Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cum recunosti atacul de mana si cum iti protejezi culturile de legume si cartof impotriva acestei boli
Temperaturile nevaforabile, un nivel crescut de umiditate in sol, irigarea defectuoasa sau excesul de apa sunt toti factori care pot duce la aparitia bolilor in culturile de legume, una dintre cele mai intalnite boli care afecteaza legumele fiind mana. Daca nu este prevenita sau tratata la timp, mana poate provoca pagube pe suprafete extinse si poate sa compromita intreaga recolta.
Mana este provocata de o ciuperca, numita Phytophthora infestans, care afecteaza culturile de legume din intreaga lume. Uite ce culturi sunt afectate de mana, cum poti sa recunosti semnele ei si cum poti sa combati sau sa iti protejezi culturile de legume si cartof impotriva manei.
Ceapa
Atunci cand cultura de ceapa este afectata de mana, pe frunze incep sa apara pete decolorate. Treptat, aceste pete se maresc, frunzele se usuca si cad. Din cauza manei, bulbii nu se vor mai forma la plantele atacate. Cand vremea este umeda, petele sunt acoperite cu un puf cu o culoare cenusiu-violacee. Ca sa previi aparitia manei, poti aplica tratamente preventive cu fungicide.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
valabila 48h
Tomatele
Acestea sunt unele dintre cele mai populare legume, insa si cele mai afectate de boli, dar si de daunatori, in special pe timpul verii, deoarece temperaturile ridicate scad rezistenta plantei la boli si daunatori.
Bolile tomatelor sunt diverse si se pot transmite de la an la an, daca nu sunt tratate corespunzator. Una dintre aceste boli este mana, care creeaza mari probleme agricultorilor pe timpul verii. Pe frunze, dar si pe fruct apar pete de culoare verde spre cenusiu inchis care se maresc si ataca toata planta, in special atunci cand umiditatea este ridicata. Mana ataca atat cultura de tomate din camp, cat si pe cea din solarii, din cauza formarii condensului. Poti preveni aparitia manei daca aplici preventiv fungicide.
Castraveti
In cazul culturii de castraveti, mana se manifesta prin aparitia unor pete de culoare galbena pe frunze. La interiorul frunzei poate sa apara, la fel ca in cazul cepei, un puf de culoare cenusiu-violacee. Daca boala nu este tratata la timp, petele incep sa se mareasca si sa se inmulteasca, favorizand uscarea plantei.
Mazarea
Atunci cand cultura de mazare este afectata de mana, pe partea superioara a frunzei incep sa apara pete galbene care, in timp, capata o nuanta bruna. In acelasi timp, pe partea inferioara a frunzelor se formeaza un puf cu nuante de violet. Mana apare la mazare dupa o perioada lunga cu umiditate crescuta si cu nopti cu temperaturi scazute.
Salata
Mana se manifesta la cultura de salata prin aparitia unor pete decolorate pe partea superioara a frunzelor si formarea unui puf fin alb pe partea inferioara a lor. Aceasta boala este favorizata de perioade lungi cu umiditate ridicata si diferente mari de temperatura, adica nopti racoroase si zile cu temperaturi ridicate. Poti sa previi aparitia manei prin tratarea culturii de salata cu un fungicid. Se recomandă evitarea udarii salatei atunci cand vremea este racoroasa.
Cartoful
Mana ataca de obicei cultura de cartof dupa inflorire. Pe frunze incep sa apara pete de culoare galbena, care apoi capata o nuanta de brun spre negru. Pe partea inferioara a frunzelor se va forma un puf alb si fin. Totodata, pe turberculi vor aparea pete brune.
In cultura de cartof, mana apare in verile racoroase, cu perioade lungi ploioase. Poti combate aparitia manei daca aplici fungicide eficiente.
Protejarea culturilor de legume inseamna si o recolta bogata si sanatoasa. Cea mai buna modalitate de prevenire, dar si de combatere a manei este folosirea unor fungicide cu actiune rapida si eficienta.
Sursa foto: Shutterstock
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 3.8 din 5 voturiUltima ora