Lege pentru producatorii agricoli afectati de seceta, inundatii sau temperaturi scazute
Publicat la data de 22 Apr. 2020 in:
Subventii Parlamentarii au pregatit o lege in regim de urgenta pentru producatorii agricoli afectati de seceta, inundatii sau temperaturi scazute, avand in vedere relatarile recente din teren cu privire la modul in care arata culturile.
"Activitatea in agricultura, spre deosebire de celelalte ramuri ale economiei nationale, se desfasoara in conditii de risc si incertitudine, inclusiv ca urmare a influentei factorilor naturali, a caror evolutie nefavorabila poate provoca, an de an, insemnate pagube", arata deputatii Stanescu si Dirzu in expunerea de motive a proiectului de lege care va fi dezbatut si votat in regim de urgenta.
Alesii subliniaza ca sectorul agricol romanesc este puternic afectat de seceta, fenomenul agravandu-se la inceputul anului curent. Parlamentarii citeaza datele furnizate de ANM si arata ca precipitatiile s-au redus drastic pe teritoriul tarii noastre, unde aproximativ 40% din pamanturi sufera din cauza secetei pedologice extreme sau puternice.
Cei doi mai sustin ca "se impune luarea unor masuri de sprijinire a producatorilor agricoli, pentru a reduce impactul pierderilor de venit asupra continuarii activitatii producatorilor agricoli".
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Legea pentru producatorii agricoli afectati de seceta gandita de cei doi si sustinuta de alti cinci membri au grupului parlamentar social-democrat contine urmatoarele prevederi principale:
-
se instituie o schema de ajutor;
-
beneficiari vor producatorii agricoli persoane fizice si juridice;
-
se instituie acordarea de despagubiri;
-
se precizeaza documentele necesare pentru obtinerea banilor;
-
se stabilesc metodele de verificare de catre DAJ-uri.
Schema de ajutor este, in intelesul legii, orice act pe baza caruia pot fi acordate ajutoare pe o perioada nedefinita si cu o valoare nedefinita intreprinderilor. Sumele se acorda cu caracter individual.
Fenomenul meteorologic nefavorabil este definit ca fiind seceta excesiva care afecteaza terenurile neirigate, inundatiile si temperaturile excesiv de scazute.
Conform legii, de ajutoare vor beneficia:
-
producatori agricoli PFA, II sau IF constituite conform OUG nr. 44/2008;
-
producatori agricoli persoane juridice;
-
producatori agricoli care fac parte din forme asociative cu sau fara personalitate juridica.
Pentru a putea beneficia de banii prevazuti de aceasta schema, beneficiarii enumerati mai sus vor trebui sa detina un proces verbal de constatare si evaluare a pagubelor care va fi incheiat de o comisie speciala ce va fi formata in conformitate cu legislatia aplicabila in vigoare. In acest document vor fi incluse obligatoriu cultura, suprafata afectata si gradul de afectare.
Conform art. 3 din proiectul de lege, bani vor primi doar producatorii agricoli ale caror culturi au fost afectate in conditiile mentionate anterior si pentru daunele care reprezinta mai mult de 30% din productie. Limita pentru suma care va fi acordata este stabilita la 70% din cheltuielile efectuate pana la data producerii fenomenului.
Pentru a obtine sprijinul, producatorii agricoli afectati de seceta, inundatii sau temperaturi scazute vor trebui sa depuna o cerere in care sa includa:
-
copie dupa cartea de identitate sau imputernicire/procura si o copie a reprezentantului mandatat;
-
copie a atestatului de producator;
-
copie certificat ONRC sau RNAF sau a actului in baza caruia isi desfasoara activitatea;
-
copie proces verbal constatare si evaluare pagube;
-
numar cont bancar.
DAJ-urile vor verifica actele si vor stabili sumele care urmeaza a fi incasate de producatori, iar MADR va solicita MFP deschiderea de credite bugetare. Resursele financiare vor fi asigurate din bugetul MADR, capitolul 83.01.
Fermierii vor fi informati, conform art. 11 din proiectul de lege, direct pe site-ul MADR imediat ce actul va fi oficial.
Momentan, cei interesati trebuie sa retina ca actul se afla in procedura parlamentara. Astfel, pentru a intra in vigoare sunt necesare voturile senatorilor, ale deputatilor, promulgarea presedintelui Romaniei si publicarea in Monitorul Oficial.
B175/2020 urmeaza a fi introdus in curand pe ordinea de zi a Senatului, asadar actul va trece rapid de Legislativ. Ramane de vazut daca si presedintele va fi de acord.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>
Cultura de lavanda - o afacere cu fonduri europene
Fermierii care au suprafete mici de teren agricol cauta ideea de afaceri ideala, care i-ar putea imbogati. Plantatia de lavanda poate fi exploatata fara probleme 10-15 ani, cu un profit minim de 8.000 de euro pe an! Productia o valorifici usor, in multe feluri: plante verzi, plante uscate, ulei esen... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>