Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 27 mai - 2 iunie 2021

prognoza-agrometeorologica-pentru-perioada-27-mai-2-iunie-2021

ANM a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 27 mai - 2 iunie 2021. Consult-o acum mai jos!


Iata cum va fi vremea!
 
Caracteristici meteorologice
In aceasta perioada va predomina o vreme in general normala sub aspect termic, la nivelul intregii tari.
 
Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 12...22°C, limite apropiate de mediile climatologice, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura maxima a aerului se va situa intre 16...26°C, la nivelul intregului teritoriu.
 
Temperatura minima a aerului se va incadra intre 7...17°C, in aproape toata tara.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va fi cuprinsa intre 14...24°C, limite favorabile pentru desfasurarea proceselor de crestere si dezvoltare la speciile de primavara.
 
Caracteristici agrometeorologice
In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, pe suprafete agricole extinse din Muntenia si Oltenia, local in nordul, centrul, sudul si sud-vestul Transilvaniei, vestul si nord-estul Banatului, nordul si vestul Crisanei, izolat sud-vestul Dobrogei.
 
Continutul de umiditate din sol se va situa in limite scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata si local puternica, in Moldova, cea mai mare parte a Dobrogei si a Crisanei, local in centrul, sudul si estul Transilvaniei, nordul, nord-estul, sud-estul si estul Munteniei, nordul si nord-vestul Banatului, centrul si estul Olteniei.
 
Rezerva de umiditate pe  adancimea de sol 0-50 cm, in cultura de porumb, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole ale tarii. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata) se vor inregistra izolat in nordul si sudul Moldovei, sud-estul Dobrogei, nord-vestul Banatului. 
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ca urmare, procesele vegetative ale culturilor agricole se vor desfasura in bune conditii pe aproape intreg teritoriul si mai intens in zonele de campie, in special pe suprafetele cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului. Pe ansamblu, starea de vegetatie a speciilor de toamna semanate in perioada optima se va prezenta in continuare buna si medie, iar la cele tardive si pe terenurile cu deficite moderate de apa in sol, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine medie si slaba. 
 
Sub aspect fenologic, cerealierele de toamna (orz si grau) vor parcurge alungirea tulpinii (50-100%), „burduf” si inspicare (20-100%) si inflorirea (10-40%), in cea mai mare parte a zonelor agricole. 
 
Rapita va inregistra aparitia inflorescentelor si inflorirea (20-100%), precum si formarea silicvelor si a boabelor in silicve (10-60%), la nivelul intregii tari.
 
Cultura de floarea-soarelui isi va definitiva germinarea (90-100%), aflandu-se predominant la rasarire (30-100%), dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) si infrunzire (5-9 frunze).
 
In functie de data semanatului, agrotehnica aplicata si conditiile pedoclimatice, porumbul se va afla la germinare (70-100%), rasarire (30-100%), formarea frunzei a 3-a (10-100%) si infrunzire (4-10 frunze).
 
La sfecla de zahar se vor continua germinarea (80-100%), rasarirea (40-100%) si dezvoltarea rozetei de frunze (10-100%), in toate bazinele specializate. 
 
Cartoful va parcurge incoltirea si rasarirea (20-100%), iar soiurile timpurii, formarea si cresterea lastarilor (10-50%). 
 
In toate plantatiile pomicole se vor inregistra cresterea fructelor/frunzelor /lastarilor, iar la soiurile timpurii de cires se va putea declansa coacerea in “parga”, in special in jumatatea de sud a tarii.
 
La vita-de-vie vor predomina cresterea frunzelor si a lastarilor in majoritatea podgoriilor, iar soiurile timpurii se vor afla in faza de formare a inflorescentelor.
 
RECOMANDARI DE SPECIALITATE ANM:
  • Finalizarea verificarii semanaturilor de primavara in vederea determinarii capacitatii germinative;
  • Combaterea buruienilor, bolilor si daunatorilor in culturile de toamna prin efectuarea tratamentelor cu erbicide, insecticide si fungicide;
  • Continuarea fertilizarilor faziale la cerealierele de toamna cu ingrasaminte chimice complexe (N, P, K) si foliare pe baza de microelemente;
  • Administrarea tratamentelor fitosanitare in vii si livezi;
  • Efectuarea de prasile mecanice si manuale in culturile de primavara (porumb, floarea-soarelui, cartof, sfecla de zahar).
 

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016