Prognoza agrometeorologica pentru perioada 23-29 aprilie 2020
Publicat la data de 22 Apr. 2020 in:
AgroMeteo ANM a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 23-29 aprilie 2020. Iata cum va fi vremea!
Din pacate, seceta va continua. ANM, insa, ofera si o perspectiva incurajatoare. Nu uitati ca se afla in pregatire
o lege pentru producatorii agricoli afectati de aceasta vreme neiertatoare!
Caracteristici meteorologice
Vremea mai rece sub aspect termic de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de incalzire treptata, in cea mai mare parte a tarii.
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 4...15°C la inceputul perioadei, valori mai scazute cu 1...4°C comparativ cu mediile climatologice si 6...18°C in restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1...4°C, in majoritatea regiunilor agricole.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura maxima a aerului se va situa intre 12...25°C, in toate zonele de cultura.
Temperatura minima a aerului va oscila intre -4...11°C pe intreg teritoriul agricol, valorile cele mai scazute fiind posibile in zonele depresionare, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei.
La adancimea de 5 cm in sol, temperatura medie diurna se va incadra intre 10...19°C, favorabila efectuarii insamantarilor de primavara, precum si parcurgerii primelor faze de vegetatie (germinare-rasarire) la culturile infiintate pana in prezent.
Sunt prognozate ploi locale, izolat cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, in aproape toata tara. Totodata, se vor putea inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol, indeosebi in nordul tarii.
Caracteristici agrometeorologice
Continutul de apa pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Moldova, Dobrogea, Banat si Crisana, cea mai mare parte a Munteniei, Transilvaniei si Olteniei.
Rezerva de umiditate din sol se va situa in limite satisfacatoare, in Maramures, local in nordul si nord-estul Transilvaniei, izolat in nordul Olteniei si nord-vestul Munteniei.
Rezerva de apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va incadra in limite satisfacatoare, in Maramures si Crisana, cea mai mare parte a Banatului si Olteniei, nordul, local in centrul si sudul Transilvaniei, sudul si vestul Munteniei, izolat in nord-vestul Moldovei. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra in Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Moldova si Muntenia, local in estul, centrul si sud-vestul Transilvaniei, izolat in nord-vestul Banatului si estul Olteniei.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Pe fondul regimului hidro-termic din aer si sol favorabil, procesele de crestere si dezvoltare ale speciilor de camp si pomi-viticole vor evolua in general in conditii normale, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.
Cerealierele de toamna (orz si grau) semanate in epoca optima vor parcurge fazele de infratire (60-100%) si alungirea tulpinii (10-80%), iar culturile insamantate tardiv isi vor continua formarea frunzei a treia (70-100%), precum si infratirea (40-100%).
Rapita se va afla la dezvoltarea apratului foliar, alungirea tulpinii (10-70%) si aparitia inflorescentelor (10-40%), cu o uniformitate si vigurozitate a plantelor in general buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive, precum si pe terenurile afectate de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate.
In plantatiile pomicole, la soiurile timpurii de samburoase se vor semnala inflorirea si legarea rodului, iar la semintoase se vor continua fazele de inmugurire, dezmugurire si aparitia butonilor florali.
In majoritatea podgoriilor, vita de vie va inregistra fazele de „plans” si inmugurire, precum si local, dezmugurirea.
Culturile prasitoare (floarea-soarelui, porumb) infiintate pana in prezent se vor afla in primele faze de vegetatie (germinare si rasarire), continuandu-se totodata lucrarile de semanat.
Conditiile agrometeorologice vor permite efectuarea in conditii bune a lucrarilor agricole specifice campaniei de primavara (pregatirea patului germinativ, semanatul/plantatul culturilor de primavara, tratamente fito-sanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc.), acestea fiind sistate temporar doar in zilele cu precipitatii.
Sfaturi de specialitate ANM:
-
Continuarea pregatirii patului germinativ si efectuarea lucrarilor de semanat/plantat la culturile de primavara (floarea-soarelui, porumb, cartof);
-
Fertilizarea faziala a cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale complexe;
-
Efectuarea lucrarilor de intretinere (combaterea buruienilor, tratamente fito-sanitare, taieri de rodire in vii si livezi), la speciile de camp si pomi-viticole;
-
Verificarea si controlul semanaturilor de primavara in vederea determinarii capacitatii de germinare.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>
Cultura de goji. Cum ingrijesti plantele
Goji este considerat un fruct minune. Este fructul tineretii si, adaugam noi, al prosperitatii. Randamentul unei plantatii de goji este de 2.250 kg fructe uscate/ hectar la arbustii de 3 ani si de 4.050 kg fructe uscate /hectar la arbustii de 5 ani.... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>