Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Prognoza agrometeorologica pentru perioada 27 august - 2 septembrie 2021
ANM a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 27 august - 2 septembrie 2021. Consult-o acum mai jos!
Iata cum va fi vremea!
Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme pe ansamblu normala, in majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 14...27°C, limite apropiate de mediile climatologice, in cea mai mare parte a tarii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 17...33°C, la nivelul intregului teritoriu.
Temperatura minima a aerului se va incadra intre 8...22°C, in toate zonele de cultura.
Se prognozeaza ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. De asemenea, izolat, vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa vor fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
Gradul de aprovizionare cu apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor), va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim, in cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei si Transilvaniei, local centrul, estul si sud-vestul Dobrogei, izolat in nordul si vestul Crisanei, estul Olteniei. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra in Banat si Maramures, pe suprafete agricole extinse din Crisana si Oltenia, local sudul, sud-vestul, centrul si sud-estul Munteniei, nordul, centrul, izolat sud-estul Dobrogei, centrul Transilvaniei, sudul Moldovei.
Ca urmare, procesele de vegetatie specifice acestei perioade, respectiv fazele de coacere si maturare la speciile de camp, precum si lucrarile de pregatire a patului germinativ pentru speciile de toamnǎ (rapita, orz, grau) vor evolua pe ansamblu in ritmuri normale in majoritatea zonelor agricole, in special pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului. Pe suprafetele afectate de fenomenul de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate, procesele de maturare ale culturilor vor fi stanjenite, semnalandu-se in continuare ingalbenirea/uscarea partiala a aparatului foliar, subdimensionarea elementelor de rod (stiuleti de dimensiuni reduse si boabe sistave, seminte seci, fructe/boabe mici si deshidratate).
Sub aspect fenologic, la porumb se vor inregistra predominant maturitatea in lapte (70-100%), ceara (40-100%) si deplina (20-100%), cu o stare de vegetatie a plantelor in general buna si medie. De asemenea, la hibrizii extratimpurii si timpurii semanati in epoca optima in sudul tǎrii va fi posibil inceputul recoltarii.
Cultura de floarea-soarelui isi va continua maturitatea in ceara (70-100%) si maturitatea deplina (40-100%), iar izolat, in sudul si vestul tarii se vor extinde lucrarile de recoltare.
Sfecla de zahǎr va parcurge fazele de ingrosare a axei hipocotile, concomitent cu acumularea zaharului in radacina, la nivelul intregului teritoriu agricol.
La cartof vor predomina cresterea tuberculilor, uscarea vrejilor, maturitatea tehnologica, precum si recoltarea la soiurile de vara.
La speciile pomi-viticole se vor inregistra cresterea si maturarea fructelor/boabelor, acumularea zaharurilor, iar la soiurile de sezon aflate la maturitatea tehnologicǎ se vor continua lucrǎrile de recoltare.
Lucrarile agricole specifice campaniei de vara (recoltarea fructelor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, etc.) se vor desfasura in conditii bune, exceptand zilele cu precipitatii.
Sfaturi de specialitate ANM:
- Efectuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la produsele agricole de sezon;
- Continuarea lucrarilor de arat pe terenurile eliberate de resturile vegetale si aplicarea ingrasamintelor organice, indeosebi pe arealele cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului;
- Pregatirea patului germinativ pentru infiintarea culturilor de toamna din prima epoca (rapita si orz), in special pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului in stratul arabil (0-20 cm);
- Lucrari de intretinere la pomii fructiferi si vita-de-vie.
Autor:
Adrian Mosoianu
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Ultima ora
- » Prognoza agrometeorologica 10 - 16 decembrie 2024. Se vor mentine conditii de producere a cetii
- » Prognoza agrometeorologica 3 - 9 decembrie. In zonele joase si de lunca se va produce ceata, izolat asociata cu burnita
- » Prognoza agrometeorologica 26 noiembrie - 2 decembrie 2024. Se recomanda lucrari agrotehnice de intretinere in vii si livezi
- » Prognoza agrometeorologica 19 - 25 noiembrie 2024. Sunt prognozate precipitatii predominant sub forma de ploi locale
- » Prognoza agrometeorologica 12 - 18 noiembrie. In zonele joase si de lunca se vor mentine conditii de producere a cetii, asociata cu burnita