Cum poti sa iti ajuti animalele sa treaca cu brio de canicula
Vara si-a intrat complet in drepturi. Tara pare a fi impartita permanent in doua jumatati: undeva ploua si e rece, iar in alta parte e cald de te sufoci. Ce putem, insa, face pentru animalele noastre? Iata cateva sfaturi care le vor ajuta sa treaca cu brio de canicula.
Caldura excesiva este greu de indurat de catre animale. Campanionii canini nu au glande sudoripare, iar termoreglarea se face doar prin respiratie. Asa ca e nevoie sa stea cu gura deschisa si cu limba de o schioapa pe afara.
Indicat este ca la inceputul sezonului cald cainii sa fie tunsi, mai ales cei mentionati mai sus, cu blana deasa (Collie, Ciobanesti romanesti, Husky, Ciobanescul german s.a.). Blana mai scurta asigura o ventilatiei mai buna a pielii si un confort deosebit cainelui. In plus va fi mai usor sa detectati eventualii paraziti externi (in special capuse) care roiesc in acest anotimp si pe care cainele le poate lua in timpul plimbarii zilnice. Aveti grija insa sa nu scurtati prea mult blana cainilor. Un strat de cativa centimentri de par este util pentru a-i proteja de arsurile solare. Pentru ca, la fel ca oamenii, si cainii pot dobandi arsuri ale pielii, cu atat mai mult cu cat pielea lor este si mai sensibila, daca nu este aparata de par.
Nu scoateti cainele la plimbare in miezul zilei! Si nici dumneavoastra nu va face bine sa umblati pe afara, in toiul zilei, cand temperaturile depasesc 35 de grade la umbra!
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
Cainii intra in soc caloric la temperatura de 40 de grade Celsius, iar vara, in plin soare, sunt cu cel putin 10 grade mai mult decat arata termometrul de la umbra. Planificati plimbarile seara si dimineata pe racoare.
Nu lasati cainele sa umble pe suprafete incinse!
Pernitele de la picioare sunt acoperite de o piele sensibila care se arde foarte usor. In plus nici nu e placut pentru el. Plimbarea de seara este bine sa se faca cat mai tarziu, cand betonul orasului s-a mai racit putin.
Vara e valabila si pentru pisici! Aceasta are nevoie si ea de o atentie din partea ta. Chiar daca pisicile din curte sunt mai independente, cele din casa au nevoie de un tratament putin aparte.
Nici pisicile nu agreaza prea mult caldura insuportabila a verii, desi cu totii asociem pisica cu statul pe cuptorul sobei.. Insa nu e chiar ca in povesti, pisicile, asemeni cainilor, suporta cu greu temperaturile ridicate. Intrucat nu au glande sudoripare decat pe labute, iar gafaitul nu este un mijloc prea eficient de termoreglare, pisica este amenintata cu hipertermia sau insolatia. Orice crestere a temperaturii interne cu un grad pune viata pisicii in pericol.
De aceea pisica de casa are nevoie pe timpul caniculei de un spatiu racoros, ferit de bataia directa a soarelui. Amenajeaza pentru o pisica o camera in care sa nu intre razele solare (fie plasata inspre nord, fie dotata cu draperii groase la geamuri. Daca ai la dispozitie un aparat de aer conditionat sau un ventilator nu ezita sa il pornesti. Programeaza-l sa nu fie prea puternic, iar pisica sa dezvolte probleme de sanatate din cauza frigului.
Recomandam sa pui la dispozitia pisici intreaga casa, pentru ca sa isi poata alege cel mai bun refugiu impotriva caniculei.
Atentie la ferestre si balcoane! Pentru a evacua caldura din apartamente sutem indemnati sa deschidem toate ferestrele si/sau usile. Pentru pisica este un moment oportun sa iasa pe pervaz sau balcon si sa inspecteze imprejurimile. Din nefericire, aceasta curiozitate ii poate pune in pericol viata. Fara sa vrea, pisica poate aluneca si poate cadea in gol, riscandu-si integritatea fizica si chiar viata. De aceea, poate ar trebui sa iei in considerare montarea unor plase pentru tantari la ferestre si balcon.
Ingrijirea pe timp de vara a tuturor animalelor
Chiar daca pisicile si cainii sunt cei mai numerosi cand vine vorba de animale de companie, e important sa intelegem ca toate vietatile au nevoie intr-o oarecare masura de ajutorul nostru. Daca ne pasa de un animal, atunci ne vom indrepta atentia si catre pasari, ovine, bovine sau cabaline.
Asadar este foarte important ca, in timpul verilor toride, sa luam in considerare cateva aspecte pentru a ne asigura ca prietenii nostri necuvantatori se simt bine si sunt sanatosi.
1. Vizita la medicul veterinar
Un control de rutina odata cu sosirea verii este de importanta majora. Dincolo de verificarea starii de sanatate, medicii va vor recomanda, dupa caz, sa urmati un program de prevenire a contactului animalului de companie cu purici si capuse.
2. Umbra si hidratare
Animalele de companie se pot deshidrata rapid astfel ca trebuie sa aiba la dispozitie in permanenta apa proaspata si curata, mai ales cand termometrele indica o zi torida. Este important, de asemenea, sa ii organizati un loc unde sa se bucure de umbra si de putina racoare.
3. Urmarirea semnelor de supraincalzire
Simptomele de supraincalzire la animalele de companie includ gafaiala excesiva si dificultatile in respiratie. In urma acestor semne, animalele pot suferi afectiuni grave precum convulsii, temperatura a corpului foarte ridicata, slabiciune si chiar accident vascular. De exemplu, anumite rase de caini si pisici (Pug, respective Persana), sunt mult mai sensibile la caldura si pot suferi un accident vascular celebral mai usor. Este bine sa le asiguram sederea intr-o camera racoroasa unde sa poata fi ferite de arsita.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.