Pesta porcina africana si gripa aviara afecteaza major Europa
Europa se confrunta cu probleme majore in ceea ce priveste pesta porcina africana si gripa aviara. Un model pentru Romania este implementarea actiunilor prompte si a unui plan de urgenta in cazul descoperirii de noi focare.
Unele state europene au inceput demersurile pentru aceasta situatie. Masurile prezente sunt cele mai bune pentru a evita raspandirea acestor boli, se arata intr-un comunicat transmis de Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania.
"Ultima situatie europeana evidentiaza, pe langa cazul de pesta porcina africana din Germania (PPA), situat langa granita cu Franta, si un caz la porcii domestici din Italia – 2 pozitivi dintr-o ferma cu 8 porci.
Autoritatile planuiesc sa ucida toti porcii pe o raza de 10 km, aproximativ 1000 de porci si de asemenea, 400 de mistreti. Porcii domestici vor fi sacrificati in 5 zile, iar mistretii in 30 de zile. Actiuni prompte, plan implementat de urgenta, care ar putea fi un model pentru Romania. S-ar reduce astfel incidenta bolii si mai ales, perioadele de restrictie a miscarii porcilor spre abator", potrivit informarii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
In cazul pestei porcine africane depistate la o ferma din Germania au fost luate masuri de eutanasiere a tuturor porcinelor care s-ar fi infectat din cauza consumului de cereale contaminate, conform ACEBOP.
"In Germania, focarul a fost depistat la 6-7 km de granita cu Franta si 500 km de cazurile anterioare din estul Germaniei. Este vorba de o ferma ecologica cu 35 de porci. Zona de protectie a fost stabilita si, deoarece raul Rin este o bariera naturala, Comisia nu a stabilit o zona de restrictie si pe teritoriul francez.
Dupa uciderea porcilor, nu au mai fost identificate cazuri in zona – nici la ferme, nici la mistreti. De notat faptul ca, in aceeasi perioada, Germania a notificat 869 de focare la mistret, dintr-un total european de 3854 focare, fiind pe locul doi ca incidenta a bolii, dupa Polonia. Romania a inregistrat 310 focare, ultimul notificat fiind in 31 mai.
Primele rezultate ale investigatiilor epidemiologice si secventierea genelor agentului patogen PPA arata ca boala s-a raspandit prin cereale contaminate, cu care au fost hraniti porcii germani", a transmis ACEBOP.
La nivelul Europei, Romania a fost cea care a inregistrat cele mai multe focare de PPA de la inceputul anului. In total au fost 160 de focare pe teritoriul tarii, iar 184 in intreaga Europa. De asemenea, Romania a afisat doar trei focare de gripa aviara in 2022, arata ACEBOP.
"Dintr-un total de 184 focare europene aparute de la inceputul anului 2022 si pana in 04.06.2022, la porcul domestic, 160 au fost diagnosticate in Romania. Incidenta bolii la porcul domestic a scazut totusi considerabil, in ultimele doua luni.
Privind Influenta Aviara Inalt Patogena (pasari domestice)- HPAI(P), cele mai multe focare au fost raportate de Franta: 1334, dintr-un total european de 3854 (perioada ianuarie-iunie 2022). In total, HPAI(P) a afectat in anul 2022, 29 de state membre. Romania a inregistrat 3 focare, ultimul notificat fiind la sfarsitul lunii martie", potrivit comunicatului transmis de Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.