porumb aflati la maturitate deplina se vor continua si definitiva lucrarile de recoltare, in special in nordul si centrul tarii.

Cultura de sfecla de zahar se va afla in fazele de maturitate tehnologica si recoltare, iar la cartof se vor finaliza lucrarile de recoltare, in toate bazinele specializate.

Din punct de vedere fenologic, rapita infiintata in perioada optima va parcurge predominant infrunzirea, iar in culturile tardive se vor inregistra rasarirea si formarea primelor frunze .
Functie de data semanatului, la cerealierele de toamna (orz si grau) se vor semnala fazele de germinare-rasarire si izolat aparitia primelor frunze, totodata continuandu-se lucrarile de insamantare in perioada optima, pentru ca plantele sa beneficieze de resursele termice necesare parcurgerii proceselor de calire si vernalizare.

In majoritatea plantatiilor, pomii fructiferi si vita de vie isi vor continua fazele de maturare a fructelor/boabelor/lemnului, recoltarea fructelor/strugurilor, precum si ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor.

Prognoza meteorologicǎ sezonierǎ se elaboreazǎ cu anticipaţie de 1-3 luni avand un caracter orientativ si grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimǎri sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) si mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.
 
Recomandari de specialitate/calendarul lucrarilor agricole
• Finalizarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare a produselor agricole de sezon;
• Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale si efectuarea araturilor adanci de toamna;
• Urgentarea lucrarilor de pregatire a patului germinativ şi a semanatului la graul de toamna;
• Aplicarea ingrasamintelor minerale pe baza de azot si fosfor la culturile de toamna insamantate in epoca optima;
• Efectuarea tratamentelor fito-sanitare in plantatiile pomi-viticole.

Sursa: ANM
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016