Gripa aviara a ajuns din nou in Romania
AgroRomania va relata zilele trecute de focarele de gripa aviara cu care se confrunta Polonia. Iata, asadar, ca virusul a ajuns si in tara noastra.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor anunta diagnosticarea gripei aviare intr-o ferma de tip comercial din judetul Maramures.
"In baza Legii nr. 1/2008, a HG nr.1189/2009 si conform solicitarii ANSVSA, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost convocata sedinta Centrului National de Combatere a Bolilor, in videoconferinta cu Prefectii din Maramures si judetele limitrofe. S-a avut in vedere gestionarea situatiei provocate de diagnosticarea, intr-o exploatatie comerciala de gaini ouatoare din judetul Maramures, a gripei aviare, boala care evolueaza la aceasta data in mai multe tari europene", precizeaza autoritatea intr-un comunicat.
"La aceasta ora, situatia este sub control, au fost luate toate masurile de combatere in focar si nu exista posibilitatea afectarii sanatatii populatiei", subliniaza reprezentantii ANSVSA.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Saptamana trecuta, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea, la nivel national, a unor masuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare in Romania, dupa ce Comisia Europeana a informat despre evolutia unui numar de 9 focare de gripa aviara, cu subtipul H5N8, inalt patogena, care evolua in Polonia.
Luni, Autoritatea Sanitar Veterinara din Ungaria (NEBIH) a anuntat ca virusul H5N8, o tulpina a virusului de gripa aviara, a fost descoperit la o mare ferma de curcani din judetul Komarom-Esztergom, nord-vestul Ungariei.
Solutia a fost deja data
"Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramures s-a intrunit in sedinta, dupa confirmarea bolii, respectiv a virusului gripei aviare H5N8 de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti, la o societate comerciala din localitatea Seini. S-a procedat de catre DSVSA Maramures la informarea medicilor veterinari, a societatilor comerciale cu acelasi profil din zona, a populatiei, dar si a personalului medical din zona despre boala, respectiv despre masurile specifice care trebuie respectate. A fost stabilita zona de protectie si zona de supraveghere a pasarilor, cu monitorizarea de catre specialisti. Este restrictionata miscarea pasarilor din zona de protectie, in conformitate cu legislatia europeana. S-au sistat de la comercializare produsele societatii. Dupa eutanasiere si curatenia mecanica se va proceda la efectuarea dezinfectiei si dezinsectiei, conform manualului operational”, se arata in comunicat.
Prefectul judetului Maramures, Nicolae-Silviu Ungur, a subliniat ca s-a aprobat planul de masuri pentru combaterea focarului de gripa aviara, situatia fiind gestionata de catre specialisti.
"S-au luat masurile necesare de preventie pentru raspandirea bolii, respectiv masurile de biosecuritate. Pasarile bolnave vor fi eutanasiate, incinerate. S-a procedat la distrugerea furajelor si a celorlalte materiale purtatoare de virus”, a spus Ungur.
Reprezentantii DSVSA Maramures au declarat corespondentului Mediafax ca de miercuri va incepe procedura de incinerare a mii de pasari de la ferma de la Seini.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>