Medicii veterinari si sanatatea publica - lucruri bine de stiut
Masurile restrictive, obligatorii pentru limitarea efectelor cauzate de pandemia COVID-19, aflata in plina evolutie, genereaza un efect negativ asupra intregii economii, dar mai ales asupra sanatatii si securitatii alimentare a populatiei globului. Iata, insa, cum intervin in aceasta ecuatie medicii veterinari.
Corpul medical veterinar din Romania este constient de rolul si responsabilitatea sa profesionala avand ca tinta asigurarea sanatatii si bunastarii animalelor, cu prioritate in prevenirea si gestionarea bolilor la animale, inclusiv a celor transmisibile de la animale la om si de asemenea in asigurarea sigurantei alimentare a concetatenilor.
Medicii veterinari au intervenit si intervin zilnic, punandu-si in pericol sanatatea, in monitorizarea, supravegherea, prevenirea si combaterea bolilor transmisibile la animale si de la animale la oameni (zoonoze).
In aceasta perioada, este mai evident ca oricand rolul esential al medicilor veterinari de libera practica care prin activitatea zilnica asigura indemnitatea teritoriului tarii noastre de anumite boli cu morbiditate si mortalitate mare in efectivele de animale, cu pagube economice insemnate.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
In acelasi timp activitatea medicilor veterinari este esentiala in asigurarea sigurantei alimentare a populatiei, fiind veriga de baza a lantului alimentar. Nu se poate vorbi de siguranta alimentara in lipsa activitatii medicilor veterinari intrucat ei sunt cei care certifica ca produsele consumate de populatie nu provin de la animale bolnave si sunt cei care supravegheaza calitatea si salubritatea produselor alimentare destinate consumului uman.
Medicii veterinari membrii ai Colegiul Medicilor Veterinari din Romania, organizati in baza Legii 160 / 1998 cu modificarile si completarile ulterioare, care profeseaza in sectorul de stat, medicii veterinari cu libera practica titulari la unitati medicale veterinare private de asistenta (cabinete, spitale, clinici, farmacii) precum si un numar insemnat care sunt angajati in unitati economice sau in invatamant si cercetare, in baza responsabilitatilor ce le revin si pentru a asigura un sprijin concret si eficient, ofera crescatorilor de animale si operatorilor din domeniul alimentar, o serie de servicii de specialitate la solicitarea acestora, sau actiuni obligatorii prevazute in Programul strategic national de supraveghere, prevenire si combatere a bolilor la animale, a celor transmisibile la om, protectia animalelor si a mediului, siguranta alimentelor destinate consumului uman, stabilit la nivel national si local, cu referire la :
- acordarea de sprijin in gestionarea efectivelor de animale si pentru modernizarea cresterii acestora in exploatatii comerciale (ferme) care sa asigure cerintele actuale de tehnologie, biosecuritate, protectie si bunastare;
- evaluarea si inregistrarea exploatatiilor nonprofesionale si comerciale, identificarea si inregistrarea in baza nationala de date a animalelor existente, asigurand facilitati pentru obtinerea de subventii sau alte ajutoare guvernamentale;
- asigurarea asistentei de specialitate pentru prevenirea si combaterea bolilor transmisibile la animale si de la animale la om prin efectuarea actiunilor de supraveghere, operatiuni de vaccinare preventiva, tratamente antiparazitare, tratamente curente, prelevarea si afluirea de probe pentru examene de laborator;
- sprijin acordat proprietarilor de animale pentru implementarea dispozitiilor stabilite de autoritatile veterinare privind izolarea si eliminarea din efectiv a animalelor diagnosticate cu boli transmisibile;
- monitorizarea respectarii legislatiei privind gestionarea cainilor, a pisicilor si a altor animale de companie, animale care constituie un real pericol prin transmiterea unor boli grave la alte animale si la oameni,
- implementarea masurilor de reducere a riscului de contaminare a omului care este posibil prin:
-
contactul direct cu animalele bolnave sau purtatoare de germeni,
-
manipularea inadecvata a produselor sau subproduselor provenite de la animale bolnave (carcasele, sangele, pieile, cadavrele, lana, etc);
-
contactul cu obiecte contaminate de animalele bolnave;
-
alimentele provenite de la animale bolnave;
-
consumul alimentelor de origine animala, neexaminate de medicul veterinar, sau incorect preparate termic;
-
nerespectarea normelor generale de igiena si profilactice;
- monitorizarea circulatiei animalelor, a produselor, a subproduselor de origine animala, a medicamentelor (prioritar antibiotice si antiparazitare) si a produselor biologice;
- Intocmirea documentelor specifice pentru despagubirea proprietarilor de animale in vederea lichidarii rapide a unor focare de boli transmisibile la animale;
- garantarea calitatii si salubritatii produselor alimentare destinate consumului uman, prin efectuarea, in laboratoarele de diagnostic acreditate, de examene si analize privind incarcatura microbiana, a parametrilor fizici chimici, prezenta rezidiilor, din materii prime, si din produsele finite, prin tehnici avansate de analiza, executate de specialisti bine pregatiti profesional si cu experienta in domeniu;
- dezvoltarea permanenta a colaborarii cu operatorii economici, cu asociatiile profesionale, acordand consultanta de specialitate, prin analize si dezbateri organizate, prin participarea la actiunile stabilite in programele comune pentru prevenirea si combaterea unor situatii speciale, care ii pot afecta economic, social, sau direct, activitati derulate in concordanta cu masurile de prevenire si limitare a efectelor cauzate de pandemia cu COVID 19.
Atunci cand isi desfasoara activitatea, in situatia evoluarii unei pandemii, medicii veterinari au responsabilitatea de a-si proteja sanatatea, de a proteja sanatatea celor cu care lucreaza si sanatatea agentiilor economici carora le acorda servicii de specialitate.
In context, medicii veterinari trebuie sa se asigure ca sunt implementate niveluri adecvate de biosecuritate, ca personalul este protejat cu echipamentul necesar si ca agentii economici sunt informati despre masurile de precautie in vigoare.
Este responsabilitatea fiecarui individ sa se asigure ca sunt respectate comportamente adecvate in cadrul acestor activitati, pentru a evita extinderea suplimentara a infectiei cu COVID-19.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>