Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 12-18 iunie 2021

prognoza-agrometeorologica-pentru-perioada-12-18-iunie-2021

ANM a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 12-18 iunie 2021. Consult-o acum mai jos!


Iata cum va fi vremea!
 
Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, vremea normala de la inceputul perioadei va intra treptat intr-un proces de racire, in aproape toata tara.
 
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 16...24°C, in primele zile, limite apropiate de mediile multianuale si 11...20°C, spre sfarsitul intervalului, abaterile termice negative fiind de 1...5°C, in cea mai mare parte a regiunilor.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura maxima a aerului se va situa intre 16...29°C, la nivelul intregii tari.
 
Temperatura minima a aerului va oscila intre 5...19°C, in toate zonele de cultura.
 
Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversa, dar si torential, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, local cu aspect de vijelie. Totodata, cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat, vor fi conditii de producere a grindinei.
 
Caracteristici agrometeorologice
Pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, continutul de apa se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si local deosebit de scazute (seceta pedologica puternica), pe suprafete extinse din Moldova, local in centrul si estul Transilvaniei, vestul si sudul Crisanei, centrul si sud-estul Dobrogei, nordul si nord-estul Munteniei, izolat nord-vestul Banatului.
 
In Maramures, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei si a Banatului, local in nordul, centrul si sudul Transilvaniei, nordul si vestul Crisanei, nordul, estul, izolat centrul si sud-vestul Moldovei, estul si nordul Dobrogei, rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime.
 
In cultura de porumb, gradul de aprovizionare cu apa a solului pe profilul 0-100 cm se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in aproape toata tara. Local in nordul, vestul si nord-vestul Banatului, vestul si sud-estul Crisanei, sudul, izolat centrul, nordul si nord-estul Moldovei, se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata). 
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
In general, procesele de crestere si dezvoltare ale culturilor agricole vor fi normale si chiar intensificate, indeosebi pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Pe ansamblu, la speciile de toamna infiintate in epoca optima, starea de vegetatie se va mentine buna si medie, respectiv medie si slaba la cele intarziate fenologic, precum si pe terenurile cu deficite de umiditate in sol. 
 
Culturile de orz si grau de toamna se vor afla la inflorire, maturitate in lapte si ceara (10-100%), in cea mai mare parte a zonelor agricole.
 
Rapita din sudul, sud-estul, estul, centrul si vestul teritoriului isi va continua formarea si cresterea boabelor in silicve (30-100%) si maturitatea deplina (10-40%). 
 
La floarea-soarelui se va definitiva aparitia primei perechi de frunze (100%), predominanta fiind faza de infrunzire (10-100%), in majoritatea regiunilor. Local, in jumatatea de sud a tarii se va putea semnala formarea calatidiului (10-20%).
 
In functie de data semanatului, la porumb se vor inregistra cresterea frunzei a 3-a (40-100%) si infrunzirea (5-14 frunze), pe aproape intreg teritoriul.
 
In principalele bazine de cultura, la sfecla de zahar se va finaliza rasarirea (90-100%), continuandu-se totodata dezvoltarea aparatului foliar si izolat alungirea axei hipocotile (10-15%). 
 
Fenologic, cartoful se va afla la formarea/cresterea lastarilor laterali si tuberizare (30-100%), iar la soiurile timpurii de consum se va inregistra imbobocirea (10-40%).
 
Speciile de samburoase (cais, cires, visin, piersic, prun) vor parcurge acumularea zaharurilor in fructe si coacerea acestora, precum si infrunzirea, iar semintoasele (mar, par, gutui), cresterea lastarilor/frunzelor si rodului, in toate plantatiile pomicole. De asemenea, soiurile de cires si visin ajunse la maturitatea de consum se vor recolta in continuare.
 
In majoritatea plantatiilor viticole, se vor semnala infrunzirea, inflorirea si izolat formarea boabelor.
 
Lucrarile agricole in camp (fertilizari, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fitosanitare, etc.) vor fi intrerupte temporar de precipitatiile prognozate.
 
Recomandari de specialitate ANM:
  • Continuarea aplicarii tratamentelor fitosanitare in culturile de camp si pomi-viticole;
  • Combaterea buruienilor (erbicidari, prasile mecanice/manuale);
  • Administrarea ingrasamintelor chimice la prasitoare;
  • Pregatirea masinilor agricole in vederea recoltarii culturilor de toamna (orz, grau, rapita);
  • Recoltarea fructelor ajunse la maturitate fiziologica (cires, visin, capsune);
  • Eliminarea excesului de apa de la suprafata solului, indeosebi pe terenurile de lunca si cu drenaj defectuos.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016