CNSCBT: Masuri generale necesare pentru populatie privind gripa aviara
Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) prezinta o serie de masuri generale necesare pentru populatie privind protejarea impotriva gripei aviare.
Gripa aviara este o boala infectioasa a pasarilor cauzata de tulpinile de tip A, ale virusului gripal. Toate pasarile sunt susceptibile la aceasta infectie, desi unele specii sunt mai rezistente la infectie decit altele.
 
Infectia produce un spectru larg de simptome la pasari, variind de la o forma usoara la una foarte contagioasa si fatala in timp scurt, ducind la epidemii severe. Cea din urma forma este cunoscuta ca „gripa aviara inalt patogena". Aceasta forma se caracterizeaza prin debut brusc, forma severa si moarte rapida, cu o mortalitate care se apropie de 100%. Sunt cunoscute pina la 15 subtipuri de virusuri gripale care produc infectie la pasari, in acest fel oferind un rezervor extins al virusurilor gripale potential circulante in populatiile de pasari. Pina in prezent, toate episoadele cu forma de inalta patogenitate au fost cauzate de virusurile gripale A de subtipuri H5 si H7.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h
Avand aceste lucruri in vedere, CNSCBT recomanda sa avem in efectuam urmatoarele lucruri:
  • Spalati-va cat mai des pe maini cu apa si sapun, mai ales dupa contactul cu pasari (in lipsa apei si a sapunului se sterg mainile cu alcool sanitar);
  • Nu manipulati pasari moarte;
  • Supravegheati copiii, nu-i lasati sa se joace cu pasari moarte sau bolnave;
  • Cumparati carne de pasare, oua si produse din carne de pasare numai din magazine autorizate;
  • Anuntati medicul veterinar de orice caz de imbolnavire sau moarte la pasari;
  • Acordati tot sprijinul personalului sanitar si autoritatilor veterinare.
 
In plus, la prepararea mancarii trebuie sa avem in vedere aspectele de mai jos:
  • Separati carnea cruda de cea prelucrata termic sau de alimentele care sunt gata preparate;
  • Nu folositi acelasi cutit sau instrument de taiat pentru a pregati carnea cruda si alimentele care sunt gata preparate;
  • Spalati–va pe maini inainte, intre si dupa operatiile de manipulare a alimentelor crude si a celor prelucrate termic;
  • Nu puneti carnea prelucrata termic pe aceeasi farfurie sau suprafata pe care a fost asezata inainte de a fi prelucrata termic;
  • Carnea de pasare, inclusiv ouale, trebuie prelucrate termic timp indelungat la temperatura corespunzatoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termica la mai mult de 70°C;
  • Inainte de a manipula si prelucra termic ouale, spalati-le cu apa si sapun, iar dupã aceea spalati-va pe maini tot cu apa si sapun;
  • Nu folositi oua fierte moi sau crude in alimente care nu vor fi prelucrate termic;
  • Dupa manipularea pasarilor sau oualelor crude, spalati-va pe maini si spalati toate suprafetele si instrumentele folosite, atent, cu apa si sapun.
 
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.25 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton