Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bolile racilor. Tratamente eficiente

bolile-racilor-tratamente-eficiente

Bolile sunt catalogate ca fiind infectioase sau neinfectioase. Declansarea acestor boli este determinatea de stres, mancare neadecvata, scaderea sau cresterea temperaturii in apa sau in atmosfera in mod brusc. Racii sunt sensibili la poluarea apei cu diferite substante chimice aduse de aluviuni sau scurgeri din ploaie de pe terenurile agricole care sunt imprastiate cu ingrasaminte chimice.


O problema majora o constituie bolile parazitare de natura virala, bacteriana sau ciupercile parazite. Se mai pot intalni distomiens, un tip de viermi foarte mici, paraziti. Unii au o activitate dezastruoasa asupra vietii racilor, altii traiesc in simbioza si ajuta racul. 
 
Amintim acum ca un annelid acvatic numit Cambaricola ajuta la curatarea resturilor din branhii, organul de respiratie al racilor, si imbunatateste starea racului, respiratia normala, elimina stresul.
 
Se presupune ca prin aducerea unor soiuri de raci mai productive in Europa din Nordul Americii, a fost adus si mucegaiul Aphanomyces astaci, in fata caruia speciile autohtone sunt vulnerabile. O alta boala este Ectoparazitismul, care, fara a face pagube, este frecvent intalnita printre speciile de branhiobdelide, chironomide, ostracode etc.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
Adesea, pe exemplare adulte sunt asezate colonii de bivalve ( dreissena sp.). La noi in tara boala cea mai raspandita in randul racilor este Ciuma. Cauza acestei boli nu este pe deplin cunoscuta, dar are o raspandire rapida si pune in pericol viata in divizilor pe o suprafata mare.
 
Aphanomyces astaci este un mucegai de apa care infecteaza racii, Astacus in mod special, care pot sa moara in cateva saptamani de la infectare. 
 
Transmiterea bolii se face prin elemente cu care a fost in contact racu l adus spre populare, fie ambarcatiunea cu care s-a efectuat transportul sau capturarea, uneltele de pescuit care s -au folosit la capturare, o pasare migratoare etc. Transmiterea se face prin spori, care au o perioada de supravietuire scurta, de cateva zile.
 
In aceasta situatie apar modificari de comportament, nu mai pot sa merge cu spatele rapid sau, daca sunt pe spate, nu se mai pot intoarce in pozitia initiala. Chiar si asa, numai cineva experimentat poate sa constate aceasta aparitie a molimei de ciuma. De obicei se alerteaza autoritatile atunci cand apar exemplare de raci moarte. 
 
In aceste conditii se recomanda analiza apei iazului sau lacului in laboratoare specializate in mod ciclic, de la care puteti primi un tratament adecvat. Efect ele bolii de ciuma la raci sunt foarte mari si pot ajunge pana la eliminarea tuturor racilor din iazul sau lacul infectat.
 
Dupa ultimul rac infectat, mort si evacuat, se poate relua activitatea de crestere si repopulare in acelasi iaz sau lac cu raci num ai daca analizele apei in laborator au fost bune si se recomanda acest lucru. 
 
In mod normal se prevede ca la o astfel de infestare sa se inlocuiasca toata apa prin evacuarea ei in 4 -5 zile, timp in care se mai pot recupera raci pentru verificare si analiz a, apoi se poate umple lacul tot in regim de 4 -5 zile. Este recomandat ca la un ciclu de crestere a racilor, 1 an, sa se faca cel putin de doua ori schimbul de apa, daca nu exista instalatii de oxigenare sau improspatare a apei.
 
Bolile neinfectioase sunt determinate de calitatea mediului, a apei (concentratii de substante chimice, saruri, ph-ul marit, putrezirea unor plante vegetale.) Medicamentele ce se pot folosi cu succes au costuri mari si trebuie administrate strict dupa un orar stabilit, ne referim la antibiotice. 
 
Din datele ce le detinem este mai usor de folosit substante sau medicamente uzuale, care au un efect asemanator, dar cu o perioada de tratament mai mare.
 
Bolile bacteriene, parazitii externi se pot trata bine cu:
 
- sare de bucatarie, folosita in cantitati mici 5g/l de apa, pentru o perioada scurta de timp, apoi se revine la salinitatea initiala a apei, dar nu direct, ci treptat, prin improspatarea ei, aproximativ 20 - 25 % o data, prin evacuarea apei existente.
 
- albastrul de metil are efect asupra ciupercilor. Cantitatea de pudra de albastru de metil folosita este de 1 g /1 de apa. Apa se improspateaza dupa perioada tratamentului la fel ca mai sus.
 
- formolul, este folosit impotriva parazitilor externi. Se foloseste solu tie de formaldehida 40%, diponibila in comert, in proportie de 20 g la 100 l de apa, tratamentul dureaza 20 minute si apoi se elimina toata apa. Pentru acest tratament se recomanda prinderea racilor si tratarea lor separat.
 
- verdele de malahit este foarte eficace impotriva ciupercilor si a ihtioftiriozei; se foloseste o solutie de 1,5 g / 10 l de apa timp de cel mult 2 ore. Se recomanda, daca este posibil, sa se foloseasca tratarea racilor dupa prinderea lor, intr -un spatiu mai mic.
 

Dusmanii racilor

 
Se impart in doua mari categorii: dusmani naturali si dusmani ocazionali.
 
Dusmanii naturali fac parte din ecosistem si au reguli clare de defasurare a prioritatilor:
 
- evaporarea apei;
 
- caldura excesiva;
 
- eliminarea in conditii de temper aturi ridicate a oxigenului din apa;
 
- cutremure, care pot deschide falii in care apa sa se infiltreze mai repede decat se acumuleaza, pierzand din caracteristici si afectand vietuitoarele din ea;
 
- vidra, bizamul, nurca, nutria, vulpea, bursucul, pas arile de apa- pentru adulti;
 
- pestii, in special somnul, stiuca, bibanul, sturionul, cega, pastravul -pentru tineretul de raci, dar cei mai mari consumatori de tineret de raci sunt chiar racii varstnici .
 
Dusmanii ocazionali sunt reprezentati de:
 
- pescari, care lasa dupa sederea la pescuit gunoaie si mizerii langa lac sau rau, si care sunt aruncate in apa;
 
- agricultorii, in dorinta de a castiga mai mult teren, aplica ingrasaminte - insecticide pana aproape de apa, iar daca aceste operatii se execut a din avion, din cauza curentilor de aer aceste substante ajung si in ape;
 
- constructorii de drumuri, in dorinta de a finaliza lucrarile la termen, ignora masurile de protectie a mediului, la ridicarea de baraje sau diguri si poduri peste ape statatoare sau curgatoare, infecteaza cu produse petrolifere, mixuri asfaltice, amorse etc. zona, punand in pericol viata acvatica, dar si mediul inconjurator.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016