Publicat in: Boli si daunatori
Cum recunosti atacul de mana si cum iti protejezi culturile de legume si cartof impotriva acestei boli
Temperaturile nevaforabile, un nivel crescut de umiditate in sol, irigarea defectuoasa sau excesul de apa sunt toti factori care pot duce la aparitia bolilor in culturile de legume, una dintre cele mai intalnite boli care afecteaza legumele fiind mana. Daca nu este prevenita sau tratata la timp, mana poate provoca pagube pe suprafete extinse si poate sa compromita intreaga recolta.

Mana este provocata de o ciuperca, numita Phytophthora infestans, care afecteaza culturile de legume din intreaga lume. Uite ce culturi sunt afectate de mana, cum poti sa recunosti semnele ei si cum poti sa combati sau sa iti protejezi culturile de legume si cartof impotriva manei.


Ceapa


Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Atunci cand cultura de ceapa este afectata de mana, pe frunze incep sa apara pete decolorate. Treptat, aceste pete se maresc, frunzele se usuca si cad. Din cauza manei, bulbii nu se vor mai forma la plantele atacate. Cand vremea este umeda, petele sunt acoperite cu un puf cu o culoare cenusiu-violacee. Ca sa previi aparitia manei, poti aplica tratamente preventive cu fungicide.


Tomatele


Acestea sunt unele dintre cele mai populare legume, insa si cele mai afectate de boli, dar si de daunatori, in special pe timpul verii, deoarece temperaturile ridicate scad rezistenta plantei la boli si daunatori.


Bolile tomatelor sunt diverse si se pot transmite de la an la an, daca nu sunt tratate corespunzator. Una dintre aceste boli este mana, care creeaza mari probleme agricultorilor pe timpul verii. Pe frunze, dar si pe fruct apar pete de culoare verde spre cenusiu inchis care se maresc si ataca toata planta, in special atunci cand umiditatea este ridicata. Mana ataca atat cultura de tomate din camp, cat si pe cea din solarii, din cauza formarii condensului. Poti preveni aparitia manei daca aplici preventiv fungicide.


Castraveti


In cazul culturii de castraveti, mana se manifesta prin aparitia unor pete de culoare galbena pe frunze. La interiorul frunzei poate sa apara, la fel ca in cazul cepei, un puf de culoare cenusiu-violacee. Daca boala nu este tratata la timp, petele incep sa se mareasca si sa se inmulteasca, favorizand uscarea plantei.


Mazarea


Atunci cand cultura de mazare este afectata de mana, pe partea superioara a frunzei incep sa apara pete galbene care, in timp, capata o nuanta bruna. In acelasi timp, pe partea inferioara a frunzelor se formeaza un puf cu nuante de violet. Mana apare la mazare dupa o perioada lunga cu umiditate crescuta si cu nopti cu temperaturi scazute.


Salata


Mana se manifesta la cultura de salata prin aparitia unor pete decolorate pe partea superioara a frunzelor si formarea unui puf fin alb pe partea inferioara a lor. Aceasta boala este favorizata de perioade lungi cu umiditate ridicata si diferente mari de temperatura, adica nopti racoroase si zile cu temperaturi ridicate. Poti sa previi aparitia manei prin tratarea culturii de salata cu un fungicid. Se recomandă evitarea udarii  salatei atunci cand vremea este racoroasa.


Cartoful


Mana ataca de obicei cultura de cartof dupa inflorire. Pe frunze incep sa apara pete de culoare galbena, care apoi capata o nuanta de brun spre negru. Pe partea inferioara a frunzelor se va forma un puf alb si fin. Totodata, pe turberculi vor aparea pete brune.


In cultura de cartof, mana apare in verile racoroase, cu perioade lungi ploioase. Poti combate aparitia manei daca aplici fungicide eficiente.


Protejarea culturilor de legume inseamna si o recolta bogata si sanatoasa. Cea mai buna modalitate de prevenire, dar si de combatere a manei este folosirea unor fungicide cu actiune rapida si eficienta.


Sursa foto: Shutterstock

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.8 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton